Αναδημοσίευση από το TO BHMA YOY MONTREAL

Σίγουρα για πολλούς το όνομα «Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε» που γιορτάζει (αύριο), Κυριακή 26 Νοεμβρίου, αν δεν είναι εντελώς άγνωστο, δεν λέει και πολλά πράγματα. Για τους καταγόμενους από την Λακωνία όμως είναι πολύ γνωστός, αφού είναι ο προστάτης Αγιος του Νομού τους, καθώς, εκτός των άλλων στην ιστορική Σπάρτη βρίσκεται και περικαλλής Ναός αφιερωμένος στην χάρη του.

Αυτόν τον Άγιο, οι Λάκωνες της παροικίας μας μέσω της γνωστής «Λακωνικής Αδελφότητας Καναδά» κάθε χρόνο, τον τιμούν κάνοντας διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και τέλεση Δοξολογίας και Αρτοκλασίας. Μάλιστα για να κάνουν γνωστότερο το όνομά του, κάθε χρόνο τελούν τις θρησκευτικές αυτές τελετές σε διαφορετικές Εκκλησίες, όπου τίθεται σε προσκύνηση και η εικόνα του Αγίου την οποία έχουν στην αίθουσα της Αδελφότητος.

Φέτος ως Εκκλησία των θρησκευτικών εκδηλώσεων επέλεξαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που ως γνωστό βρίσκεται στο 3780 Souvenir στο Λαβάλ.

Όμως οι Λάκωνες κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα, 26 Νοεμβρίου τιμούν και την μνήμη των 118 αθώων Σπαρτιατών οι οποίοι κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στην τοποθεσία Μονοδέντρι που βρίσκεται σε μια βουνοπλαγιά ανάμεσα στην Σπάρτη και την Τρίπολη.

Είναι γνωστό ότι η ομαδική εκτέλεση αυτών των 118 στο Μονοδέντρι, δεν είναι η μοναδική που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της τετράχρονης κατοχής των Γερμανών. Ανάλογοι τόποι θυσίας και λατρείας είναι διάσπαρτοι τόσο στην υπόλοιπη Λακωνία, όσο και σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ενώ σύντομα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, θα κληθούμε να τιμήσουμε την μνήμη των χιλίων και πλέον θυμάτων της Γερμανικής βαρβαρότητας που σημειώθηκε στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

Όμως η εκτέλεση στο Μονοδέντρι έχει ορισμένα αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά. Το κυριότερο κατά την άποψή μου είναι ότι αυτή η εκτέλεση των 118, όλων επιφανών κυρίως Σπαρτιατών, έγινε την ημέρα της εορτής του Οσίου Νίκωνα του προστάτη Αγίου της Σπάρτης και της Λακωνίας. Ολοφάνερα οι απάνθρωποι κατακτητές, επέλεξαν αυτήν την ημερομηνία, για να προσβάλουν προκλητικά το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Επίπλέον αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα 118 θύματα συγκαταλέγονταν τέσσερα αδέλφια, τα αδέλφια (οικογένεια Τζιβανόπουλου), και τρία από δύο άλλες οικογένειες (Αλεμαγκίδη και Κεχαγιά), καθώς και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης. Όταν κάποιος αναφέρεται σε αυτήν την βάρβαρη εκτέλεση των 118 στο Μονοδέντρι, δεν μπορεί να μην σταθεί ιδιαιτέρως σε αυτά τα αδέλφια, καθώς και στον γερμανομαθή γιατρό του οποίου ενώ του χάριζαν την ζωή, εκείνος τους ζήτησε αντ’ αυτού να δώσουν χάρη σε ένα από τα τέσσερα αδέλφια.

Του το αρνήθηκαν. Εκείνος τους έβρισε στην γλώσσα τους , τους έβρισε τον …πολιτισμό τους καθώς και τον Χίτλερ τους!
Ετσι τον βασάνισαν άγρια και τον εκτέλεσαν πρώτο!

Και φέτος μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων, η Λακωνική Αδελφότητα, αμέσως μετά την θεία Λειτουργία, παραθέτει γεύμα στις πολυτελείς αίθουσες δεξιώσεων Chateau Royal. Αυτές είναι πλησίον του Ιερού Ναού και έτσι εύκολα όσοι θέλουν, μπορούν να παρακαθίσουν στο γεύμα, αφού εκεί θα γίνει και εκτενέστερη αναφορά, τόσο στον Οσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε, όσο και στην θυσία των 118 που εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι.

Θέλω να διευκρινίσω ότι το εισιτήριο μετά φαγητού κοστίζει $ 25 δολάρια.

Χρόνια Πολλά σε όλους και ιδιαιτέρως στους όπου Γης Λάκωνες και του χρόνου να είμαστε καλά για να γιορτάσουμε τον Οσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε, καθώς και για να τιμήσουμε τους 118 που εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι. Συγχρόνως φυσικά θα τιμήσουμε και όσους άλλους εκτελέστηκαν σε διάφορα άλλα μέρη της Λακωνίας καθώς και της υπόλοιπης αιματοποτισμένης πατρίδας μας στην επικράτεια της οποίας υπάρχουν πλήθος και από άλλα Μονοδέντρια.