ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με αφορμή τη φετινή «Black Friday» - 24 Νοεμβρίου, με ανακοίνωσή της ενημερώνει αναλυτικά εμπόρους και καταναλωτές για αυτήν την ξενόφερτη συνήθεια που για 2η χρονιά εφαρμόζεται στην Ελληνική αγορά.

«Black Friday» λοιπόν καλείται η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Δεν αποτελεί τακτική έκπτωσης αλλά τακτική προώθησης και αφορά όλη την αγορά (επιχειρήσεις μικρής-μεσαίας και μεγάλης κλίμακας). Σε αυτήν τα καταστήματα συμμετέχουν προαιρετικά ενώ σε σχέση με τις προσφορές ισχύουν νομικά όσα και στις περιόδους των εκπτώσεων.

Η τάση «Black Friday» ξεκίνησε πέρσι στην Ελλάδα και σε αυτήν την πρώτη της εμφάνιση αφορούσε περισσότερο επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και προϊόντων τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν αύξησαν τον τζίρο τους παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη ημέρα είναι κοντά στις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί λοιπόν, βάσει και των αποτελεσμάτων έρευνας του ΙΝΕΜΥ, ότι η ημέρα αυτή δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη ως ευκαιρία και γι’αυτό επιχειρεί να την κάνει γνωστή στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχιερήσεις. Καλεί μάλιστα σε συμμετοχή στην Black Friday όσους βεβαία το επιθυμούν και διευκρινίζει ότι εναπόκειται στους εμπορικούς συλλόγους να κρίνουν και να εκτιμήσουν τις συνθήκες της περιοχής τους, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες και τις ανάγκες των καταναλωτών, όσο και την τοπική αποτύπωση της ειδικής έρευνας του ΙΝΕΜΥ.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ σημειώνεται η εκτίμηση του Προέδρου της Βασίλη Κορκίδη ότι του χρόνου θα έχουμε «Greek black week» αφού ήδη φέτος η «Black Friday» επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές και έγινε διήμερη και τριήμερη. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η ευχή του στους καταναλωτές να ευχαριστηθούν τις αγορές τους ώστε η μαύρη Παρασκευή να αποδειχθεί «άσπρη μέρα» για τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων και την προτροπή του εκ μέρους των μικρομεσαίων εμπόρων ...«On Black Friday, please show us the money!» [σ.σ. Την Μαύρη Παρασκευή δείξτε μας τα λεφτά].