Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

ΣΠΑΡΤΗ. Καταπληκτική επιτυχία σημείωσε η 1η συνάντηση Χορωδιών με Δημοτικά και Παραδοσιακά τραγούδια , που διοργάνωσε στις 9-12-2017 η Χορωδία Δημοτικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας « Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ » , στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης , με εμπνευστή και δημιουργό τον πρόεδρο και μαέστρο της κ. Τσαγκαρούλη Θεόδωρο , καθηγητή ευρωπαϊκής και βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη .

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τις ορχήστρες τους και οι χορωδίες :
α) « ΛΙΜΠΡΕΤΟ » του Συλλόγου ΕΥ ΖΗΝ Σκάλας , με μαέστρο την κ. Αναστασία Τζανετάκου , καθηγήτρια Μουσικής , και
β) « ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΥΘΕΙΟΥ » , με μαέστρο την κ. Χρυσάνθη Μάνδρου - Φιλιππάκου , καθηγήτρια Μουσικής .

Εύστοχα σχόλια και ερμηνεία σε βάθος της Παραδοσιακής μας Μουσικής έκανε ο κ. Δημήτρης Βαχαβιώλος , Δρ. της Βυζαντινής Ιστορίας και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας , ενώ εξαιρετική ήταν και η εμφάνιση του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκινόραχης « Ο ΠΑΡΝΩΝ » , με επικεφαλής την κ. Αντωνία Κολοβού , καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής .

Παρουσιαστής της άρτια οργανωμένης αυτής εκδήλωσης ήταν ο κ . Παναγόπουλος Παν. , Δικηγόρος ενώ συνδιοργανωτής ήταν το Ν.Π.Π.Π. του Δήμου Σπάρτης και Χορηγός η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας .

Οι τρεις χορωδίες της Λακωνίας απέδωσαν με αρτιότητα ένα ιδιαίτερο απαιτητικό πρόγραμμα , εντυπωσιάζοντας το κοινό , το οποίο είχε κατακλύσει , κυριολεκτικά , την αίθουσα , αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες του . Ήταν μια πρωτοφανής και συγκινητική , συνάμα , ανταπόκριση στην πρόσκληση συμμετοχής , η οποία δείχνει ΠΟΣΟ ο κόσμος διψά για επιστροφή στις ρίζες και στην παράδοση , που αποτελεί την ζωογόνο φλέβα του Ελληνισμού και τη μόνη ασφαλή πυξίδα για το Μέλλον .

Ήδη η Χορωδία Δημοτικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας « Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ » , υπό την άξια καθοδήγηση του μαέστρου και προέδρου του Συνδέσμου κ. Τσαγκαρούλη Θεοδώρου , έβαλε τον πήχη ψηλά , γι’ αυτό και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η νέα προγραμματισμένη εμφάνιση της χορωδίας , σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 , με ιστορικά δημοτικά τραγούδια !