Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Με κατάπληξη ο Δημοκρατικός κόσμος της χώρας, παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια, την κατρακύλα, την δημοσιογραφική κατάντια που έχει περιέλθει η ποιο έγκυρη εφημερίδα του παρελθόντος, η ναυαρχίδα του έντυπου τύπου, ‘τα Νέα’. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τα θέματα της, ή τυπική πρώτη σελίδα των ‘Νέων’ που εξέφραζε παραδοσιακά το λαϊκό αίσθημα, εκφράζει τώρα ξεκάθαρα πολύ εμπάθεια, ιδιοτέλεια, και στράτευση σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Μία κουρελού δηλαδή, κρεμασμένη στα μανταλάκια.

Το "χρονικό" μιας χαμένης αξιοπιστίας. Η σοβαρή εφημερίδα που έγινε φυλλάδα. Πέρασε η εποχή που οι δημοκρατικοί πολίτες αγόραζαν ‘τα Νέα’ και πήγαιναν στο σπίτι τους να τα διαβάσουν. Τότε τους έλεγαν .. αριστερούς. Τώρα κινδυνεύουν να τους αποκαλέσουν …Λοβέρδους. Κανείς πλέον δεν αναρωτιέται ‘που το πάει’? Όλοι αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι παίζει τα ρέστα της ενάντια στην συγκεκριμένη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Δηλαδή ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και υπέρ της ολιγαρχίας του πλούτου. Με άλλα λόγια, οι ‘νταβατζήδες’ που ανέβαζαν και κατέβαζαν κάποτε Κυβερνήσεις, επανήλθαν δριμύτεροι. Εκεί που λέγαμε πως με την οικονομική χρεοκοπία τους είχαμε γλυτώσει από αυτούς, εμφανίζονται στο προσκήνιο ποιο ενισχυμένοι. Εκτός από τις ‘επιχειρήσεις’ και τα ΜΜΕ που αγόρασαν, αποκτούν και λαϊκό έρεισμα με τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες που διαφεντεύουν, τις οποίες χρησιμοποιούν συχνά ως "πολιορκητικό κριό".

Είναι γνωστό πως η Κυβέρνηση αυτή, με νύχια και με δόντια παλεύει ώστε οι λαϊκές κατοικίες που βρίσκονται πλέον στα χέρια τραπεζών λόγω χρέους, να μην πλειστηριαστούν. Είναι θέμα γοήτρου και τιμής για τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην χαθεί εξ αιτίας πλειστηριασμού, καμία πρώτη κατοικία κανενός πολίτη από χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Έχει θεσπιστεί μάλιστα και όριο 300.000 Ε, κάτω από το οποίο δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί, έστω και αν ο οφειλέτης έχει χαρακτηριστεί "στρατηγικός" κακοπληρωτής, δηλαδή κατά το κοινώς λεγόμενο "μπαταχτσής". Για δεύτερες και τρίτες εξοχικές κατοικίες ή βίλες με πισίνες, ούτε λόγος να γίνεται. Και όμως, αυτοί οι εγκάθετοι που κανιβαλίζουν κατά καιρούς στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς των συμβολαιογράφων, αυτούς υπερασπίζονται, τους μπαταχτσήδες. Και βέβαια είναι γνωστό ότι σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνει καμία ανακοπή και δεν υπάρχει καμία προστασία από πλειστηριασμούς με τίποτα και για κανέναν.

Παρόλα αυτά, "Τα Νέα" κυκλοφορούν σήμερα και χθες με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "σαλόνι", αφού τελείωσε η φούσκα "της ολέθρια σχέσης Τσίπρα – Καμμένου". «Πλειστηριασμοί. Καλώς ήρθατε στη κόλαση. Ακίνητα στο σφυρί». Και επίσης «Τσουνάμι πλειστηριασμών χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βιολιτζήδες της …στέγης. Τα ψεύδη του Μαξίμου». Χωρίς σχόλια και κρίσεις από εμένα αφού ο αναγνώστης βγάζει εύκολα μόνος του τα συμπεράσματά του για το χαμένο πλέον ύφος και ήθος μιας πάλαι ποτέ κραταιάς εφημερίδας. Όσο για τα ‘ψεύδη’, αυτά θα αποδειχθούν εκ των πραγμάτων στο μέλλον.
Λοιπόν πλειστηριασμοί "πρώτης λαϊκής κατοικίας" δεν έχουν γίνει. Διότι εάν είχαν γίνει θα είχαν έστω και ένα παράδειγμα …να μας ζαλίσουν. Ούτε και θα γίνουν, διότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να την προστατεύσει και θα την προστατεύσει. Όχι βέβαια τους δυνατούς και τα λαμόγια της οικονομικής ελίτ. Αυτά θα τα προστατεύσουν "Τα Νέα".

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr