ΝΕΑΠΟΛΗ. Το τελευταίο διάστημα μιλάμε πολύ για τον όρμο των Βατίκων, το παράνομο αγκυροβόλιο που συνεχίζεται εκεί αλλά και τον φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της Νεάπολης και του Δήμου Μονεμβασίας που πρέπει να προστατευτεί ενόψει του σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου αλλά και της τοποθέτησης αιολικών πάρκων. Ο Δήμος Μονεμβασιάς όμως και τα Βάτικα έχουν έναν ακόμη θησαυρό που παραένει άγνωστος στο ευρύ κοινό και θα μπορούσε να προσελκύσει μια εναλλακτική μορφή τουρισμού διόλου ευκαταφρόνητη.

Ο λόγος για τον Καβομαλιά και το Αναρριχητικό Πάρκο στο Ζόμπολο. Εκεί, οι λάτρεις της αναρρίχησης μπορούν να βρουν πολλές και διαφορετικές διαδρομές ανάμεσα στους κάθετους βράχους που ορθώνονται μέχρι τον Κάβο Μαλέα. Το αναρριχητικό πάρκο του Κάβο Μαλέα στο Ζόμπολο έχει να προσφέρει πλήθος διαφορετικών διαδρομών οι οποίες προσφέρουν διαφορετική δυσκολία. Τα πετρώματα είναι εξαιρετικής ποιότητας καθιστώντας την αναρρίχηση ασφαλότερη, η θέα μοναδική και το ανάγλυφο ποικίλλει έτσι ώστε να διαμορφώνονται πολλές και διαφορετικές διαδρομές. Στο Ζόμπολο που έγινε η πρώτη διάνοιξη υπάρχουν ήδη ανοιχτές διαδρομές που αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου του βράχου. Προς το παρόν έχουν ανοιχτεί περίπου 150 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα, είναι πλήρως εξοπλισμένες με ανοξείδωτες πλακέτες, βύσματα και ρελέ των 10 mm και για τις επαναλήψεις χρειάζονται μόνο σετάκια. Είναι πλήρως εξοπλισμένες κατάλληλες για εκπαίδευση μέχρι και για έμπειρους αναρριχητές.

Η προσπάθεια για να δημιουργηθεί αυτός ο αναρριχητικός «παράδεισος», έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Βοιών, του ομώνυμου χωριού που βρίσκεται κοντά στο πεδίο, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Ο δήμος είδε την προσπάθεια ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και χρηματοδότησε το έργο. Η μέχρι τώρα δραστηριότητα από τους αναρριχητές καθώς επίσης και από σχολές αναρρίχησης, τον δικαιώνει. Η άριστη ποιότητα του βράχου και η εύκολη πρόσβαση σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα καθιστούν την αναρρίχηση ιδανική για όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας. Το ανάγλυφο αποτελείται από σταλαγμιτικά, κάθετες πλάκες, σχισμές, στέγες, σπηλιές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Προσφέρει άπειρες δυνατότητες για άνοιγμα διαδρομών αθλητικής αναρρίχησης ή παραδοσιακής μέχρι πέντε σκοινιές.

Ασφαλείς και διαθέσιμες οι διαδρομές μετά την πυρκαγιά
Η πυρκαγιά που έπληξε τον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας και την ευρύτερη περιοχή τον Ιούλιο του 2015 ήταν ένα σοβαρό πλήγμα. Από την καταστροφική μανία της φωτιάς δεν γλίτωσε και η περιοχή του Ζόμπολου με το αναρριχητικό πεδίο. Η φύση βέβαια έχει τον τρόπο να ανακάμπτει γρήγορα και να ανανεώνεται μέσα από τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά θα χρειαστεί αρκετό διάστημα προκειμένου η βλάστηση να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ήδη όμως το τοπίο αργά αλλά σταθερά πρασινίζει ξανά. Σχετικά με την κατάσταση των υλικών των διαδρομών, από την αρχή οι ενδείξεις ήταν καλές αφού ο χώρος είχε αποψιλωθεί και οι φλόγες δεν αλλοίωσαν ούτε τα ονόματα των διαδρομών. Σε όλο αυτό το διάστημα έγιναν επαναλήψεις σε όλες σχεδόν τις διαδρομές και δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα. Το αναρριχητικό πεδίο του «Ζόμπολο» λοιπόν είναι διαθέσιμο και ασφαλές!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επισκεφθείτε το www.kavomalias-climbing.gr, να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη Τιτόπουλο (6972247452), ο οποίος άνοιξε τις πρώτες διαδρομές με τους Γιώργο Κούκη και Δήμητρα Κλαουδάτου ή με τον Παναγιώτη Λιβανό (6972697754) για τη διαμονή και παραλαβή υλικών.

Οδηγίες πρόσβασης
Στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Νεάπολης θα συναντήσετε πινακίδα προς Αγ. Νικόλαο-Βελανίδια και μετά από 7 χλμ. θα βρεθείτε στο χωριό του Αγ. Νικολάου. Στην είσοδο του χωριού θα ακολουθήσετε κατεύθυνση προς τα δεξιά ακλουθώντας πάντα την άσφαλτο για άλλα 6,5 χλμ. Θα συναντήσετε αριστερά σας χωματόδρομο με πινακίδα προς Αγ. Μαρίνα –Βρομώντα και προς αναρριχητικό πεδίο. Σε 2 χλμ. θα δείτε αλλη μια πινακίδα για το πεδίο όπως επίσης και στα 200 μ. πριν το πεδίο.

Υπάρχει χώρος στάθμευσης, από τον οποίο ξεκινάει σηματοδοτημένο με κόκκινο χρώμα μονοπάτι και σε 5-10 λεπτά θα φτάσετε κάτω από τις πρώτες διαδρομές.