ΒΛΑΧΙΩΤΗ. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης (ΟΓΕ Σπάρτης) επισκέφτηκε τους πρόσφυγες που εντοπίστηκαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο Γερολιμένα και μεταφέρθηκαν για να φιλοξενηθούν προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη. Μετά το πέρας της επίσκεψης εξέδωσε ανακοίνωση για τα όσα συμβαίνουν εκεί.

Βάσει της ανακοίνωσης αυτής λοιπόν, οι συνθήκες διαβίωσης των 46 προσφύγων δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Στον μικρό προθάλαμο του Κλειστού βρίσκονται «46 άνθρωποι εκ των οποίων 22 παιδιά και 13 γυναίκες, χωρίς θέρμανση, πάνω σε στρώματα που είχε φέρει το λιμενικό και με κουβέρτες και ρούχα που προσέφεραν κάποιοι κάτοικοι για να βοηθήσουν». Οι πρόσφυγες δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης των ντους του σταδίου ενώ «η σίτισή τους περιορίζεται στα κρουασάν και στα μπισκότα που φέρνει ο κόσμος» γιατί το μαγειρευτό φαγητό που προσφέρεται, επίσης από δωρεά των κατοίκων, δεν επαρκεί για όλους. Σημαντική λεπτομέρεια πως ανάμεσά τους υπάρχουν 2 έγκυες γυναίκες, η μια 8 μηνών!

Συμπτωματικά στην επίσκεψη της ΟΓΕ ήταν παρών ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος ο οποίος είπε πως οι συνθήκες πράγματι δεν είναι καλές αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να αλλάξουν, ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα.

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης με τη σχετική ανακοίνωσή της «εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες που κατατρεγμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη φτώχεια φτάνουν στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν ζεστό νερό, μέσα ατομικής υγιεινής για την αξιοπρεπή διαβίωση και εξασφάλιση της ατομικής υγιεινής ιδιαίτερα των γυναικών, των βρεφών και των παιδιών, κατάλληλες υποδομές για τον ύπνο, το θηλασμό, τη φροντίδα των παιδιών. Να βρίσκονται απροστάτευτες, οι ίδιες και οι οικογένειές τους και να αγωνιούν για να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό» και συνεχίζει:

«Η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ανάμεσα σ’ αυτές και της Ελλάδας, περισσεύει. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προκαλούν τον πόλεμο και την προσφυγιά, αλλά και εναρμονίζεται πλήρως με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Μάλιστα η ημέρα που επισκεφθήκαμε τους πρόσφυγες, η 25η Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. ΕΕ, κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμοι, διάφορες γυναικείες οργανώσεις και ΜΚΟ με ημερίδες και εκδηλώσεις έχυσαν «κροκοδείλια» δάκρυα για ορισμένες μόνο μορφές βίας σε βάρος των γυναικών, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική παρενόχληση, κρύβοντας το «δάσος» της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών. Αλήθεια βία ενάντια στις γυναίκες δεν είναι ο πόλεμος και η προσφυγιά; Δεν είναι βία να θαλασσοπνίγονται μαζί με τα παιδιά τους στο Αιγαίο; Δεν είναι βία, αφού γλυτώσουν από το πνιγμό να βρίσκονται φυλακισμένες υπό τις παραπάνω άθλιες συνθήκες, σ’ έναν τόπο που δεν διάλεξαν να έρθουν; Βία δεν είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία με την οποία έρχονται αντιμέτωπες; Γι’ αυτή τη βία όμως επικρατεί σιωπή».

«Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να εκφράσουν έμπρακτα και με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται, καθώς και να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της για ουσιαστικά και άμεσα μέτρα ανακούφισης των γυναικών, για κάθε πρόβλημα που τις βασανίζει, στη προοπτική πλήρους ικανοποίησης των αναγκών τους.

Διεκδικούμε:
-Αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση των προσφύγων και για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισμού τους, με ιατρική παρακολούθηση, διατροφή, νομική βοήθεια, διερμηνείς και ό,τι άλλο απαιτείται. Απαραίτητη παρουσία γυναικών γιατρών και γυναικολόγων για τις αναγκαίες εξετάσεις σε όσες γυναίκες έχουν ανάγκη.
-Γι αυτό πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές και ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Ανάπτυξη επαρκών υποδομών στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα (τουαλέτες, ντους), με όλα τα απαραίτητα είδη για την ατομική υγιεινή και για την καθαριότητα των χώρων, ένδυση και υπόδηση για όσους τα χρειάζονται.
- Παροχή από το κράτος επαρκούς και κατάλληλης σίτισης και εμφιαλωμένο πόσιμο νερό παίρνοντας υπ’ όψη και τις ιδιαίτερες ανάγκες των βρεφών, παιδιών (π.χ. γάλα, χυμοί κλπ.), εγκύων, χρόνιων ασθενών.
- Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.
- Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Οι χρόνιοι πάσχοντες, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες και οι οικογένειές τους ή οι συνοδοί τους να προωθούνται στα σύνορα κατά προτεραιότητα και με τρόπο που να διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους.
- Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ»
, καταλήγει η ανακοίνωση.