Γράφει η Πηνελόπη Χριστάκου*

Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης επέστρεψε μ’ ένα βιβλίο-διαμάντι, που σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. «Ντεπό» τιτλοφορείται (εκδ. Πατάκη) κι είναι μια συλλογή 27 διηγημάτων.
Ντεπό είναι μια όμορφη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που έχει τα πιο πολλά ιστορικά διατηρητέα κι έχει υμνηθεί όσο λίγες περιοχές της Ελλάδας. «Ντεπό» στα γαλλικά σημαίνει αποθήκη. Η προσωπική αποθήκη αναμνήσεων, εμπειριών αλλά και φαντασίας του Σκαμπαρδώνη, μέσα στην οποία ο αναγνώστης κάνει τις εξερευνήσεις του κι ανακαλύπτει θησαυρούς.

Το μαύρο εξώφυλλο με τη λευκή γραμμή είναι τόσο απλό κι απέριττο, που έρχεται σε αντίθεση με την εσωτερική ορμή και γοητεία του βιβλίου.

Οι ήρωες του συγγραφέα, «ήρωες της ακριβής ρέμβης», ο κυνηγός, ο αντάρτης, ο μοναχός, ο βοσκός, ο συνταξιούχος, η χήρα σε απόγνωση, ο εκλεπτυσμένος κουρέας, ο παρατηρητικός κολυμβητής και τόσοι άλλοι μάς ενεργοποιούν το ενδιαφέρον και μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις.

Και στα 27 διηγήματα ο λόγος είναι σαρωτικός, ευθύβολος, πρωτότυπος, απρόσμενος, άρτια επεξεργασμένος. Και οι 27 ιστορίες είναι διαφορετικές, μοναδικές, που τροφοδοτούν τη σκέψη κι εκπέμπουν μηνύματα ανθρωπιάς και ηθικής, προκαλώντας στον αναγνώστη έντονη συγκίνηση.

Ο πολυβραβευμένος Σκαμπαρδώνης μάς διδάσκει πώς σ’ ένα κείμενο μικρής φόρμας (μόλις δυο σελίδων) μπορούν να ειπωθούν τόσες μεγαλειώδεις, κάποιες φορές οδυνηρές, αλήθειες. Από μια κριτική εφημερίδας παραθέτω: «Τα σιγανά βαλσάκια που ακούγονται από το τζουκ μποξ του Σκαμπαρδώνη, ξάφνου μετατρέπονται σε επικά χωρία».

Κι όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας: «οι αφηγήσεις μου γίνονται ντεπό, θυρίδες για το αύριο, που θα έχω ένδεια φωσφόρου».

Προσθέστε το «Ντεπό» στην προσωπική σας «αποθήκη ανάγνωσης» ή επιλέξτε το για χριστουγεννιάτικο δώρο σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

Σας ευχόμαστε χαρούμενες γιορτές με ωραίες αναγνώσεις!

*Δασκάλα στο 4ο Δημ. Σχ. Σπάρτης