ΚΡΟΚΕΕΣ. Σύσκεψη συγκάλεσε το τοπικό συμβούλιο Κροκεών στην αιθουσα του πρωην Δημαρχείου, σχετικά με το θέμα της μετατροπής του ΚΤΕΟ σε Κάντρο Υποδοχής Μεταναστών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ευρώτα Δ. Βέρδος, ο αντιδήμαρχος Π. Πολολός, ο δημοτικός σύμβουλος Η. Παναγιωτακάκος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολίτες.

Όπως αναφέρει και το krokeai.gr από την πλευρά του Δήμου έγινε ενημέρωση για το αίτημα της Αστυνομικής διεύθυνσης Λακωνίας και του Λιμεναρχείου Γυθείου, που υποδεικνύουν το ΚΤΕΟ Λακωνίας ως κατάλληλο χώρο υποδοχής και φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών.

Υπενθύμισαν οι αρμόδιοι ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα, που τάσσεται κατά της λειτουργίας οποιασδήποτε δομής φιλοξενίας, ή κράτησης παράτυπων μεταναστών σε όλη την περιοχή του Δήμου, για τους εξής λόγους:

Πρώτον υπάρχει έτοιμο κέντρο φιλοξενίας στη Σπάρτη από το 2008 με τις προδιαγραφές που χρειάζονται, που γι αυτό δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια, και το οποίο για κάποιους λόγους μένει κλειστό και ξεχασμένο.

Δεύτερον, ο Δήμος Ευρώτα είναι μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή με αρκετούς μετανάστες, κάτι σαν ένα απέραντο κέντρο υποδοχής, που στο παρελθόν υπήρξαν και αρκετά κρούσματα ελονοσίας.

Τρίτον δεν λειτουργεί πλέον το Αστυνομικό τμήμα Κροκεών, με αποτέλεσμα την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή, και φύλαξης τέτοιων δομών.

Τέταρτον, ο χώρος του ΚΤΕΟ είναι ακατάλληλος και λόγω της μορφής του, [υπάρχουν μηχανήματα που θα πρέπει να περιοριστούν ή να αφαιρεθούν για να προστατευτούν], θα πρέπει να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για την υγιεινή και ασφάλεια των ανθρώπων, και το κυριότερο είναι ότι υπάρχει η βούληση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξαναλειτουργήσουν όλα τα Δημόσια ΚΤΕΟ της Περιφέρειας.

Ομόφωνα λοιπόν στη σύσκεψη εκφράστηκε η αντίθεση των πολιτών στη δημιουργία οποιασδήποτε δομής φιλοξενίας ή κράτησης παράτυπα εισερχομένων μεταναστών, και η στήριξη των αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα επαναβεβαιώσει τη στάση του με νέα απόφασή του.

Στη σύσκεψη τέθηκε και ένα άλλο φλέγον ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή, αλλά τώρα τελευταία και τις Κροκεές, αυτό με τις καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών.

Η συγχώνευση των πρώην αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, επέτεινε το πρόβλημα αστυνόμευσης και φύλαξης της περιοχής, με επακόλουθο την έξαρση της εγκληματικότητας, και ενίσχυσε το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να ζητηθεί εκ νέου η επαναλειτουργία των πρώην Αστυνομικών τμημάτων, και σε νέα σύσκεψη θα αποφασιστούν και περαιτέρω κινήσεις.