Η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνα ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα και ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν. Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, εκτός από την Αργολίδα, που παρουσίασε πτώση της τάξεως του 30%. Τα πορτοκάλια διατίθενται με ευκολία στην αγορά που παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-30 λεπτά ανά κιλό και 15-25 λεπτά ανά κιλό αντίστοιχα για τις ποικιλίες Ναβαλίνα και Μέρλιν. Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα των πορτοκαλιών, μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα, μειωμένα σε σχέση με πέρσι (που είχαμε ρεκόρ εξαγωγών), με τιμές αυξημένες σε σχέση με τις περσινές.

Λακωνία
Ο κ Πέτρος Μπλέτας (πρόεδρος Α.Σ. Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας), μας ανέφερε ότι «η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν πορτοκαλιών ξεκινά αυτές τις ημέρες στην Λακωνία. Η παραγωγή τόσο για την ποικιλία Ναβαλίνα όσο και Μέρλιν πήγε καλά στην περιοχή της Λακωνίας και όσον αφορά ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις, ήταν ασήμαντες.

Οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό για πορτοκάλια Ναβαλίνα ήταν στα 25-30 λεπτά ενώ για τα Μέρλιν, στα 15-20 λεπτά ανά κιλό, ενώ η διάθεση και για τις δύο ποικιλίες πάει καλά».

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Σαρρής, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, δήλωσε ότι «πανελλαδικά η παραγωγή της Ναβαλίνας πήγε πολύ καλά. Ωστόσο στην περιοχή της Λακωνίας υπήρξαν μεμονωμένες ζημιές λόγω χαλαζόπτωσης. Η διάθεση των πορτοκαλιών Ναβαλίνα δεν είχε πρόβλημα και κατευθύνθηκε κυρίως για εξαγωγές. Οι τιμές στην Ναβαλίνα κυμάνθηκαν από τα 20 έως τα 23 λεπτά ανά κιλό».

Αργολίδα
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος του ΑΣ Σκαφιδακίου, «η παραγωγή της ποικιλίας πορτοκαλιών Ναβαλίνα στην Αργολίδα, δεν ήταν καλή. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές λόγω της χαλαζόπτωσης. Πολλοί από τους καλλιεργητές θα πάνε τα πορτοκάλια τους για χυμοποίηση. Στο επιτραπέζιο πορτοκάλι είχαν μια μείωση στην παραγωγή της τάξης του 20-25%.

Η διάθεση είναι αρκετά καλή και υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον για την Ναβαλίνα. Όσον αφορά τις τιμές πορτοκαλιών στην Αργολίδα, η ποικιλία Ναβαλίνα έπιασε 25-28 λεπτά ανά κιλό, ενώ τα Μέρλιν των οποίων η συγκομιδή ξεκινά αυτήν την εποχή πιάνει τιμές 20-25 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Ιωάννης Καλογερόπουλος, πρόεδρος στον ΑΣ Αγίας Τριάδας, ανέφερε ότι «παρά την χαλαζοπτώσεις (Ιουνίου και Νοεμβρίου) που μείωσαν την παραγωγή, κατά περίπου 30%, όσα πορτοκάλια ήταν για εμπορεία πήγαν καλά.

Η συγκομιδή για πορτοκάλια Ναβαλίνα έχει τελειώσει και η διάθεση του προϊόντος γίνεται χωρίς προβλήματα. Οι τιμές που έπιασε στην αγορά ήταν ελαφρώς υψηλότερες από πέρυσι, στα 25-28 λεπτά ανά κιλό.

Όσον αφορά την ποικιλία Μέρλιν η συγκομιδή εξελίσσεται καλά, με κάποια μείωση στην παραγωγή. Η ζήτηση και στα πορτοκάλια Μέρλιν είναι καλή, και διατίθεται σε τιμές από 18 έως και 22 λεπτά ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος».

Άρτα
Η παραγωγή της ποικιλίας Ναβαλίνα στην Άρτα ήταν αρκετά καλή, σε σχέση με άλλες χρονιές. Επίσης δεν παρουσιάστηκε μείωση στην παραγωγή όπως σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η συγκομιδή στα πορτοκάλια ποικιλίας Ναβαλίνα έχει ολοκληρωθεί, ενώ η συγκομιδή, στην ποικιλία Μέρλιν βρίσκεται επίσης στο τέλος.

Οι τιμές για την Ναβαλίνα κυμάνθηκαν κοντά στα 20-25 λεπτά ανά κιλό, ενώ στην ποικιλία Μέρλιν κοντά στα 18-20 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά την διάθεση του προϊόντος ήταν εύκολη στην αγορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γκίζας, πρόεδρος ΑΣ Άρτας-Φιλιπιάδας, καθώς και άλλοι παραγωγοί της Άρτας.

Εξαγωγές
Για την πορεία των εξαγωγών ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, ανέφερε τα εξής:

«Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας η συγκομιδή πορτοκαλιών Ναβαλίνα έχει τελειώσει και ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν. Υπάρχει μια μείωση έναντι της περσινής περιόδου (Οκτώβριος έως Δεκέμβριο) και πλέον οι εξαγωγές κινούνται σε κανονικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Το εισόδημα του αγρότη είναι αντίστοιχο με το περσινό και ίσως και μεγαλύτερο, λόγω των καλύτερων τιμών που πιάνουν τα πορτοκάλια στις εξαγωγές σε σχέση με πέρσι».

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει στον κλάδο από το agrotypos.gr