Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης *

Από 21-2-2018 ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όλες τις ιδιωτικές διαφορές και από 1-5-2018 για το δημόσιο. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον στα γραφεία συμβολαιογράφων κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Ο οφειλέτης θα ενημερώνεται 40 ημέρες πριν την ημέρα του πλειστηριασμού. Αυτό ισχύει και για τα κινητά που πλειστηριάζονται. Ο πλειστηριασμός θα γίνεται στην εμπορική αξία. Όποιος είναι ενταγμένος στο νόμο Κατσέλη, προστατεύεται (εφόσον καταβάλει την δόση που ορίζει το δικαστήριο). Αν έχω εταιρεία και είμαι σε ρύθμιση εξωδικαστικού συμβιβασμού, προστατεύομαι με την βεβαίωση πληρότητας του συντονιστή. Εάν μου έχει έρθει κατάσχεση από την εφορία, κινδυνέυω ,καθώς μπορεί να διαταχθεί πλειστηριασμός, αλλά πάντα με ενημέρωση 40 ημέρες πριν την ημέρα του πλειστηριασμού. Εάν μας κοινοποιηθεί κατάσχεση, θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε ανακοπή στο δικαστήριο.

Καταργούνται οι πλειστηριασμοί με φυσική παρουσία και από 21 Φεβρουαρίου θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον πλέον μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάθε Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή. Παράλληλα δε θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς από την Πρωτομαγία του 2018 θα βγαίνει στο «σφυρί» ακόμη και για πολύ μικρές οφειλές (από 500 ευρώ). Ως κατώτατο τίμημα και ορίζεται πλέον η εμπορική αξία, δηλαδή όσα πιάσει στον πλειστηριασμό, ακόμα και κάτω από την αντικειμενική τιμή της εφορίας.

Η κήρυξη απεργίας σε πρωτοβάθμια σωματεία θα αποφασίζεται σε ΓΣ με παρουσία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Κλείνει το Εθνικό Κτηματολόγιο και καταργούνται τα 394 υποθηκοφυλακεία της χώρας, που μεταβατικά συγχωνεύονται όλα σε ένα νέο ενιαίο φορέα που συστήνεται με την ονομασία «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Στα φαρμακεία καθιερώνεται ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας 40 ωρών και υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Συστήνεται Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών, που θα εκτελεί τις εισαγγελικές παραγγελίες για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και οι ελεγκτές θα έχουν ανακριτική αρμοδιότητα.

Δίνονται άδειες για καζίνο σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη και Φλώρινα.

Σε περίπτωση πτώχευσης και πλειστηριασμών, οι απαιτήσεις εργαζομένων για μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών (και μέχρι 9.669 ευρώ το πολύ) ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση.

Εισάγεται ένας νέος θεσμός διαμεσολάβησης για την ρύθμιση αστικών και εμπορικών διαφορών, ο οποίος όμως προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε σχέση με τα φορολογικά πρόστιμα προβλέπεται ότι αφού ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος, ο φορολογούμενος θα μπορεί να δηλώσει οικειοθελώς εισοδήματα που είχε παραλείψει, γλιτώνοντας έως και 60% των προστίμων, αν τα πληρώσει εφάπαξ μέσα σε 30 ημέρες.

Στα αρτοποιεία προβλέπεται αλλαγή κριτηρίων αδειοδότησης και ίδρυσης των αρτοποιείων με μείωση των απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων.

Στο Υπερταμείο περνούν 14 ΔΕΚΟ με 40.000 εργαζόμενους. Υπό τον θεσμό - απότοκο της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου του 2015 οι Θεσμοί έχουν δικαίωμα «βέτο» για όλες τις αποφάσεις μέσω του εποπτικού συμβουλίου.

Καθιερώνεται υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία 30 ώρες την εβδομάδα.

Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου καθορίζονται οι βασικοί όροι του πιλοτικού προγράμματος για τη χορήγηση νέων προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, ο φορέας χορήγησής τους, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής και κρίσης των αιτήσεων και απόδοσης των επιδομάτων, οι δομές ενημέρωσης και υποδοχής των αιτήσεων και η σύσταση πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου διεκπεραιώνεται η όλη διαδικασία με απόλυτα ηλεκτρονικό, επομένως, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο.

Με το πολυνομοσχέδιο δημιουργείται νέος χάρτης για τα οικογενειακά επιδόματα και θεσμοθετείται ενιαίο επίδομα παιδιού Με βάση το νομοσχέδιο εφεξής τα νέα επιδόματα θα διαμορφώνονται, ως εξής:

Πρώτο παιδί από 40 ευρώ στα 70 ευρώ

Δεύτερο παιδί από 80 ευρώ στα 140 ευρώ

Τρίτο παιδί από 240 στα 280 ευρώ και για κάθε παιδί, μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ εφέτος αυξάνεται στα 910 εκατ. ευρώ (αύξηση 40%). Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.


* Δικηγόρος Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr