Γράφει ο Θάνος Ορφανός*

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, η δημοσιονομική πειθαρχία, οι υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τα μνημόνια θα αποτελέσουν τα θεμέλια της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Η χώρα πρέπει να επενδύσει στην παιδεία, το ανθρώπινο δυναμικό και το επιστημονικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει, με σκοπό την αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις εργασίας.

Για την επίτευξη της οικονομικής και κατά συνέπεια της κοινωνικής σταθερότητας, χρειάζεται ένα λειτουργικό και σταθερό φορολογικό σύστημα, ένας υγιής τραπεζικός πυλώνας, ένα διαφανές κράτος και μια δικαιοσύνη που να υπηρετεί επάξια το θεσμό.

Παράλληλα η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα αναδεικνύοντας την κουλτούρα, τον πολιτισμό των Ελλήνων και τις φυσικές ομορφιές της.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι μεγάλες και χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές.

Σε αυτή την νέα πραγματικότητα θεωρώ πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που να οδηγούν στην απογείωση.

Παρ' όλα αυτά μπορούν να γίνουν βήματα για ένα ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο του εγχώριου καπιταλισμού.

Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η μείωση των φόρων, η εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά από τον τραπεζικό πυλώνα, μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση και καλλιέργεια του επενδυτικού κλίματος.

Οι νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο, τα έργα υποδομής (λιμάνια, τρένα, δρόμοι αεροδρόμια) πρέπει να αποτελέσουν εργαλεία για την παραγωγή νέου πλούτου.

Ο ανωτέρω σχεδιασμός περνά μέσα από τη σύνδεση της βιομηχανίας με τη γεωργία, στη σύνδεση της παιδείας με την εθνική οικονομία, στη σημασία της πράσινης ανάπτυξης, στην προώθηση του εμπορίου και των εξαγωγών, στην αυξημένη ζήτηση του τουριστικού προϊόντος.

Σήμερα κυριαρχεί στους πολίτες η ηττοπάθεια και η αβεβαιότητα, με αιτία τη μείωση των εισοδημάτων.

Και για να βγει η χώρα από τη λιτότητα και να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται σχέδιο για την παραγωγή νέου πλούτου.

Επομένως πιστεύω πως η οικονομική ανόρθωση της χώρας θα αποτελέσει ένα μακρόπνοο στόχο για τους Έλληνες και κυρίως για τη νέα γενιά.

* Φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr