ΣΠΑΡΤΗ. Την ώρα οι οι «γνωστοί – άγνωστοι» ρημάζουν το βιός και τις ζωές των πολιτών του Δήμου Σπάρτης υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι που στρουθοκαμηλίζουν και θεσμικοί παράγοντες που σιωπούν.
Οι πρώην Δήμοι Φάριδας και Πελλάνας ζούν στιγμές ολικής τρομοκρατίας από τη δράση εγκληματιών που δεν διστάζουν σε καθυημερινή βάση να κλέβουν, να ληστεύουν και να απειλούν.

Από το Καστόρι Λακωνίας, όπου το πρόβλημα είναι εντονότατο ο επίτιμος δικηγόρος Αθηνών κ. Δημήτρης Πανταζής καθιστά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα υπεύθυνο για παραλείψεις και αδράνεια στη στελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Σπάρτη.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό που κοινοποιεί στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα αλλά και στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας καλέι τον υπουργό σε άμεση αντίδραση και στελέχωση της Αστυνομίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Καστόρειο Σπάρτης 6-1-2018

ΠΡΟΣ: τον Αξιότιμον Κύριον Υπουργόν Προστασίας του Πολίτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) Γραφείον Κυρίου Πρωθυπουργού
2) Γραφείον Κυρίου Γεν Γραμαμτέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
3) Γραφείον Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και
4) Γραφείον κ. Διοικητή των Αστυνομικών Υπηρεσιών Σπάρτης

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ι. Απευθύνομαι σε Σας, για ένα ζέον και σοβαρότατο πρόβλημα τάξης και ασφάλειας, που ταλανίζει τη γενέτειρα μου Βόρεια Λακωνία (Περιοχή Καστορείου).
-Προκαταβολικά, Σας δηλώνω ότι, συμβαίνει να γνωρίζω τις πολλαπλές δυσκολίες του έργου που επιτελούν οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας μας, αφού είχα τη μεγάλη τιμή να συμβάλλω – ελάχιστα - στο τεράστιο και πολύτιμο έργο, που - με τόσες δυσκολίες - κατορθώνει να επιτελεί, λίαν επιτυχώς, η Αστυνομία μας, διότι διετέλεσα - το έτος 1988 - Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Γνωρίζω ακόμα ότι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, που ταλανίζει την κοινωνία μας, επιτείνονται και οι εγγενείς δυσκολίες του έργου των Αστυνομικών μας, αφού αυξάνεται και η εγκληματικότητα, ιδίως σε περιοχές όπως τα ΕΞΑΡΧΕΙΑ (που ατυχώς κατοικώ μονίμως), όπου, δυστυχώς, κυριαρχεί αντί για το Κράτος, ο «Ρουβίκωνας»!. Αλλά και στη δευτερεύουσα κατοικία μου, εδώ στο Καστόρειο Σπάρτης, επικρατεί, δυστυχώς, ασυδοσία. Πράγματι, δεκάδες λεηλασίες κατοικιών έχουν ενσπείρει το φόβο και τον τρόμο σε όλους - ηλικιωμένους κατά πλειοψηφία τους συμπατριώτες μου. Η ανασφάλεια που όλοι αισθανόμαστε, η αγωνία που κάθε νύχτα μας κατατρύχει οφείλονται πρωτίστως, όχι στην απειλούμενη δήωση της περιουσίας μας αλλά στη σωματική ακεραιότητα και στην ίδια τη ζωή μας. Για την εφιαλτική αυτή κατάσταση, που καθημερινά βιώνουμε, δεν υπάρχει ούτε ίχνος ευθύνης των Ανδρών και Γυναικών και της Διοίκησης της Αστυνομίας μας. Μόνη και αποκλειστική αιτία της ασυδοσίας των Οργανωμένων Κλεπτών της Περιοχής μας είναι η ΕΛΛΕΙΠΕΣΤΑΤΗ στελέχωση της Αστυνομίας στη Σπάρτη. Αυτή και μόνον αυτή, είναι η μοναδική αιτία του κακού και υπάρχει, πράγματι, μεγάλο κακό, αφού η διάρρηξη και απογύμνωση των κατοικιών μας από οργανωμένους κακοποιούς, ξεπέρασε κάθε όριο, είναι σχεδόν εβδομαδιαία και δυστυχώς, συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς.

ΙΙ. Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Σας διαβεβαιώνω ότι, εδώ, στη Βόρεια Λακωνία, δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμμία - μα καμμία - «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ». Αντίθετα, (και σας το λέω με αληθινή λύπη) ο σωστός τίτλος του Υπουργείου Σας, δεν ανταποκρίνεται και είναι προδήλως και ευλόγως ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ με όσα υποδηλώνει, αφού, όλοι εμείς εδώ είμαστε, κυριολεκτικά, απροστάτευτοι από το Υπουργείο Σας. Επιμένω, Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, σε αυτή την άποψή μου, γιατί διαφορετικά, θα έπρεπε και Σεις να θεωρείτε ότι δεν είμαστε πολίτες, όλοι όσοι, κατοικούμε στα Εξάρχεια, αφού το Υπουργείο Σας υπαιτίως παραλείπει να μας προστατέψει, ενώ το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους μας ρητώς επιτάσσουν, την προστασία μας.

ΙΙΙ. Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Θέλουμε να γνωρίζετε ότι, όλοι εμείς εδώ, οι κάτοικοι της Περιοχής Καστορείου, είμαστε υπερήφανοι για τους Αστυνομικούς της Περιοχής μας, οι οποίοι, νυχθημερόν, αναλίσκονται στην εύορκη εκτέλεση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, πλην όμως, από δική Σας, δυστυχώς, υπαιτία παράλειψη να στελεχώσετε σωστά τις Αστυνομικές δομές της Σπάρτης, καταστήσατε τον βίον μας αβίωτο. Ειλικρινά, εδώ στο Καστόρειο, εμάς κυρίως τους άνδρες και τις γυναίκες της «τρίτης ηλικίας», που είμαστε και οι περισσότεροι, κυριολεκτικά μας κατατρύχει - ιδίως τις νυκτερινές ώρες - ο φόβος των αδίστακτων επιδρομέων εγκληματιών και, για όλους αυτούς τους λόγους εκφράζοντας και την εύλογη αγανάκτηση και όλων των τοπιών συλλογικών φορέων του Καστορείου,
ΣΑΣ ΚΑΛΩ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΖΗΤΩ, Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ:
- Να ενεργήσετε, χωρίς καμμία, μα καμμία, περαιτέρω καθυστέρηση, τα δέοντα για την άμεση ενίσχυση – με έμπειρο προσωπικό - των Διωκτικών Υπηρεσιών της Αστυνομίας της Σπάρτης. Ακόμη, σας υπενθυμίζω ότι στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν 600 τουλάχιστον έμπειροι Αστυνομικοί Λακωνικής καταγωγής και είναι πολύ πιθανόν, ένιοι εξ αυτών να θεωρήσουν, ως ευνοϊκή, τη μετάθεσή τους στη Σπάρτη.
Τέλος, Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, σας προτρέπω να θέσετε υπόψη των έγκριτων Νομικών που σας περιβάλλουν, αλλά και των εξεχόντων Νομικών, που κοσμούν τα Βουλευτικά έδρανα, να Σας απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

1) Στις διατάξεις των Ποινικών Νόμων, ο όρος «Πράξη» περιλαμβάνει και τις παραλείψεις; Εγώ ως Νομικός, βάση του άρθρου 14 του Ποινικού Κώδικα, σας απαντώ θετικά. Συνεπώς, υπαίτια παράλειψη του Υπηρεσιακού Καθήκοντος συντελείται και από Υπουργό, που είναι «υπάλληλος» κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα, όπως ρητά ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του Ν. 3126/2013 «Περί ευθύνης Υπουργών», και η παράλειψή του αυτή, είναι, εκτός των άλλων και ΑΞΙΟΠΟΙΝΗ.
Για όλους αυτούς τους λόγους,
ΣΑΣ ΖΗΤΩ
Να στελεχώσετε σωστά τις Αστυνομικές Αρχές της Σπάρτης, Και
Να τερματίσετε, επιτέλους, την παράνομη αδράνειά σας στη γνωστή περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου - και από δικές σας υπαίτιες και παράνομες παραλείψεις έχει καταλυθεί πλήρως το Κράτος.

Μετά τιμής,
Δημήτρης Πανταζής
Επίτιμος Δικηγόρος Αθηνών
Τ. Γενικός Γραμματέας
Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ
Τ. Νομάρχης