Πλησιάζουν Χριστούγεννα και το πιο χαρακτηριστικό Ελληνικό διατροφικό έθιμο των Χριστουγέννων, το Χριστόψωμο, έχει την τιμητική του!

Το καθημερινό φαγητό των Ελλήνων έχει ως βάση το ψωμί ή έστω την πρώτη ύλη του, το αλεύρι και τα δημητριακά. Δεν θα μπορούσε λοιπόν αυτό το στοιχείο να λείπει από τις μεγάλες γιορτές! Το ψωμί βάζει τα «γιορτινά» του και τα Χριστούγεννα και κατέχει σπουδαία θέση στο εορταστικό τραπέζι!

Το Χριστόψωμο είναι το Χριστουγεννιάτικο καρβέλι, αυτό που οι νοικοκυρές ζυμώνουν και ψήνουν 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Είναι συνήθως στρογγυλό και ζυμώνεται με «ψιλοκοσκινισμένο» αλεύρι. Στολίζεται δε με σφραγίδες ή «σωρούς» ζύμης που σχηματίζουν σταυρό, ένα Β που συμβολίζει το ζυγό του αλετριού και την ιστορία της σποράς, φύλλα αμπέλου και ελιάς που συμβολίζουν την προσδοκία για το επόμενο Καλοκαίρι και τη σοδειά του ή ακόμα και ένα σπίτι στο οποίο και στα κάλαντα ευχόμαστε «πέτρα να μη ραΐσει».

Το Χριστόψωμο δεν κόβεται ποτέ με μαχαίρι γιατί έτσι θα «βιαζόταν» η δύναμη του καλούν που κρύβει μέσα του από το σίδερο που συμβολίζει το κακό. Αυτό το ψωμί άλλωστε είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού που θα συμβάλλει ώστε τα «κεντίδια» του, όλα αυτά που με σύμβολα έχουν σχηματιστεί πάνω του αποτελώντας την «ευχή» του νοικοκύρη να πραγματωθούν ευλογημένα!

Στη Λακωνία, το Χριστόψωμο συχνά ζυμώνεται σε σχήμα σταυρού με τη Σπάρτη και τη Μάνη να κρατούν την μεγαλύτερη παράδοση. Εδώ άλλωστε το Χριστόψωμο στολίζεται με καρύδια με το τσόφλι, ξερά σύκα ή σταφίδες και αμύγδαλα.

Ακόμα κι αν δεν μπορέσετε να φτιάξετε με τα χέρια σας φέτος Χριστόψωμο, μην αφήσετε το γιορτινό τραπέζι σας χωρίς το ευλογημένο ψωμί των Χριστουγέννων! Εμπιστευτείτε τον φούρνο της γειτονιάς σας που θα ζυμώσει, θα πλάσει, θα «στολίσει» και θα ψήσει το Χριστόψωμο παραδοσιακά! Σαν στο σπίτι σας!

Δείτε στο Video που ακολουθεί την πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά του Νίκου Μάζη στην ιστορία του φούρνου της γειτονιάς και του άρτου και τη σύνδεσή του με τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία μας μετά το 31ο λεπτό.