Γράφει ο Θανάσης Ορφανός*

Από το βήμα αυτό θέλω να απαντήσω στο άρθρο της Καθημερινής «ίδιοι και αμετανόητοι» που στοχεύει να απαλλάξει των ευθυνών της την πενταετή κυβέρνηση Καραμανλή, για το πως οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια, κατηγορώντας διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και μιλώντας για μετάλλαξη της ελληνικής δεξιάς.

Σε απάντηση για τους μύθους που καλλιεργούνται, ακόμα και αν δεχτούμε την άποψη που εξέφρασε σχετικά πρόσφατα ο κ. Παπαθανασίου για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ακόμα και αν δεχτούμε τη λογική του κ. Αλογοσκούφη για την απογραφή του 2004 και την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, ακόμα και αν δεχτούμε το ότι η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία επί Σημίτη το οποίο καλλιεργείται από τα υποτιθέμενα αντισυστημικά Μ.Μ.Ε., είναι τόσα τα αμαρτήματα της κυβέρνησης Καραμανλή που δεν χωράει κανένας εξαγνισμός.

Το όλα τα κιλά - όλα τα λεφτά για τους αγρότες χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας, η συγκάλυψη για τα σκάνδαλα της εποχής που είτε έκλειναν τη βουλή, είτε αποχωρούσαν από αυτήν (Βατοπέδι, siemens, ομόλαγα), η επέλαση της πελατοκρατίας μέσα από διορισμούς stage, συμβασιούχων και η θέσπιση της γαλάζιας συνέντευξης που υποβάθμιζε το ρόλο του ΑΣΕΠ, τα επιδόματα που μοίραζε δεξιά και αριστερά σε κοινωνικές ομάδες για ψηφοθηρία (άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α.), οι χαριστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους μέσα από την υποβάθμιση των υπηρεσιών των δημόσιων αγαθών, η ακρίβεια στην αγορά λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου όπως το ξεπούλημα κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων βλέπε ΟΤΕ, όλα αυτά αποτελούν το αντεπιχείρημα πως αν συνεχίζαμε έτσι κάποια στιγμή ως χώρα θα πληρώναμε το τίμημα και το λογαριασμό.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει συναίνεση από τον Καραμανλή για την αλλαγή του ήθους και του ύφους της πολιτικής εξουσίας, την οποία παρείχε όπως στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην πώληση της Ολυμπιακής.

Πεποίθησή μου λοιπόν είναι πως ο κύκλος της μεταπολίτευσης σήμερα έχει κλείσει και οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να μιλήσουν για την ουσία και την ταμπακέρα.

* Φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου πανεπιστημίου Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr