ΝΕΑΠΟΛΗ. «Σαντιγύ» και στον Αγιολιά – Προσοχή!
Έτσι τιτλοφορείται ανάρτηση στο facebook που κάνει λόγο για την ύπαρξη «αφρού» στον Αγιολιά της Νεάπολης.

Πιο αναλυτικά, μετά την κακοκαιρία που έπληξε στις 16/11 και την περιοχή της Νεάπολης και το ρέμα που φούσκωσε και «έπνιξε» το γραφικό λιμανάκι του Αγιολιά βυθίζοντας μάλιστα τρεις βάρκες, το νερό υποχώρησε αφήνοντας πίσω του αφρό. Μάλιστα, οι κάτοικοι παρατηρούν εδώ και μέρες πως όπου εξατμίζεται ο «αφρός» αφήνει πίσω του μια μαύρη λάσπη στα βράχια και ξεραίνει τα χόρτα όπου υπάρχουν.

Σε σχετική ανάρτησή τους η δημοσιογράφος Καλλιόπη Λιβανού αλλά και ο Γιάννης Ψαράκης, μέλος του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» υπενθυμίζουν πως αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί προ διετίας στο Νεραντζιώνα. Τότε δε, οι αναλύσεις του εξειδικευμένου εργαστηρίου «Σύγχρονη Αναλυτική» της Θεσσαλονίκης έδειξαν ότι ο αφρός και τα υπολλέιμματά του δεν είναι τίποτε άλλο παρά πετρελαιοειδή και κολοβακτηρίδια.

Ο κ. Ψαράκης μάλιστα σημειώνει «Να ενημερώσουμε ότι εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θέλει μεγάλη προσοχή. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ψαράκης, «...αν οι αφροί είναι ίδιοι και προέρχονται από βλάβη inert system gas διερχόμενου τάνκερ, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και σε καμία περίπτωση να μην έρχεται σε επαφή ο αφρός με το δέρμα. Περιέχει βιτριόλι και είναι πολύ ερεθιστικό για το δέρμα και επικίνδυνο για τον οργανισμό. Το δοκιμάσαμε στον Νεραντζιώνα που όπου ο αφρός ήλθε σε επαφή με τα δάχτυλα μας ήταν πολύ ερεθιστικός. Kαι για πολλές ημέρες είχαμε κνησμούς...».

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις αυτές, έχει ενημερωθεί σχετικά το Λιμεναρχείο της Νεάπολης και αναμένονται σχετικές ενέργειες. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ληφθεί δείγματα και φωτογραφίες τόσο από το λιμανάκι του Αγιολιά, όσο και από την περιοχή προς τα Τηγανάκια.

Φωτό: Φραγκούλα Παυλάκη