Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Είναι μέρος από το περίσσευμα της απόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο με απόφαση της Κυβέρνησης δόθηκε στις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Είναι θέση κοινωνικής δικαιοσύνης και αποδεικνύει την έμπρακτη μέριμνα υπέρ των πολλών. Με την επιστροφή στους συνταξιούχους και των διαφορών της υγειονομικής περίθαλψης, που παρακρατούνταν παράνομα από 1/1/12 έως 30/6/16 τα ποσά αυτά αποτελούν μια μορφή στήριξης, αλλά και επαναφορά στη νομιμότητα. Είναι χρήματα του λαού, τα οποία επιστρέφουν σ’ αυτόν μετά από αξιοπρεπή διαχείριση και αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος.

Τα κοινωνικό μέρισμα προήλθε από την υψηλή πραγματικά φορολογία, η οποία έχει επιβληθεί από την αρχή και κατά τη διάρκεια της κρίσης, την όποια φειδωλή αλλά θετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κυρίως της φοροαπαλλαγής και τις μικρές αλλά σημαντικές εισφορές από τα χρήματα που φυγαδεύτηκαν παράνομα από τη χώρα και που αποτελεί για κάποιους «ηθικό δικαίωμα» και «φυσική διεργασία» η συμμετοχή της εγχώριας οικονομικής ελίτ στις λίστες των Ευρωπαϊκών και εξωτικών παραδείσων. Είναι και αποτέλεσμα της απόδοσης της πραγματικής οικονομίας, που αρχίζει σιγά-σιγά να στέκεται στα πόδια της μετά από το καθάρισμα των παράσιτων και των επιλεκτικά διορισμένων εγκάθετων και όχι από τον ασύστολο και ατέλειωτο δανεισμό, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Πρέπει να διευκρινιστεί εδώ ότι, ανεξάρτητα από πρόθεση και σκοπιμότητα, η όποια μορφή στήριξης και βοήθειας σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, οποτεδήποτε και από οποιουσδήποτε προσφέρεται, είναι ευπρόσδεκτη και αποδεκτή. Περικλείει την ανθρωπιστική έκφραση της αλληλεγγύης και της φροντίδας σε δύσκολες εποχές, όταν πλατιές κοινωνικές ομάδες βάλλονται και περιθωριοποιούνται στερούμενοι και αυτά ακόμη τα αγαθά της σίτισης και της στέγασης. Η κίνηση αυτή είναι μια ανάσα, μια ένεση ζωής τις παραμονές των εορτών προκειμένου να νοιώσουν και αυτοί, οι παραγκωνισμένοι και παραμερισμένοι τη συμπαράσταση της πολιτείας.

Με την ευκαιρία αυτή έμελλε να αναδειχθούν και βασικές ιδεολογικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, που πραγματικά όχι μόνο προβληματίζουν, αλλά και οδηγούν σε παραπέρα σκέψεις και συλλογισμούς. Η αρνητική θέση για την απόδοση του μερίσματος πριν από ένα χρόνο και η θετική στάση τώρα υποδηλώνουν το σύρσιμο της αντιπολίτευσης, αφού η κατακραυγή ήταν γενική με τις ηγεσίες της να στιγματίζονται από παντού. Ο αντιπολιτευτικός λόγος, σοβαρός, περιεκτικός και ελεγκτικός, είναι αδιαμφισβήτητα θεμελιακό-δομικό στοιχείο της δημοκρατίας, συνταγματικά κατοχυρωμένος, που παρακολουθεί και αναδεικνύει τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης και προτρέπει και υποδεικνύει τη διόρθωσή τους με στάσεις υπευθυνότητας και σοβαρές θέσεις και προτάσεις. Όμως ο διακαής πόθος για την εξουσία τυφλώνει, η στείρα και χωρίς ουσία αντιπαράθεση και η επίκληση κοσμητικών επιθέτων, ανάξιων και προσβλητικών της υψηλής αποστολής του, φανερώνουν την πολιτική ένδεια και τον κατήφορο, που οδηγεί σε αντιλαϊκές θέσεις, σε ακραίες εκφράσεις και συμπεριφορές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τα κοινωνικά μερίσματα, όσα και αν δοθούν, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν σοβαρά τα υπαρκτά, σταθερά και διαρκή οικονομικά προβλήματα μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Είναι προσωρινά μπαλώματα ψυχής, στιγμιαία κάλυψη των πληγών, απλή μετάθεση, αναβολή και αναστολή των δυσχερειών και της κατάθλιψης. Η πραγματική θεραπεία θα προκύψει από τη δημιουργία υγιών επενδυτικών μονάδων, με μόνιμο προσωπικό, με αξιοπρεπείς αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, τον πολιτισμό και τους νόμους της χώρας, αλλά και με τη μείωση της ανεργίας να αποτελεί κυρίαρχο εθνικό στόχο.

Η μικρή κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα των επενδύσεων δεν είναι αποτέλεσμα της διαχειριστικής ικανότητας ή μη κάποιων υπουργείων. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και οι πενιχρές ως ασήμαντες δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συμφωνίας, η οποία είναι κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών. Αισιόδοξο και ενθαρρυντικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή(14/11/2017). «…Συνολικά πάντως το 10μηνο, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση 10μήνου από το 2001».

Η προσπάθεια και η προτεραιότητα να δοθεί τροφή στον πεινασμένο, στέγη στον άστεγο, στήριξη στον οικονομικά αδύναμο, μια στιγμή ανακούφισης και αισιοδοξίας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, εμπεριέχει και μεταφέρει αισθήματα συμπόνιας σε σκληρά δοκιμαζόμενους, είναι πράξη ανθρώπινη και έχει τη γενική αποδοχή. Υπογράφεται και επικροτείται η απόφαση αυτή, πέρα από την αντίληψη ορισμένων, ότι οι οικονομικά αδύναμοι είναι πλάσματα υποδεέστερα από τους οικονομικά ισχυρούς, οι οποίοι είναι γεννήματα ανώτερης ανθρώπινης φύσης.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr