Η Ελληνική παράδοση προστάζει γαλοπούλα, το χοιρομέρι όμως μπορεί να γίνει εντυπωσιακό και εξαιρετικά γευστικό αντισταθμίζοντας έτσι το «ξενόφερτο» στοιχείο του. Ειδικά όταν το προμηθευόμαστε από μια Λακωνική Επιχείρηση!

ΛΑΚΩΝΙΑ. Και φέτος τα Χριστούγεννα, το notospress.gr και η ΤΣΙΚΑΚΗΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. έχουν ετοιμάσει για σας μια ιδιαίτερη, εξαιρετικά εδνιαφέρουσα και πεντανόστιμη γαστρονομική πρόταση! Χοιρινό μπούτι ψημένο με μέλι και πορτοκάλι λοιπόν και Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι Tσικάκης – Γιαννόπουλος 3 κιλά περίπου χωρίς κόκκαλο
4-5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
100 γρ. βούτυρο
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
3 κ.σ. μέλι Σπάρτης
40 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτό μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ανάμεικτο μπαχάρι και πιπέρι σε κόκκους σπασμένους
αλάτι πιπέρι


Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120-130 βαθμούς και αλείφουμε με 1-2 κ. σ. από το βούτυρο ένα ταψί.

Βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού να ζεσταθεί μαζί με το μέλι τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και το αφήνουμε για λίγο, μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς.

Πλένουμε το μπούτι, το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε στη γάστρα και το περιχύνουμε με το, σχεδόν, καραμελωμένο μείγμα ζάχαρης – μελιού -μπαχαρικών. Πιέζουμε την επιφάνεια του κρέατος για να κολλήσουν τα μπαχαρικά και ρίχνουμε και τα σκόρδα στη γάστρα.

Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί στο προθερμασμένο φούρνο για 4 ώρες. Ανά ώρα ανεβάζουμε σταδιακά τη θερμοκρασία, μέχρι στο τέλος να φτάσει στους 170-180 βαθμούς και κάθε φορά που την ανεβάζουμε το περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρό του και τους χυμούς του ταψιού. Μετά τη πρώτη ώρα προσθέτουμε και το κρασί και ανεβάζουμε κι άλλο τη θερμοκρασία. Σε περίπτωση που ροδίσει νωρίς παραπάνω από το επιθυμητό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο θα αφαιρέσουμε τα τελευταία 10-12 λεπτά.

Απολαύστε το με μελωμένες πατατούλες φούρνου στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας και όχι μόνο.