ΝΕΑΠΟΛΗ. Τα Βάτικα είναι γνωστό πως είναι ένας τόπος προικισμένος από τη Φύση με μοναδικά χαρακτηριστικά: σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, πανέμορφα τοπία, σπήλαια και απολιθώματα συνθέτουν μια εικόνα που σπάνια συναντάται ανά την Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η θάλασσα στον Όρμο των Βατίκων, εκεί όπου τα λιβάδια της Ποσειδωνίας συμπληρώνει μεγάλος αριθμός διαφορετικών ειδών κοχυλιών, ενίοτε εξαιρετικά σπάνιων. Σύμφωνα με ανάρτηση του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» στο facebook, έχουν συλλεγεί από τον όρμο 80 διαφορετικά είδη εκ των οποίων κάποια τα μέλη του Συλλόγου δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συναντήσουν στη βιβλιογραφία.
Στη σχετική ανάρτηση ο Σύλλογος παρουσιάζει ένα από τα σπάνια είδη κοχυλιών που βρίσκει κανείς στον Όρμο των Βατίκων, το πανέμορφο Αρμενιστάρι.

Janthina – Ιανθίνη ή Αρμενιστάρι
Πρόκειται για μικρά και εύθραυστα κοχύλια που οι διαστάσεις τους δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό.
Ανήκουν στην οικογένεια JANTHINIDAE που αριθμεί 4 είδη. Πρόκειται για πελαγικό - πλαγκτονικό είδος, με ιώδεις αποχρώσεις στο όστρακο που του δίνουν την σπάνια ομορφιά.
Αυτό όμως που το καθιστά ιδιαίτερο είναι ότι με τις εκκρίσεις του φτιάχνει μικρούς ασκούς (φυσαλίδες) και ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις παρασυρόμενο από τα ρεύματα, για αυτό και η ονομασία του Αρμενιστάρι.
Με τον αφρό (φυσαλίδες) περιβάλλουν και τις μάζες των αυγών τους και ο πλωτήρας αυτός συγκρατεί ως και 400 κάψουλες αυγών που εκκολάπτουν εκατομμύρια μικρά.

Στη συλλογή των Βατίκων περιλαμβάνεται το είδος janthina janthina (συνώνυμο janthina fragilis) και το είδος janthina globosa (συνώνυμα janthina nitens, janthina prolongata).

Πληροφορίες-φωτογραφίες: Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή