Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες, πριν αλλάξει το έτος ,για τη λύση του ονόματος του κρατιδίου των Σκοπίων. Η νέα κυβέρνηση τους δηλώνει πως δεν είναι οι μόνοι συνεχιστές και απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,ξηλώνει τα αγάλματα του και μετονομάζει το αεροδρόμιο των Σκοπίων από Μέγα Αλέξανδρος σε Γκλιγκοροφ. Είναι αυτό αρκετό για να επιλυθεί το όνομα και για να ξεκινήσουν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη; Φυσικά όχι. Άραγε έχει η Ελλάδα θέση για το τι όνομα πιστεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι είναι σωστό να πάρει αυτό το κράτος;

Καταρχήν μία λύση για να είναι λύση πρέπει να έχει διάρκεια, για να έχει διάρκεια πρέπει να είναι δίκαιη. Όμως για να είναι δίκαιη πρέπει να εκφράζει τον απλό μέσο Έλληνα πολίτη, για αυτό πήρα το θάρρος να εκφράσω την άποψή μου ως απλός μέσος Έλληνας πολίτης. Σήμερα η περιοχή της Μακεδονίας εκτείνεται ως επί το πλείστον στην επικράτεια τριών γειτονικών κρατών: στην Ελλάδα ανήκει η μισή περίπου έκταση της περιοχής, στα Σκόπια ανήκει σχεδόν το 40% της έκτασης και στη Βουλγαρία περίπου το 10%, στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ.

Το θέμα είναι γιατί τα Σκόπια θέλουν μία λύση που να περιέχει αυτόνομα την λέξη Μακεδονία ή αυτή μέσα στην ονομασία τους ή κάποιο παράγωγο της; Καταρχήν πρέπει να είμαστε διορατικοί και να βλέπουμε τις προθέσεις των αντιπάλων μας ,οι οποίοι όμως είναι τόσο ανόητοι που έχουν δείξει καθαρά το γιατί, μιας και έχουνε καπηλευτεί την ιστορία των μακεδόνων, των Ελλήνων δηλαδή. Είναι ένα κράτος με διάφορες κουλτούρες και εθνότητες μέσα τους, που θέλουν σαν βάση μία ιστορία για να διαιωνιστούν και να μείνουν στο χάρτη γιατί υπάρχει κίνδυνος μέχρι και διάλυσή τους. Δυστυχώς με ώθηση από την Αμερική έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως «Μακεδονία». Είναι όμως μακεδόνες; Απάντηση: όχι. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002), ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.022.547 άτομα, των οποίων η εθνικότητα κατανέμεται ως εξής:1.297.981 ή το 64% είναι Σλάβοι, 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί, 77.959 ή 3,9 % είναι Τούρκοι, 53.879 ή 2,7% είναι Ρομά, 35.939 ή 1,8% είναι Σέρβοι, 17.018 ή 0,8% είναι Βόσνιοι, 9.695 ή 0,5% είναι Βλάχοι και οι υπόλοιποι 20.993 δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει με κανέναν τρόπο το όνομα της γείτονας χώρας να περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο αυτής ούτε καν σαν γεωγραφικό προσδιορισμό . Έχουν δείξει άλλωστε ότι άλλα έχουν στο μυαλό τους με τον όρο αυτό. Αν ανατρέξουμε σε παλιούς χάρτες θα δούμε πως η περιοχή αυτή ονομαζόταν Βαρντάρσκα, άλλη λογική ονομασία είναι Δακία ή δημοκρατία των κεντρικών Βαλκανίων ή γιατί όχι Σκόπια ή κάτι άλλο που να είναι σωστό λογικό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα να μη δίνει περιθώρια αλυτρωτισμού και να μην προκαλεί.

Έστω τώρα ότι αυτό το πετύχουμε αρκεί για να πούμε το Ok στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο Όχι. Γιατί πολύ απλά όπως ξήλωσαν εν μία νυκτί όλα τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου έτσι μπορούνε και να τα ξαναστήσουν. Πολύ απλά και λογικά θα χρειαστεί μία περίοδος τουλάχιστον ενός αιώνος για να αποδείξουν ότι παύουν οι αλλοτριωτικές τους βλέψεις και τότε άμα είναι «καλά παιδιά» να το συζητήσουμε για τη διεθνή προοπτική τους.

Αυτή είναι μία σκέψη απλή, λαϊκή, πατριωτική, ελληνική!
Ας σταματήσει η Ελλάδα να είναι καρπαζοεισπράκτορας ,ας σταματήσει να έχει ηττοπάθεια, ας σταματήσει να χάνει όταν έχει ακόμα και τα όπλα με το μέρος της. Οι σκοπιανοί μας έχουν ανάγκη όχι εμείς αυτούς Εμείς έχουμε ένα βέτο και για την Ευρώπη και για το ΝΑΤΟ που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε εσαεί- για πάντα.
Και στο κάτω - κάτω της γραφής ας καταλήξουν τα κόμματα της Βουλής σε μία ονομασία και ας την φέρουν σε δημοψήφισμα και ας αποφασίσει ο λαός. Δεν ρωτηθήκαμε για το να μπούμε στην Ευρώπη, δεν ρωτηθήκαμε για να μπούμε στο ΝΑΤΟ δεν ρωτηθήκαμε για να μπούμε στην ευρωζώνη και να φύγουμε από τη δραχμή δεν ρωτηθήκαμε για τίποτα. Ρωτηθήκαμε μόνο άμα θέλουμε να εφαρμόσουμε μέτρα τρίτου μνημονίου είπαμε ένα μεγάλο Όχι και ο πρωθυπουργός το έκανε ναι.
Και γεννάται το ερώτημα, ένας πρωθυπουργός και μία κυβέρνηση με αυτή την στάση προς την άποψη του ελληνικού λαού, και δημοψήφισμα να γίνει, θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ή θα πράξει πάλι σαν να έχει το δημοψήφισμα ,άκουσον - άκουσον , συμβουλευτικό και όχι καταλυτικό χαρακτήρα, χαρακτήρα ετυμηγορίας;
Ο πολλά βαρύς κ. Καμμένος θα τη ρίξει την κυβέρνηση ή απλώς θα πει «Δεν ψηφίζω» και θα περάσουν τα πάντα με την ψήφο της αντιπολίτευσης;

*Μαθηματικός

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr