ΣΠΑΡΤΗ. Πρωταρχικής σημασίας παρέμβαση θεωρούν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων (πρώην Δήμου Πελλάνας) Δήμου Σπάρτης, την εκπόνηση Περιβαλλοντικής Μελέτης για την πανίδα και την χλωρίδα του Βόρειου Ταϋγέτου.
Ο πρόεδρος της Τ. Κ. Αγόριανης κ. Δημήτριος Καφεντζής αναφέρει στο notospress.gr ότι κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στο Καστόρι, πέραν των θεμάτων που συζητήθηκαν, ετέθη και το καθολικό αίτημα των πολιτών των Βορείων Δήμων για την Περιβαλλοντική Μελέτη.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των πολιτών ήταν παρόντες και στήριξαν το καθολικό αυτό αίτημα. Συγκεκριμένα ο Γ. Οικονομάκης , πρόεδρος Τ. Κ. Kαστορείου, ο Γ. Κουρεμπής, πρόεδρος της Τ. Κ. Περιβολίων, ο Δ. Μιχαλόπουλος πρόεδρος της Τ. Κ. Πελλάνας - Παρδαλίου, ο Ν. Παπασταφίδας, πρόεδορς της Τ. Κ. Αλευρούς, ο Ν. Γιάνναρης, πρόεδρος της Τ. Κ. Γεωργιτσίου, ο Δ. Καφεντζής, πρόεδρος της Τ. Κ. Αγόριανης, ο Α. Αρβανίτης, πρόεδρος της Τ. Κ. Αγ. Κωνσταντίνου και ο Γ. Μάρκος, πρόεδρος της Τ. Κ. Λογκανίκου. Παρόντες ήταν επίσης και πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Ο Δημήτρης Καφεντζής αναφέρει ότι «το αίτημα αφορά στη σύνταξη και υλοποίηση άμεσα περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά στο τμήμα του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου μέσω της οποίας θα διατυπωθεί, διασφαλιστεί και αναδειχθεί η ιδιαίτερη σπάνια και μοναδική παγκοσμίως χλωρίδα και πανίδα της συγκεκριμένης περιοχής. Επίσης θα είναι εφικτή η διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων όπως η αρχαία αμαξήλατη οδός στη θέση Αγ. Παντελεήμονα, τα αρχαία ορυχεία των Σπαρτιατών αλλά και η τουριστική ανάδειξη της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι το αίτημα της κοινωνίας των Βορείων Δήμων έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους Πολιτικούς Εκπροσώπους, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Δασική και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.