ΣΠΑΡΤΗ. O εικονιζόμενος στη φωτογραφία είναι ο Γιάννης Βάρλας του Ευστρατίου. Ο 49χρονος άνθρωπος που ένα βράδυ καλοκαιριού βρέθηκε νεκρός στο πάρκο της Μαγούλας, απέναντι από την εκκλησία.
Ο θάνατος του συμπολίτη μας Γιάννη Βάρλα έφερε στην επιφάνεια δύο βασικές παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας που έχουν να κάνουν με την αξία που έχει η ζωή του ανθρώπου αλλά και το κατά πόσο είναι αποτελεσματική η Δημόσια Διοίκηση, η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

Με την εμπλοκή μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών κι εφημερίδων η υπόθεση του Γιάννη Βάρλα έχει γνωστή στο πανελλήνιο. Είναι λοιπόν περιττό να αναφερθούμε στο συμβάν.
Η μητέρα του και η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι ο Γιάννης δολοφονήθηκε στο κέντρο της Μαγούλας Σπάρτης ενώπιον αρκετών μαρτύρων.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε το θέμα, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, δείχνει ή ότι όλα τα στελέχη της είναι άσχετα και ανεπαρκή ή ότι κάποια «αόρατη» δύναμη θέλει να μην αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για την "δολοφονία" του Γιάννη Βάρλα.

Η οικογένεια του, πρόωρα χαμένου συμπολίτη μας, διερευνά δύο φακέλους.
Ο ένα αφορά σε αυτή καθ΄αυτή την πράξη του «φόνου» και τον δράστη ή τους δράστες.
Ο άλλος αφορά λάθη και παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δικαοσύνης σε πολλά στάδια της υπόθεσης που αφήνουν στο σκοτάδι την υπόθεση.

Το notospress.gr από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της οικογένειας προκειμένου να βγουν στο φώς όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Αυτό γιατί είναι μια υπόθεση που πρέπει να μας απασχολεί ως κοινωνία διότι σε αυτήν συναντώνται πολλά στοιχεία και αρχές που αφορούν στην εγκληματικότητα, στην ασφάλεια, στην προστασία, στο κράτος δικαίου και στην απονομή δικαιοσύνης.

Με σχετική ικανοποίηση, σήμερα 17/1/18, ελέγχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τους φακέλους της υπόθεσης έχει πλέον στα χέρια του ο Επιτελάρχης της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης. Μάλιστα δέχθηκε ενημέρωση από την ίδια την οικογένεια για την υπόθεση προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της προκαταρτικής Διοικητικής Εξέτασης από την οποία η μητέρα του Γιάννη Βάρλα ελπίζει ότι θα βρει την άκρη του νήματος της διαλεύκανσης της "δολοφονίας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ίσως πανελλήνια πρωτοτυπία μια Π. Δ. Ε. (Προκαταρτική Διοικητική Εξέταση) για μια τόσο σοβαρή αλλά απλή υπόθεση να διαρκεί έξι (6) ολόκληρα χρόνια αντί για κάποιους μήνες και να αλλάζει τουλάχιστον 5 φορές χέρια… χωρίς εν τω μεταξύ κάποιος να λογοδοτεί. Επί έξι χρόνια η Π.Δ.Ε. συμπληρώνεται και μια χαροκαμένη μάνα περιμένει την αλήθεια.

Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σεβόμενη τους πολίτες και διαφυλλάσοντας το κύρος του Σώματος είναι πλέον υποχρεωμένη να φέρει εις πέρας, άμεσα, και στο φώς απόλυτα, όλα τα στοιχεία που οδήγησαν την υπόθεση σε Αρχεία και στα αζήτητα…
Η κοινωνία της Σπάρτης αλλά και της Ελλάδας ζητά να μάθει αν και πώς λειτουργεί η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.
Είναι απορίας άξιον γιατί οι Αρχές που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα την υπόθεση δεν αξιοποίησαν την ικανότητα και τα στοιχεία του συγγενούς του Γιάννη Βάρλα, κ. Κων/νου Βουνάση, ο οποίος έχοντας διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος και του χειριστής Ανακριτικού Έργου, έδωσε όχι μόνο στοιχεία αλλά και συμβουλές για το ερευνητικό έργο.

Ο Αντιστράτηγος κ. Καραμαλάκης φαίνεται διατεθειμένος να ολοκληρώσει επί των ημερών του της Π. Δ. Ε. έτσι ώστε σε σύντομο χρόνο η υπόθεση να διαλευκανθεί.
Το αν υπάρξουν συνέπειες είτε για στελέχη της ΕΛΑΣ είτε για άλλους εμπλεκόμενους αυτό είναι και δίκαιο και αναπόφευκτο.

Η αντοχή και η επιμονή της οικογένειας φέρνει την υπόθεση στο φώς έτσι ώστε να ενεργήσουν τα δέοντα και οι μάρτυρες που υπάρχουν στην υπόθεση, που μέχρι σήμερα δίσταζαν βλέποντας ότι μόνον σκοτάδι πέφτει στην έρευνα. Πλέον δεν έχουν κανέναν λόγο να καθυστερούν.

Μάλιστα η μητέρα του Γιάννη Βάρλα ενεχυρίασε στο σύνολο της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ένα βιβλιοδετημένο αρχείο στοιχείων και αλληλογραφίας της υπόθεσης, για να μην πει κανείς ότι δεν γνώριζε, έτσι ώστε να πάρει ως αντίδωρο το «άνοιγμα» της υπόθεσης. Αυτό δηλαδή που έπρεπε να έχει πράξει 6 χρόνια τώρα η Ελληνική Πολιτεία. Το έντυπο, όπως μας ενημερώνει δικηγόρος της υπόθεσης γράφει στο εξώφυλλο: «Ανθρωποκτονία με πρόθεση Βάρλα Ιωάννη του Ευστρατίου, ετών 49. Βρέθηκε βάναυσα κτυπημένος σε κατάσταση αιμορραγίας – νεκρός, σε πάρκο πλησίον της κεντρικής πλατείας στη Μαγούλα Σπάρτης, στις 12/7/2011. Ο φάκελος περιέχει Πειθαρχικές Διοικητικές παραλείψεις Αστυνομικών στο πλαίσιο εξιχνίασης της Ανθρωποκτονίας. Αναπάντητα ερωτήματα από την Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας και το Τ.Α. Σπάρτης.»

Δυστυχώς τα μέλη της οικογένειας Γιάννη Βάρλα ενώπιον της νέας εξέλιξης δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν στα ΜΜΕ έχοντας πλέον στραμμένη την προσοχή τους στους χειρισμούς του Επιτελάρχη της ΕΛΑΣ.