ΛΑΚΩΝΙΑ. Συζητήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στη Βουλή των Ελλήνων η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκου, προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με τις καταστροφές στη νοτιοανατολική Λακωνία από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση.

Ο κ. Γρηγοράκος, στην ομιλία του, περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής σε καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών, στην κτηνοτροφία, τα αγροτικά οδικά δίκτυα και τις υποδομές. Ζήτησε να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ζημιάς, να γίνει επίσπευση της διαδικασίας καταγραφής και ελέγχου των καταστροφών, καθώς και να δοθούν σύντομα αποζημιώσεις που να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν στο ύψος της πραγματικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο. Επίσης, προέτρεψε τον υπουργό να διεκδικήσει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα χρήματα για την αποζημίωση για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στην περιφέρεια Λακωνίας και κυρίως στους πληγέντες δήμους, Ευρώτα και Μονεμβασιάς, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση όσον αφορά στα ζητήματα ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών, την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες

Ο υπουργός, στην απάντησή του, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται επανεξέταση το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι και να υπάρχει ανταποδοτικότητα στα ασφάλιστρα. Για τις καταστροφές των προηγούμενων ετών, ενημέρωσε ότι ως το καλοκαίρι του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή αποζημιώσεων. Για τις πρόσφατες καταστροφές, δήλωσε ότι προτίθεται να δώσει χρονική παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, εφόσον χρειαστεί, ενώ εκτιμά πως ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ δε θα ξεπεράσει τους επτά μήνες. Όσοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη θα μπουν στη διαδικασία ΠΣΕΑ. Το θέμα της μετατόπισης των οφειλών των πληγέντων θα αντιμετωπιστεί από το υπουργείο οικονομικών, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατεύθυνση προς την οποία θα βοηθήσει και ο ίδιος.