ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με σχετική ανακοίνωση ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν τον μήνα Δεκέμβριο.

Θεματικό Σεμινάριο με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ
Ο κύκλος θεματικού σεμιναρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Σπάρτης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» ξεκίνησε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και ώρα 5:30 το απόγευμα. Οι συναντήσεις, που θα θα έχουν μηνιαία συχνότητα, θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2018, και θα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα του συλλόγου ΑΜΕΑ στη Σπάρτη. Το πρόγραμμα αναλυτικά, έχει ως εξής:
• Δευτέρα 27/11/17: «Το άγχος και πώς να το διαχειριζόμαστε» με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο
• Δευτέρα 18 /12/17: «Βασικές Ψυχιατρικές διαταραχές» με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο
• Δευτέρα 15/01/18: «Ας μιλήσουμε για την Κατάθλιψη» με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο
• Τρίτη 13/02/18: «Επικοινωνία και Διαχείριση κρίσεων στο Ζευγάρι» με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο
• Τρίτη 06/03/18: «Ενδοοικογενειακή Βία» με εισηγήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνκή Λειτουργό
• Δευτέρα 30/04/18: «Αυτοεικόνα & Αυτοεκτίμηση» με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο

Παρεμβάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Νοσηλευτικής και την Πρόεδρο του Τμήματος - Καθηγήτρια Μπουριέλ – Ρόδη Αγγελική καθώς και την Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής κα Τζιαφέρη Στυλιανή, έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο Κέντρο Πρόληψης επτά (7) δίωρες εκπαιδεύσεις Δευτεροετών φοιτητών της Νοσηλευτικής στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του μαθήματος «Κοινοτική Νοσηλευτική». Οι ομάδες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης τις ημ/νίες: 01, 14, 15,21/12/2017 & 11, 12 & 19/01/2018 και ώρες: 09:00-11:00 το πρωί, με εκπαιδεύτρια το επιστημονικό στέλεχος Κατερίνα Καργάκου - Κοινωνική Λειτουργό.

Παρέμβαση στο Στρατό:

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης ΥΠΕΘΑ-ΟΚΑΝΑ για το 2016-2017, το Κ.Π. σε συνεργασία με τον Διοικητή – Ταξίαρχο κ. Χατζηνικολάου Ιορδάνη και τον Αντισυνταγματάρχη κ. Βλάσση Σπυρίδωνα, θα πραγματοποιηθεί δίωρη εκπαιδευτική διάλεξη στους νεοσύλλεκτους του ΚΕΕΜ Σπάρτης την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου και ώρα 11:30 το πρωί στην θεματική: «Εξαρτησιογόνες ουσίες»
Υπεύθυνη συντονίστρια της εν λόγω δράσης είναι η Κοινωνική Λειτουργός κα Καργάκου Κατερίνα, Επιστημονικό Στέλεχος του «Διαύλου».

Βιωματικές ομάδες Γονέων

• Συνεχίζεται η βιωματική ομάδα θετών γονέων με τίτλο: «Υιοθεσία: Αλήθεια & Θάρρος… Μεγαλώνοντας τα παιδιά της καρδιάς μας», η οποία απευθύνεται σε γονείς που έχουν υιοθετήσει ή πρόκειται να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Οι συναντήσεις της ομάδας θα συνεχιστούν και τον Ιανουάριο του 2018, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» κάθε Τετάρτη στις 05:30 το απόγευμα.
Συντονίστριες της ομάδας, είναι οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα- Ψυχολόγος και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός.

• Επίσης συνεχίζεται και η ομάδα γονέων με τίτλο: «Ανακαλύπτω τις δυνάμεις μου και τις Ενεργοποιώ στη Ζωή μου». Πρόκειται για μια βιωματική ομάδα γονέων παιδιών των 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων, που θα ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου του 2018 και η οποία διεξάγεται σ το χώρο των Νηπιαγωγείων Μολάων κάθε Τρίτη και ώρα 6:30 το απόγευμα, με συντονίστρια την κα Γκουντούνα Ασπασία.

Παρεμβάσεις στο Κατηχητικό
Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τον ιερέα και κατηχητή π. Λάτση Παναγιώτη της ενορίας του Αγ. Δημητρίου Τσεραμιού, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 09 Δεκεμβρίου, δύο (2) παρεμβάσεις στα παιδιά και στους έφηβους του κατηχητικού σε θεματικές που αποσκοπούν στην πρόληψη και την ψυχική ενδυνάμωση των νέων. Συγκεκριμένα, η κα Γκουντούνα Ασπασία, θα υλοποιήσει μια ωριαία παρέμβαση στο παιδικό τμήμα, στη θεματική: «Αποδοχή της Διαφορετικότητας» και αντίστοιχα μια στους εφήβους στη θεματική: «Αυτογνωσία – Αυτοεκτίμηση».