Γράφει ο Γιάννης Μητράκος*

Την ζωντανή παρουσία του στην πνευματική ζωή της πόλης μας εκδήλωσε γι’ άλλη μια φορά ο Γορτυνιακός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος» με την πραγματοποίηση της διάλεξης του τέως Σχολικού Συμβούλου Αγγλικών Δ.Ε. κ. Γιάννη Λαμπρινάκου. Η εκδήλωση έγινε την Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 07:00 μ.μ., στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου κ. Γιάννης Πετρόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους στη συνέχεια εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του τόσο στον εκλεκτό ομιλητή, όσο και στη Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Ντίνα Γιαννακοπούλου και το προσωπικό της για την πρόθυμη φιλοξενία και την όλη τακτοποίηση του όμορφου χώρου. Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου διάβασε το βιογραφικό του ομιλητή και τον κάλεσε στο βήμα.

Ο κ. Λαμπρινάκος αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των τοπωνυμίων (προέλευση, κατηγορίες, σημασία κλπ) και ειδικότερα στα γορτυνιακά τοπωνύμια τα οποία αποτελούν γλωσσικό, ιστορικό κι εθνικό θησαυρό. Ο ομιλητής στηλίτευσε την τακτική της αλλαγής των τοπωνυμίων, που άνθισε στο παρελθόν, με σκοπό την δήθεν ελληνοποίηση, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές τα «ξενικά» τοπωνύμια είχαν ελληνικές ρίζες ή είχαν ελληνοποιηθεί και είχαν περάσει στη λαϊκή συνείδηση ως ελληνικά.

Ο Γιάννης Λαμπρινάκος γεννήθηκε στα Χρύσαφα του Πάρνωνα το 1952. Έφηβος μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου έκανε σπουδές μέσω υποτροφίας στην Ισπανική και Γαλλική Λογοτεχνία, στο Northeastern Illinois University από το οποίο αποφοίτησε και πήρε το πτυχίο ΒΑ με τιμές το 1976. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε τις σπουδές του μέσω υποτροφίας του ΙΚΥ και το 2001 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Καθηγητών Αγγλικής. Παράλληλα έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια για μια δεκαετία την Αγγλική, αλλά και την Ισπανική γλώσσα.

Είναι συγγραφέας-ερευνητής. Έχει εκδώσει 4 βιβλία. Δεκάδες δημοσιεύσεις του βρίσκονται διασπαρμένες σε περιοδικά. Έχει συμμετοχές σε παγκόσμια συνέδρια. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα. Διατηρεί ένα πάθος για την ετυμολογία και ειδικότερα για τη μελέτη των τοπωνυμίων. Τον ενδιαφέρουν μεταξύ άλλων διάφορα λαογραφικά θέματα, η παραδοσιακή μουσική, ο λαϊκός λόγος και η τοπική ιστορία.
Την διάλεξη τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας (Γορτύνιος εκ μητρός), ο τέως Δ/ντής Π.Ε. Γεώργιος Παλούμπας, ο εμπνευστής και 1ος Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, συγγραφέας και ποιητής Βασίλης Βλαχάκος και ο Φιλόλογος τέως Δ/ντής Βιβλιοθήκης Σπάρτης Κώστας Τζανετάκος.

*Γραμματέας του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης