ΚΑΣΤΟΡΙ. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι δυνάμεις των Γερμανών κατά την Κατοχή είχαν πάντα σαν μέλημα τον έλεγχο της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου. Τόπος αντάρτικου τα βουνά της Σπάρτης και τα παράλια της Λακωνίας κατάλληλα για απόβαση των συμμάχων…

Σήμερα (25/11/17) ο Δημήτρης Πανταζής, απο το Καστόρι Λακωνίας, επίτιμος δικηγόρος, έρχεται με μια επιστολή του να διαλύσει τα άλατα της λήθης και να εκμηδενίσει την απόσταση από ένα γεγονός που, φαίνεται, ότι ήταν η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια κατά των Γερμανικών δυνάμεων Κατοχής στη Σπάρτη.

Με επιστολή του προς τις αρχές του τόπου ο Δημήτρης Πανταζής, θυμίζει ότι οι πρωτοπόροι της Εθνικής Αντίστασης ήταν 5 παλικάρια από το Καστρί και την Βορδώνια, της τότε Κοινότητας Καστορείου.

Αναφέροντας το γεγονός, προτείνει ταυτόχρονα την καθιέρωση Μνημοσύνου και τον εντοιχισμό Μαρμάρινης Λευκής Πλάκας.

Στην επιστολή, που απευθύνει προς τον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα, τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη και άλλους εκπροσώπους φορέων του Καστορείου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«… Ο σημερινός εορτασμός του κατορθώματος στη γέφυρα του Γοργοποτάμου, την 25η Νοεμβρίου 1942, έφερε ξανά στη μνήμη μου τους αληθινούς πρωτοπόρους της Εθνικής Αντίστασης, που είναι πράγματι, οι τρείς αδελφοί Λάμπρος, Γιάννης και Γιώργος Σαραντάκης, από το Καστρί Καστορείου Σπάρτης και ο Θεοφάνης Πολυμενάκος και Θύμιος Τσαρούχας απο τη Βορδώνια της τότε Κοινότητας Καστορείου Σπάρτης.
Οι ήρωες αυτοί, τρείς ολόκληρους μήνες πριν ιδρυθεί το ΕΑΜ και αργότερα ο ΕΛ.Λ.Σ. ο ΕΔΕΣ του Στρατηγού ΝΑΠ. Ζέρβα, το Ε.Κ.Α. του Συνταγματάρχη Δ. Ψάρρου κ.α. συγκρότησαν μαζί με άλλους βορειοδημότες, των πέριξ του Καστορείου, Χωριών την πρώτη Πανελλαδικά Ανταρτική Αντιστασιακή Ένοπλη Ομάδα και στις 29 Ιουνίου 1941, εορτήν των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο σημείο του 12ου χιλιομέτρου της Επαρχιακής Οδού Σπάρτης Καστορείου ανέκοψαν την, προς το Καστόρειον, πορείαν Στρατιωτικού Οχήματος των Κατακτητών και τραυμάτισαν θανάσιμα τον Αξιωματικό – Διοικητή των κατακτητών.
Στη μάχη αυτή, έπεσαν ηρωϊκά, ο χειριστής του οπλοπολυβόλου Λάμπρος Σαραντάκης, ο αδελφός του Γιάννης Σαραντάκης και ο Θεοφάνης Πολυμενάκος…
… Η μνήμη αυτή δεν επιτρέπεται να χαθεί και έχουμε όλοι μας ιερό χρέος να μην ξεχνάμε και να τιμάμε όλους ανεξαιρέτως (και άσχετα με τα όποια πολιτικά και κοινωνικά φρονήματα έχουν) που αγωνίσθηκαν για τη Λευτεριά, την Τιμή και την Πρόοδο του Λαού μας και επειδή πολύ σύντομα θα εκλείψουμε όσοι, ελάχιστοι, διατηρούμε αυτή την μνήμη.
… Προτείνω να καθιερωθεί Ετήσιο Μνημόσυνο στον τόπο θυσίας τους και να εντοιχισθεί στο σημείο της θυσίας τους, Λευκή Μαρμάρινη Πλάκα με το εξής περιεχόμενο: « Εδώ στη Βορδώνια Καστορείου Σπάρτης, στις 29 Ιουνίου 1941, που τιμάμε τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, άρχισεν η Εθνική μας Αντίσταση, η περηφάνια του Λαού και του Έθνους μας.
Αιώνια τιμή και Δόξα στους Πρωταγωνιστές και Ήρωες συγχωριανούς μας, τους τρείς αδελφούς Λάμπρο, Γιάννη και Γιώργο Σαραντάκη ( απο καστρί – Νέα Λιβερά Καστορείου Σπάρτης και στους Θεοφάνη Πολυμενάκο και Θύμιο Τσαρουχά από τη Βορδώνια Καστορείου Σπάρτης.
… Προκειμένου να διαχυθεί η γνώση των ανωτέρω σε ολόκληρη τη Σπουδάζουσα Νεολαία της Λακωνίας κύριε Δήμαρχε να ζητήσετε από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να παραγγείλει τους κ.κ. Προϊσταμένους όλων των εκπαιδευτικών Βαθμίδων Λακωνίας για τη συμμετοχή των μαθητών και Σπουδαστών στα Ετήσια Εκκλησιαστικά Μνημόσυνα που οφείλονται στους Ήρωές μας…»