Στην 64η τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών του 2017 που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου με μεγάλο χορηγό τον Stoiximan.gr στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα βραβεύτηκε ο Μανιάτης Λευτέρης Πετρούνιας ως κορυφαίος αθλητής της χρονιάς που φεύγει.

Κορυφαίος αθλητής του 2017 αναδείχθηκε λοιπόν ο Λευτέρης Πετρούνιας (πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου στους κρίκους) και το βραβείο του απένειμε ο διευθύνων σύμβουλος του Stoiximan.gr, Γιώργος Δασκαλάκης. Ο αθλητής κατέκτησε το βραβείο για τρίτη διαδοχική χρονιά ενώ στην τριάδα ήταν ο Γιάννης Αντετοκούμπο (μπάσκετ) και ο Κώστας Φιλιππίδης. «Θα ήθελα να μείνω στην κορυφή όσο περισσότερο μπορώ γιατί αγαπώ αυτό που κάνω. Αγαπώ τη στήριξη από όλους τους Έλληνες. Είναι πιο δύσκολο να κρατηθείς εκεί που είσαι από να φθάσεις εκεί. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι για τρίτη συνεχή χρονιά σε αυτή τη θέση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς του, τον Stoiximan.gr που πλέον είναι η οικογένειά μου και το ξέρετε. Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κάποια από αυτά έχουν δρομολογηθεί. Ευχαριστώ των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Βασιλειάδη. Αυτή η στάση της πολιτείας τη δεδομένη στιγμή δίνει το μήνυμα στους αθλητές να συνεχίσουν να προσπαθούν. Ευχαριστώ τον Δημήτρη Ράφτη, τον κορυφαίο των κορυφαίων», είπε ο Μανιάτης αθλητής αμέσως μετά την απονομή.

Κατά τα άλλα διακρίσεις έλαβαν:
Κορυφαία αθλήτρια 2017 η Κατερίνα Στεφανίδη, αήττητη πρωταθλήτρια Ελλάδας και Ευρώπης στον κλειστό στίβο και Παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ανοιχτό στίβο. Στην τριάδα ήταν η Μαρία Σάκκαρη (τέννις) και η Άρτεμις Κεφαλίδου (σκοποβολή).
Κορυφαία ομάδα 2017 η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών στην υδατοσφαίριση (Παγκόσμιο Πρωταθλήτρια του 2017). Συνυποψήφιες στην τελική τριάδα ήταν οι Εθνική Ομάδα Νέων Ανδρών Μπάσκετ και η Εθνική Ομάδα Ανδρών Υδατοσφαίρισης.
Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία 2017 ο Μιχάλης Σεΐτης (δύο παγκόσμια ρεκόρ στους Παραολυμπιακούς).
Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία 2017 η Μαρία Σταματούλα (στίβος, ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία στην κατηγορία F32).
Κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία 2017 η Εθνική Ανδρών Γκόλμπολ (χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Μολδαβίας). Στην τελική τριάδα ήταν επίσης οι Εθνική Ομάδα BC1-BC2 Μπότσια, Εθνική Ομάδα Αντοχής Ποδηλασίας.
Κορυφαίος προπονητής 2017 ο Δημήτρης Ράφτης (προπονητής του Λευτέρη Πετρούνια και ο άνθρωπος πίσω από τις μεγάλες ελληνικές επιτυχίες της ενόργανης γυμναστικής).
Βραβείο «Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους» στον Ηλία Πουρσανίδη για το φιλικό στο «Γεντί Κουλέ» προς τιμήν του Ολλανδού τεχνικού του ΟΦΗ Ευγένιου Γκέραρντ

Επίσης βραβεύθηκαν, η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ του 1987, η Εθνική Ανδρών βόλεϊ για το χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης το 1987, η Εθνική Ανδρών στο πόλο για το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 1997, ο 17χρονος, Γιώργος Πηλίδης, για τα χρυσά και χάλκινα μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμιο Πρωταθλήματα Πάλης και η οικογένεια Σάκκαρη, η Μαρία, η μητέρα της και ο παππούς της.

Τιμήθηκαν παράλληλα ο πρώην παίκτης της ομάδας του Παγκρατίου, Σάκης Τζαλαλής, καθώς έσωσε τη ζωή μιας γυναίκας από βέβαιο πνιγμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος αποσύρθηκε πέρυσι από τη δράση και είναι στο Hall of Fame της FIBA.

Το Έπαθλο κοινωνικής προσφοράς απονεμήθηκε στην οικογένεια Τσορτανίδη (ο πατέρας Δημήτρης και η μητέρα Δέσποινα, ο 13χρονος Σταύρος, η 12χρονη Μαρία, ο 10χρονος Ραφαήλ και η 9χρονη Αγάπη ασχολούνται με τον στίβο, ο 18χρονος Παναγιώτης με το ποδόσφαιρο, ο 16χρονος Λεωνίδας και ο 15χρονος Πέτρος με την ιστιοπλοϊα, ενώ εκκολαπτόμενοι στον αθλητισμό είναι η 6χρονη Φιλαρέτη και οι 4χρονοι Νεκτάριος και Εύχαρις).

Πληροφορίες-φωτό από sport24.gr