ΛΑΚΩΝΙΑ. Ένας χρόνος δυσβάσταχτος. Αν ισχύει όμως το κάθε πέρυσι και καλύτερα, τότε ας τον αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο.
Το 2017 για την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε και τον τόπο μας είχε πολλές και ποικίλες στιγμές.
Άλλες καθολικά μας έριξαν στα τάρταρα της θλίψης, άλλες μας αναπτέρωσαν το ηθικό.

> Τον Ιανουάριο του 2017 η ιστορία του μικρού Νεκτάριου μας συγκλονίζει όταν κτυπημένος βάναυσα μεταφέρεται σε κωματώδη κατάσταση από τον Δήμο Ευρώτα στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.
Χιόνια και παγετός χαρακτηρίζουν τον Γενάρη. Η Λακωνία «υποδέχεται» 38 λαθρομετανάστες στις ακτές της αλλά ταυτόχρονα και τις συνέπειες του δάκου στις ελιές. Η Σπάρτη «αποχαιρετά» τον ιατρό Παρασκευά Καλομοίρη.

> Ο Φεβρουάριος είναι μήνας όπου εκτός από τα κύματα των λαθρομεταναστών υπάρχουν έντονα «κύματα» διαμαρτυρίας, των αγροτών για μειωμένη παραγωγή, των μανιατών για τους δασικούς χάρτες και των Σπαρτιατών για τους Ρομά. Η γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα κλείνει για εργασίες αποκατάστασης.

> Ο Μάρτιος φέρνει στιγμιαία ανάταση λόγω 17ης και 25ης Μαρτίου, ωστόσο οι αγρότες είναι στο πόδι σε συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι οπαδοί του Αστέρα Βλαχιώτη και των Καρυατίδων έχουν κάθε λόγω να χαίρονται για κύπελλο και άνοδο αντίστοιχα.

> Ο Απρίλιος αποχαιρετά τον συγγραφέα Δημήτρη Πετσετίδη στη Σπάρτη και ένα απανθρακωμένο γέροντα στην Αγόριαννη. Οι δασικοί χάρτες προβληματίζουν έντονα αλλά ο Σπαρτιατικός στο Βόλλευ ανεβαίνει στην Β’ Έθνική.

> Ο δρόμος «Σκούρα – Πυρί» δίνεται επιτέλους, μήνα Μάιο, στην κυκλοφορία, σειρά από φυτείες εντοπίζονται στους Βόρειους Δήμους Σπάρτης, τα Παλαιολόγεια πασχίζουν για αναβάθμιση και ο Σπαρτιατικός κατακτά σημαντικές διακρίσεις στην ποδηλασία.

> Τον Ιούνιο η Λακωνία υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ οι Ρομά επιτίθενται σε γιατρό στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Θανατηφόρο τροχαίο στη Σπάρτη με θύμα 58χρονο. Ελπίδες από το Συνεταιρισμό «Λακωνία» και τη συνεργασία του με την Disney για ετικέτες παιδικών χυμών.

> Ο Ιούλιος φέρνει 3 πνιγμούς σε Γύθειο και Μάνη αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές σε Κότρωνα και Σκουτάρι. Η Σπάρτη ψήνεται στη ζέστη ενώ οι Θεραπνές πλήττονται από χαλάζι. Χρυσό φέρνει στη Σπάρτη η ομάδα του βόλλευ σε άμμο αλλά το πλοίο «Βιντζέντζος Κορνάρος» τίθεται εκτός λειτουργίας στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

> Τον Αύγουστο εγκαινιάζεται η παρέμβαση στο λιμάνι Γυθείου. Στη Σκάλα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συγκλονίζει. Πυρκαγιά στα Κύθηρα και φυτείες χασίς στη Μάνη.

> Ο Σεπτέμβριος φέρνει τρία θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» ανεβάζει τον πήχη στον πολιτισμό και το Σπάρταθλον έχει και πάλι Σπαρτιάτες νικητές. Το πρώιμο λακωνικό ελαιόλαδο στα 4,28€ το κιλό.

> Ο Οκτώβριος βρίσκει τη Λακωνία έντονα προβληματισμένη για τους δασικούς χάρτες, και τη Σπάρτη φτωχότερη αφού «φεύγουν» Σταύρος Μηνακάκης και Δημήτρης Αθανασόπουλος. Οι Μουσουλμάνοι προσεύχονται ομαδικά στη Σκάλα και η Πελοπόννησος εκπέμπει sos για την ελιά και το ελαιόλαδο.

> Μήνας θρήνου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Νοέμβριος αφού χάνονται δύο γυναίκες σε Μάνη και Λεήμονα, ο Λεωνίδας Καράτζαλης μαζί με άλλους δύο συμπολίτες σε τροχαίο δυστύχημα στην Ε. Ο. Σπάρτης - Σκάλας και ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στην Αγία Τράπεζα. Ωστόσο το Spartan Race και τα εγκαίνια του εργοστασίου ελιάς και λαδιού του Στάθη Βαλιώτη αναπτερώνουν τις ελπίδες. Το λάδι στα 4,20€, κακοκαιρία, πλημμύρες και χαλάζι σε πολλές περιοχές της Λακωνίας και ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης παραιτείται…

> Ο τελευταίος μήνας του 2017, ο Δεκέμβριος βρίσκει τους Ρομά να επιτίθενται σε χωριά του Δήμου Σπάρτης. Η 26χρονη Ηλιάννα εξαφανίζεται για να βρεθεί μια εβδομάδα μετά νεκρή στον τόπο της τον Ασωπό. Νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας εκλέγεται ο Γιάννης Παναρίτης και ο Δημήτρης Καλοειδής εγκαινιάζει το ξενοδοχείο του στον Μυστρά. Στην ΕΑΣ Λακωνίας ανακοινώνεται ερευνητικό πρόγραμμα για τις αυθεντικές ποικλίες της ελιάς στη Λακωνία.


Ευχόμαστε το 2018 να είναι φειδωλό σε θλίψη και απλόχερα σε δημιουργία και ελπίδα.
Υποσχέσεις υπάρχουν, για καλύτερες ημέρες στο εισόδημα. Προοπτικές διαγράφονται για κατοχύρωση της αγροτικής παραγωγής. Ισως δούμε εξελίξεις στο θέμα του νέου Μουσείου, του Αρχαίου Θεάτρου και του Ξενία Σπάρτης…
Έχουν μιλήσει για Βιολογικό Καρυών, Βιολογικό Καστορείου, πρέπει κάποτε να δούμε τα Παλάτια του Μυστρά. Εξέλιξη ίσως υπάρξει με το Σπυροπούλειο και την Πλατεία Λογκανίκου. Ίσως αρχίσει η Περιβαλλοντική μελέτη Βόρειου Ταϋγέτου και η αναβάθμιση Παλαιολογείων. Τα ανασχετικά φράγματα στον Ευρώτα πρέπει να συζητηθούν όπως και η καλύτερη επάνδρωση κι ο εξοπλισμός Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Υγείας Καστορείου πρέπει να λειτουργήσει και το Νοσοκομείο των Μολάων να «ησυχάσει» ως Νοσοκομείο της περιοχής. Η Πεζοδρόμηση Σπάρτης και η Δημοτική συγκοινωνία είναι θέματα που ανοίγουν όπως και η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο τον Νομό. Η Μάνη πρέπει να θωρακιστεί από την απειλή των πυρκαγιών…

Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι που να χωρά ελπίδες και χαρές που εξαρτώνται πρώτα από εμάς και τον μικρό περίγυρό μας.
Καλοδεχούμενο βέβαια ό,τι μεγάλο και καλό έρθει στον τόπο και την κοινωνία μας.