ΣΠΑΡΤΗ. Οι έμποροι της Σπάρτης το πρωί της Κυριακής ήταν σε πλήρη σύγχυση… Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου όριζε ότι την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 τα εμπορικά καταστήματα της Σπάρτης θα παραμείνουν κλειστά: «Τα καταστήματα στην πόλη της Σπάρτης θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 14 Ιανουαρίου».
Έτσι ενώ κάποιοι έμποροι προγραμμάτιζαν τον πρωινό Κυριακάτικο καφέ τους, είδαν ότι μεγάλος αριθμός καταστημάτων και μάλιστα στην κεντρική λεωφόρο της Σπάρτης ήταν ανοικτά.

Άρχισαν τα τηλέφωνα και την έρευνα για να καταλάβουν ότι τελικά ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις ο κάθε έμπορος κάνει ό,τι θεωρεί επωφελές για την επιχείρησή του.

Στην ουσία πρόκειται για μια κατάσταση που διχάζει τον εμπορικό κόσμο καθώς έχει την θετική και την αρνητική της πλευρά του.

Το θετικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα σε εκείνους που πιθανώς εργάζονται και δεν έχουν πολύ χρόνο τις καθημερινές, να κάνουν την βόλτα και τα ψώνια τους την Κυριακή. Επίσης θετικό είναι και για τις τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα για τους λεγόμενους "προορισμούς του σαββατοκύριακου" καθώς οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ενισχύοντας τις τοπικές αγορές. Όμως η Σπάρτη δεν φαίνεται να αποτελεί τέτοιον προορισμό.

Το αρνητικό ωστόσο είναι ότι με αυτήν την απόφαση καταργείται η αργία της Κυριακής την οποία οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να αξιοποιούμε βλέποντας φίλους και συγγενείς. Επίσης η εργασία την Κυριακή είναι δυσβάστακτη και για εργαζόμενους και για εργοδότες, ειδικά στις περιπτώσεις που το ταμείον είναι μείον…

Μια ακόμα παρατήρηση που κάνουν έμποροι της Σπάρτης είναι η εξής:
Όταν γίνεται ανακοίνωση ότι τα καταστήματα την Κυριακή θα είναι κλειστά στη Σπάρτη τότε το καταναλωτικό κοινό της Κυριακής απ’ όλη τη Λακωνία κατευθύνεται προς την Καλαμάτα και την Τρίπολη. Τονίζουν μάλιστα «όταν υπάρχει ανακοίνωση, όλοι να συμμορφώνονται»…

Ζητούν δε την ερμηνεία στα εξής:
Όταν την Κυριακή είναι ανοικτά, ο έμπορος έχει την ευχέρεια να επιλέξει αν θα ανοίξει. Όταν την Κυριακή είναι κλειστά, έχει αυτήν την ευχέρεια ώστε να ανοίξει;

Η Σπάρτη άραγε έχει χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός;

Ποιά ισχύ έχει η απόφαση και ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου για το αν τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά ή κλειστά τις Κυριακές που έχουν οριστεί ως Κυριακές κατά τις οποίες τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά;

Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων δεν αφορά και τις 52 Κυριακές του χρόνου, αλλά μόνο κάποιες συγκεκριμένες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων τις εξής οκτώ Κυριακές:

Την πρώτη Κυριακή:
των χειμερινών εκπτώσεων
των καλοκαιρινών εκπτώσεων
του εκπτωτικού δεκαημέρου του Μαΐου
του εκπτωτικού δεκαημέρου Νοεμβρίου

Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

Την Κυριακή των Βαΐων

Τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα

Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους

Επίσης, ειδικά για τα ιχθυοπωλεία, επιτρέπεται η λειτουργία τους και την παραμονή της 25ης Μαρτίου όταν πέφτει Κυριακή.


Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά το 2018

Συγκεκριμένα για το τρέχον έτος τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά τις εξής οκτώ Κυριακές (με χρονολογική σειρά):

14 Ιανουαρίου 2018
1 Απριλίου 2018
6 Μαΐου 2018
15 Ιουλίου 2018
4 Νοεμβρίου 2018
16 Δεκεμβρίου 2018
23 Δεκεμβρίου 2018
30 Δεκεμβρίου 2018