Γράφει ο Θάνος Ορφανός*

Με την εδραίωση του νεοφιλελευθερισμού στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 η ελληνική σοσιαλδημοκρατία διασπάστηκε.

Με τη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου δόθηκε βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος, με την διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη στην ελεύθερη οικονομία, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τους κανόνες στην ελεύθερη αγορά και για ελεύθερους πολίτες.

Σε όλη αυτή την πορεία συγκρούστηκαν οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές και παραδοσιακοί και ανέκαθεν στη Λακωνία ένιωθα και νιώθω μοναξιά, μαχόμενος για τη χάραξη ενός τρίτου και εφικτού δρόμου.

Και ο τρίτος δρόμος περνά μέσα από το κοινωνικό πρόσωπο της αγοράς και από ένα αποτελεσματικό κράτος χωρίς υπέρογκες σπατάλες.

Πιο συγκεκριμένα στη Λακωνία την έννοια του τρίτου δρόμου δεν την έχουμε αντιληφθεί ούτε ως πολιτικό προσωπικό, ούτε ως λαός.

Και αυτό γιατί κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν τις κοσμοϊστορικές αλλαγές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης με σκοπό τη δυνατή Λακωνία.

Και προσωπικά δεν ανήκω ούτε στους ορθόδοξους μαρξιστές ούτε στους στυγνούς τεχνοκράτες.

Ανήκω σε όσους πρεσβεύουν την ελεύθερη φιλοσοφική έρευνα και την ισορροπία.

Αυτό αδυνατούν και οι δύο πλευρές να αντιληφθούν στη Λακωνία.

Αναλυτικά θεωρώ πως στην ξεχασμένη Λακωνία δεν χρειάζονται έργα βιτρίνας αλλά έργα ουσίας για την τοπική αναγέννηση.

Η Λακωνία έχει ανάγκη από μια παιδεία που να συνδέεται με την αγορά εργασίας, από έργα υποδομής για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς ,από ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Το πανεπιστημιακό τμήμα οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού συνδέεται και με την αγορά εργασίας και με την πολιτισμική μας κληρονομιά και είναι έργο ΠΑΣΟΚ.

Ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Σπάρτης είναι έργο ΠΑΣΟΚ.

Τα έργα υποδομής (βελτίωση του οδικού δικτύου, αρδευτικά έργα, κέντρα υγείας, λιμάνι) είναι έργα ΠΑΣΟΚ.

Οι Λάκωνες πετύχαμε πολλά και μπορούμε περισσότερα.

Μπορούμε να αναδείξουμε την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.

Και προϋπόθεση για το ανωτέρω είναι να ανοίξουν στον τόπο μας νέες δουλειές.

Επομένως χρειάζονται κίνητρα για έξυπνες και αποδοτικές επενδύσεις και σχέδιο για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους καθώς και έργα υποδομής όπως το αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και η δημιουργία αεροδρομίου με σκοπό να έχει η Λακωνία τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

Συνοψίζοντας θεωρώ πως για να προχωρήσει ο δημοκρατικός χώρος και να παράξει έργο παντού δεν πρέπει να λησμονήσει τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού.

*Φοιτητής κοινωνικής ανθρωπολογίας

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr