ΣΠΑΡΤΗ. Λόγω του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για το θέμα και των θέσεων που δημόσια διατυπώνονται επαναφέρουμε το δημοσίευμα που αφορούσε σε πρόταση του κ. Χρήστου Αλεξάκου σχετικά με την πεζοδρόμηση της Κ. Παλαιολόγου, στη Σπάρτη, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την θέσπιση δημοτικής συγκοινωνίας.

Μια σοβαρή εξέλιξη έχουμε στα δημοτικά θέματα της Σπάρτης. Την Πέμπτη 21/12/2017, κατατέθηκε προς τον κύριο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης (αριθμ. Πρωτοκ.34993/21-12-12017 ), εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης ΕΛΠΙΔΑ, θέμα προς εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα αφορά:

Α) Δημοψήφισμα στη δημοτική ενότητα Σπαρτιατών για άμεση λύση στο εκκρεμές πρόβλημα της πεζοδρόμησης ή μη καθώς και περιορισμό της σχεδιαζόμενης πεζοδρόμησης από τη δημοτική αρχή Ε. Βαλιώτη,

β) Σύσταση και λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας για την εξασφάλιση της ασφαλούς και δωρεάν μετακίνησης μαθητών, σπουδαστών, δημοτών, επισκεπτών και τουριστών στην πόλη της Σπάρτης καθώς και λειτουργίας «πολιτιστικής διαδρομής» προς τους αρχαιολογικούς κλπ χώρους.

O κ. Χρήστος Αλεξάκος που κατέθεσε την πρόταση είναι Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΕΛΠΙΔΑ,
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σπάρτης, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Σπάρτης


Η πρότασή του έχει ως εξής:

Σπάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2017
(Αριθμ. Πρωτοκ. 34993/21-12-2017)


Θέμα: Εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.
Προς: Αξιότιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, κ. Μοιράγια.
Κοινοποίηση: Αξιότιμους κ.κ.
1) Δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη,
2) Αρχηγούς Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Σ. Αργειτάκο, Π. Κουμουνδούρο, Δ. Λεβεντάκη,
3) Δημοτικούς Συμβούλους,
4) Εφημερίδες «Λακωνικός Τύπος» και «Δημοτική Αγορά της Λακωνίας»,
5) Ιστοσελίδες notospress.gr, apela.gr, laconialive.gr, report24.gr, flynews.gr, elladatv.gr, erttripolis.gr, lakonikos.gr, spartavoice.gr, youknow.gr, spartorama.gr, ant1south.gr
6) Ραδιοφωνικούς σταθμούς Πολιτεία 90.7 FM, Fly Radio 89,7 FM, Notos Radio 94,9 FM.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ι. Επειδή ως Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση να δώσουμε τη βέλτιστη λύση στο εκκρεμές πρόβλημα της πεζοδρόμησης ή μη -και σε κάποια έκταση-του κέντρου της πόλης μας,
ΙΙ. Επειδή το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, προδήλως και ατυχώς, έχει διχάσει τους συμπολίτες μας και έχει προκαλέσει, ευλόγως, σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των εμπόρων και επαγγελματιών συμπολιτών μας, ιδίως για την έκταση της μελετώμενης πεζοδρόμησης,
ΙΙΙ. Επειδή, το ζήτημα της πραγματοποίησης ή όχι της πεζοδρόμησης είναι προδήλως σοβαρό για την καλύτερη λειτουργία της πόλης μας και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδη κατάσταση νομίζω πως, τη λύση στο πρόβλημα αυτό πρέπει να τη δώσει η Λαϊκή Ετυμηγορία, γιαυτό
ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Α) Να αποφασίσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο την διεξαγωγή, εντός του προσεχούς εξαμήνου, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ με συμμετοχή όμως, μόνο των δημοτών της Δημοτικής Ενότητας Σπαρτιατών.

Β) Όμως θεωρώ απαραίτητο, προ πάσης αποφάσεως, να αποφασίσουμε τον περιορισμό της πεζοδρόμησης, στην απολύτως αναγκαία έκταση, συμβουλευόμενοι προς τούτο γνωστούς συμπολίτες μας Αρχιτέκτονες-Μηχανικούς-Πολεοδόμους για να διασκεδαστούν, κατά το δυνατόν και οι εν πολλοίς εύλογες, αντιδράσεις των εμπόρων και επαγγελματιών της πόλης μας, η έλλογη υποστήριξη των οποίων αποτελεί αυτονόητο καθήκον όλων μας-ιδίως κατά την περίοδο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, που μαστίζει ολόκληρη την κοινωνίας μας.

Γ) Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Επειδή είναι παγκοίνως γνωστό το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την προώθηση ορθών λύσεων στα ζέοντα προβλήματα της πόλης μας και επειδή η οποιαδήποτε διχοστασία μεταξύ των απλών συμπολιτών μας και των εμποροεπαγγελματιών της πόλης μας, πρέπει να λυθεί άμεσα, σωστά και δημοκρατικά, σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, να προτάξετε το θέμα αυτό, του ακριβούς προσδιορισμού του πεζο-δρομητέου χώρου στο κέντρο της Σπάρτης και, αμέσως μετά, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασισθεί η διεξαγωγή ή όχι του κατ΄ εμέ, απολύτως αναγκαίου Δημοψηφίσματος.

Δ) Ακόμη, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου και την ακόλουθη, απολύτως αναγκαία πρότασή μου, για τη σύσταση και λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας για την εξασφάλιση της ασφαλούς και δωρεάν μετακίνησης των μαθητών, σπουδαστών, Σπαρτιατών, επισκεπτών και τουριστών της πόλης μας κατά μήκος των δυο (2) λεωφόρων -Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Λυκούργου-της πόλης μας. Καθ΄ όλη τη διαδρομή των δυο (2) λεωφόρων, θα προσδιοριστούν στεγασμένες στάσεις απέχουσες κατά 120 έως 140 μέτρα απ΄ αλλήλων. Η διάρκεια αναμονής του Λεωφορείου θα είναι πεντάλεπτη στην Αφετηρία και στο Τέρμα και δίλεπτη σε κάθε ενδιάμεση στάση, εάν και εφόσον δεν υπάρχουν όρθιοι επιβάτες, άλλως το όχημα θα συνεχίζει αμέσως την κανονική πορεία του. Το εγχείρημα επιβάλλεται μετά την πιλοτική εφαρμογή του, να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες λεωφόρους, δρόμους κλπ.

Ε) Η λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας θα αρχίζει μισή ώρα πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων και θα τελειώνει με τη λήξη της 8-ωρης εργασίας του οδηγού. Για την εξυπηρέτηση της δημοτικής συγκοινωνίας δεν χρειάζεται να προσληφθεί οδηγός, διότι υπάρχουν ήδη διορισμένοι τέτοιοι κατάλληλοι οδηγοί. Για την εξυπηρέτηση της δημοτικής αυτής συγκοινωνίας αρκεί μόνον η αγορά ενός –μεσαίου μεγέθους- επιβατηγού λεωφορείου καθώς και τα ανάλογα καύσιμα. Ειδικότερα, το λεωφορείο πρέπει να έχει μικρό μήκος αλλά να είναι διώροφο. Επίσης, να έχει τόσο μήκος ώστε να περιλαμβάνει επτά (7) διπλές σειρές ανά όροφο.
Η καθιέρωση και λειτουργία της προτεινόμενης δημοτικής δωρεάν συγκοινωνίας, θα εξυπηρετήσει άμεσα και επαρκώς, όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες μας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς της πόλης μας.

ΣΤ) Προτείνω και τη δοκιμαστική λειτουργία (με ένα μόνον αρχικά λεωφορείο) μιας «πολιτιστικής γραμμής» που θα μεταφέρει τουρίστες, με αφετηρία το χώρο του υπό ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης μας ή στο υφιστάμενο μέχρι να περατωθεί το νεό, περιήγησης όλων των αρχαιολογικών χώρων της Σπάρτης-Μυστρά-Αμυκλών κλπ και τερματισμό στο χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλης μας. Στο λεωφορείο της «πολιτιστικής αυτής διαδρομής» θα λειτουργεί τρίγλωσση (Αγγλικά-Γαλλικά-Γερμανικά) ακουστική διερμηνεία με περιεχόμενο την πλήρη ξενάγηση όλων των τουριστών μας στους Αρχαιολογικούς χώρους που τους μεταφέρει το δημοτικό λεωφορείο, πλαισιωμένη από κατάλληλη Ελληνική λόγια και κλασσική μουσική. Το μόνον που απαιτείται είναι η αγορά του λεωφορείου διότι ο δήμος μας διαθέτει έμμισθο οδηγό για την οδήγηση του και υπηρεσίες για τη συντήρησή του.

Τέλος, Κύριε Πρόεδρε σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι αποδέχομαι μεν, προκαταβολικά, οποιαδήποτε –και σίγουρα υπάρχουν πολλές- διαφορετική πρόταση, όμως είμαι ανένδοτος και δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι οι Σπαρτιάτες θα στερηθούν τόσο της δυνατότητας να εκφράσουν τη γνώμη τους όσο και της δυνατότητας να μετακινηθούν δωρεάν.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και σας παρακαλώ να «υιοθετήσετε» τις ανωτέρω προτάσεις μου.

Μετά τιμής,
Χρήστος Αλεξάκος
Δημοτικός Σύμβουλος