ΛΑΚΩΝΙΑ. Από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου το National Geographic της Αυστραλίας βρίσκεται στο Παυλοπέτρι και την μαγευτική βυθισμένη πολιτεία του.

Στην ομάδα του National Geographic της Αυστραλίας συμμετέχει και ο John Henderson από το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ, γνωστός στην περιοχή από το ερευνητικό πρόγραμμα για το Παυλοπέτρι που είχε παλαιότερα υλοποιηθεί. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τη βυθισμένη πολιτεία εποπτεύει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την αρχαιολόγο κ. Δέσποινα Κουτσούμπα.

Όλα τα παραπάνω μαθαίνουμε από το Σύλλογο «Τουλίπα Γουλιμή» και σχετική ανάρτησή του στο facebook. Ο Σύλλογος συνοδεύει την ενημέρωση για τα γυρίσματα με δυο σχόλια:

1. Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ημέρα που ξεκίνησαν τα γυρίσματα, ο όρμος των Βατίκων ήταν «κενός» από αγκυροβολημένα πλοία. Ο Σύλλογος λοιπόν σχολιάζει «Παράξενο αλλά αληθινό!!!
Σήμερα ο όρμος δεν είχε κανένα πλοίο, δεν θα ήταν κολακευτικό άλλωστε το ντοκιμαντέρ να προβάλεται στο εξωτερικό με φόντο τα αγκυροβολημένα πλοία.
Χάθηκαν τα πλοία από τον όρμο???
Μπά! Εντελώς συμπτωματικά 4 πλοία είναι αγκυροβολημένα από τα Ασπρούδια ως το Μαραθιά».

2. Ο Σύλλογος δεν παραλείπει να σημειώσει τη συγκυρία: «Σε μια στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ και άλλα συμφέροντα σχεδιάζουν την βαριά βιομηχανοποίηση του τόπου, για ακόμη μια φορά έρχεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον να δηλώσει με την παρουσία του πως αυτός ο τόπος έχει βαριά προίκα και κληρονομιά που τον κάνουν να αξίζει μια διαφορετική αντιμετώπιση. Είθε το μήνυμα αυτό να το συλλάβει η τοπική κοινωνία, να γίνει ακόμη πιο συμπαγής και αδιάσπαστη και να υπερασπιστεί τον σπουδαίο τόπο της όπως του αξίζει».

Φωτό: Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή