ΣΠΑΡΤΗ. Πληθαίνουν τα παράπονα και οι καταγγελίες πολιτών για την ρύπανση των ποταμών και των χειμάρρων της Λακωνίας από το κατσίγαρο των ελαιοτριβείων.

Ο Β. Σ. γράφει: «Εδώ και 15 ημέρες μαύρισαν τα νερά του παραποτάμου του Ευρώτα «Σκατιά» στην περιοχή της Ριβιώτισσας από τα απόβλητα ελαιοτριβείων…» κοινοποιεί μάλιστα και την σχετική φωτογραφία.

Η ρύπανση των υδάτων κυρίως το τρίμηνο Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου είναι εμφανής κι έντονη.
Δυστυχώς άλλοι αγιάζουν τα νερά και άλλοι «αγιάζουν» τα μέσα… Μήπως όμως πρέπει να αγιάσουμε, εκτός από τα νερά και τον κατσίγαρο..;

Κι όμως υπάρχει η πρόταση του καθηγητή της Ιατρικής Ηλία Καστανά!

Τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα (λιοζούμια ή κατσίγαροι), που αποτελούν κατάρα για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους, διαλύοντας ολόκληρα οικοσυστήματα και μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα με υψηλό κόστος τους παραγωγούς και τους ελαιουργούς, τώρα μεταβάλλονται σε ευλογία για τη ζωή.

Μετατρέπονται σε προϊόν υψηλής οικονομικής και βιολογικής αξίας, χάρη σε μια τεχνολογική καινοτομία που δημιούργησαν τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Ηλία Καστανά.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας ένα ειδικό φίλτρο καθαρισμού και άλλες τεχνικές, τα τοξικά απόβλητα των ελαιουργείων γίνονται στο τέλος καθαρό νερό και οι τοξικές φαινόλες, που είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά, και μετατρέπονται με την κατάλληλη επεξεργασία και δοσολογία σε ένα καθαρό βιολογικό προϊόν το οποίο θα πωλείται προς 2.000 ευρώ το κιλό, όταν το καλό λάδι κοστίζει μόλις 2 ευρώ το κιλό!