ΣΠΑΡΤΗ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018, ανέθεσε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόφιλο Μαντζαβράκο.

Ο π. Θεόφιλος αποφοίτησε κατ’ αρχάς από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και στη συνέχεια από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Ακολούθως έλαβε το πτυχίο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. Εκάρη Μοναχός στις 16 Ιανουαρίου 2000 στην ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 20 Ιανουαρίου 2000 στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης και Πρεσβύτερος στις 8 Μαρτίου 2002 στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη στις 25 Μαρτίου 2009 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010 του ανέθεσε και το λειτούργημα του Εξομολόγου.

Από τον Απρίλιο του 2007 υπηρετεί ως εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης προσφέροντας τη διακονία του με πολλή προθυμία, εργατικότητα και επαινετή επιτυχία. Κατά καιρούς έχει αναλάβει πολλά παράπλευρα λειτουργικά καθήκοντα εξυπηρετώντας τις πιεστικές ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας. Επίσης, ύστερα από εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, η Ιερά Μονή Ιβήρων έχει αναθέσει στον π. Θεόφιλο την ευθύνη του Ι.Ν Παναγίας Πορταϊτισσας στον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης, που αποτελεί μετόχι της εν λόγω ιστορικής Μονής του Αγίου Όρους.

Παράλληλα ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος εξέφρασε, γραπτώς και προφορικώς, την ευαρέσκειά του στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπλάθρα, ο οποίος άγει το 80ο έτος της ζωής του, για την πολύτιμη προσφορά του μία ολόκληρη δεκαετία στη θέση του Πρωτοσυγκελλεύοντα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι οδηγήθηκε στην απόφασή του αναλογιζόμενος τα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο π. Γεώργιος, ύστερα από την προ τετραετίας εκδημία της πρεσβυτέρας του Χριστίνας, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτά απερίσπαστος από διοικητικά καθήκοντα.

Ο Σεβασμιώτατος του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Πρωτοσυγκελλεύοντος και τον παρακάλεσε να παραμείνει στα γραφεία προσφέροντας τις σημαντικές υπηρεσίες του βασιζόμενος στην πολυετή εμπειρία του και στις αστείρευτες γνώσεις του σε εκκλησιαστικά θέματα. Επίσης ο π. Γεώργιος παραμένει στον Μητροπολιτικό Ναό ως εφημέριος και προϊστάμενος.

Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολόιτης είχε αναθέσει στον π. Γεώργιο καθήκοντα Πρωτοσυγκελλεύοντος κατ’ εξαίρεση της αρχαιοτάτης παραδόσεως της Εκκλησίας και του Καταστατικού της Χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η θέση του Πρωτοσυγκέλλου δίνεται μόνο σε αγάμους κληρικούς.