ΜΑΝΗ. Το βράδυ της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου η Λιμενική Αρχή Γυθείου ενημερώθηκε ότι σκάφος προσάραξε στη βραχώδη ακτή «Γυαλιά» κοντά στο Γερολιμένα.

Άμεσα έφτασαν στην περιοχή με περιπολικά του Λιμεναρχείου στελέχη της αρμόδιας αρχής όπου, με τη συνδρομή προσωπικού των Αστυνομικών Τμημάτων Αρεόπολης και Γυθείου εντόπισαν 66 αλλοδαπούς, 30 άνδρες, 14 γυναίκες και 22 παιδιά. Επί τόπου έφτασε επίσης κλιμάκιο του Κ.Υ. Αρεόπολης για τη φροντίδα των ανθρώπων δύο από οποίους μεταφέρθηκαν τελικά με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Οι υπόλοιποι, φιλοξενήθηκαν σε κλειστούς χώρους που διέθεσαν οι Δήμοι Ανατολικής Μάνης και Ευρώτα για το σκοπό αυτό ενώ η μεταφορά τους έγινε και με τη συνδρομή του ΚΕΕΜ Σπάρτης.
Έρευνες του Λιμενικού στην περιοχή που εντοπίστηκε το σκάφος προς εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων απέβησαν άκαρπες ενώ το Λιμεναρχείο Γυθείου διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

Η φωτογραφία είναι από το χώρο στον οποίο φιλοξενήθηκαν οι αλλοδαποί το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Λακωνίας

«Την Τετάρτη 22/11 το βράδυ το Γ.Ν. Λακωνίας ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Κ.Υ. Αρεόπολης για την περισυλλογή μεγάλου αριθμού προσφύγων σε ακτή κοντά στον Γερολιμένα και τη διακομιδή για προληπτικούς λόγους στη Ν.Μ. Σπάρτης δύο εξ αυτών, εκ των οποίων η μία σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Αμέσως ενημερώθηκαν η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Το μεσημέρι της Πέμπτης 23/11, κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο παιδιάτρους και τρεις γιατρούς Γενικής Ιατρικής καθώς και δύο αγροτικούς γιατρούς, με επικεφαλής τον Διοικητή του Γ.Ν Λακωνίας και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, βρέθηκε στο χώρο προσωρινής τους υποδοχής στο Βλαχιώτη, εξέτασαν τους πρόσφυγες (41 ενήλικες και 22 παιδιά) και τους εφοδίασαν με το απαραίτητο πιστοποιητικό, έτσι ώστε νομότυπα να προωθηθούν προς δομές φιλοξενίας. Η συμβολή των γιατρών του Κ.Υ. Αρεόπολης, του Κ.Υ. Βλαχιώτη, της Νοσ.Μον. Σπάρτης και των εθελοντών ιατρών ήταν καθοριστικής σημασίας στην παροχή ιατρικής βοήθειας».

Συγχαρητήρια επιστολή Αραχωβίτη σε όσους συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή επιχείρηση

«Χθες, Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, αργά το βράδυ, ολοκληρώθηκε στη Μάνη, με επιτυχία, επιχείρηση διάσωσης 66 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και 22 παιδιά.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Λιμενάρχη Γυθείου και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, όπως και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισαν τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανθρωπιά.
Επίσης, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Δήμαρχο και το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου Ευρώτα για την άμεση ανταπόκρισή τους, τόσο στην επίλυση του προβλήματος προσωρινής στέγασης, όσο και μεταφοράς.
Τέλος, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Ταξίαρχο ΚΕΕΜ και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα της μεταφοράς των υπολοίπων μεταναστών.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση των θυμάτων πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και των θυμάτων σύγχρονων δουλεμπόρων.

Με εκτίμηση
Σταύρος Αραχωβίτης»