ΛΑΚΩΝΙΑ. Με επίκαιρες ερωτήσεις τους στη Βουλή επιχειρούν να πιέσουν την Κυβέρνηση να στηρίξει και να ανακουφίσει τους αγρότες της Λακωνίας που υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά από την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας Βουλευτές της ΝΔ (Δαβάκης, Γεωργιάδης), της ΔΗ.ΣΥ. (Γρηγοράκος) και του ΚΚΕ (Καραθανασόπουλος, Μωραϊτης, Μανωλάκου).

Αναλυτικά οι ερωτήσεις έχουν ως εξής:

«Οι αγρότες περιμένουν οι αποζημιώσεις αυτή τη φορά να ανταποκρίνονται στο ύψος των απωλειών»

Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη την οποία συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών, την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τις απογευματινές ώρες της 16.11.2017, πυκνές βροχοπτώσεις και έντονη χαλαζόπτωση έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Ευρώτα του Νομού Λακωνίας, με αποτέλεσμα η Γλυκόβρυση, ο Αγ. Ιωάννης, η Μακρυνάρα, η Απιδιά, η Στεφανιά, οι Κροκεές, ο Αγ. Δημήτριος Ζάρακος, οι Γούβες, το Γεράκι και η Καλλιθέα να υποστούν τεράστιες καταστροφές (επισυνάπτονται φωτογραφίες).
Οι ζημιές εντοπίζονται σε υποδομές (οδικό και αγροτικό δίκτυο), σε οικίες, σε καλλιέργειες, στο αρδευτικό δίκτυο, σε γεωτρήσεις, σε θερμοκήπια, καθώς και σε επιχειρήσεις.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο Δήμος Ευρώτα πλήττεται από ακραίο καιρικό φαινόμενο, με τους πολίτες που δοκιμάζονται να περιμένουν από την Πολιτεία αυτή τη φορά να ενεργήσει άμεσα και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την στήριξη τους, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα παρελθόντων ετών με καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των δικαιούχων.
Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, άμεσα όμως πρέπει να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προωθηθεί η έκδοση της ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, χωρίς την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών της Ανατολικής Μάνης.
Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο Ευρώτα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες και άμεσες ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές, ώστε να επανέλθει όσο τον δυνατόν συντομότερα η κανονικότητα στην περιοχή αλλά και να ληφθούν προληπτικά μέτρα γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα.
Επίσης, για την ανακούφιση των κατοίκων που έχουν πληγεί από το καιρικό φαινόμενο, πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως: το πάγωμα οφειλών προς το Δημόσιο και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις οφειλών, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για εύλογο χρονικό διάστημα, η απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών στον ΕΛΓΑ, η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του καταβαλλόμενου ποσού, διευκολύνσεις για τις οφειλές στα Τραπεζικά Ιδρύματα, η αναστολή πλειστηριασμών και χαμηλότοκα δάνεια, η δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Τεράστιο όμως είναι το πλήγμα στις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών και στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Μάλιστα είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τους ελαιοκαλλιεργητές που ανέμεναν να αποκαταστήσουν την περυσινή απώλεια από τον δάκο και την ακαρπία που έπληξε ολόκληρο το Νομό, ενώ ολοσχερής είναι και η ζημιά στα εσπεριδοειδή. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να δρομολογηθούν και οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τις ζημιές σε φυτικό και πάγιο κεφάλαιο.
Οι αγρότες αυτή τη φορά περιμένουν οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στο ύψος των απωλειών τους και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα αυξημένα ασφάλιστρα που καταβάλλουν χρόνια τώρα υποχρεωτικά στον ΕΛΓΑ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.Υπουργοί:
1. Θα ενισχυθεί ο Δήμος Ευρώτα με έκτακτη επιχορήγηση;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την επίσπευση στην καταβολή των αποζημιώσεων σε οικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες;
3. Θα αποζημιωθούν οι πολίτες που επλήγησαν με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που προβλέπονται για όσους πλήττονται από θεομηνία (οι διατάξεις του Ν.Δ/τος 57/73 και της αρ.Π2/οικ.2673/01, ΦΕΚ1185/11-9-01 τ.Β ΚΥΑ ) από το πλεόνασμα;
4. Θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών στο πάγωμα και σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των οφειλών, σε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων τόσο σε οφειλές προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες όσο και σε επίσπευση των διαδικασιών της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και τις επιχειρήσεις και του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο του 2015;
5. Θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής της καταβολής των δόσεων όλων των δανείων, δηλαδή των επιχειρηματικών, καταναλωτικών και αγροτικών, για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν καθώς και για ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής ;
6. Πρόκειται να δοθεί αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, μείωση του καταβαλλόμενου ποσού και ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών;
7. Ποια τα ακριβή ποσά ανά κατηγορία έργου που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για αντιπλημμυρικά και ανασχετικά έργα στην πληγείσα περιοχή και ποια η εξέλιξη αυτών;
8. Θα προβλέψει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εκτός από τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ;
9. Θα ενισχυθεί επιτέλους το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τρίπολης με προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα στις εκτιμήσεις των πληγεισών περιοχών της εποπτείας του;
10. Θα απαλλάξει ο αρμόδιος Υπουργός τους πληγέντες αγρότες της περιοχής από την υποχρέωση για εύλογο χρονικό διάστημα της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ;


«Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης»
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Αποκατάσταση των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Λακωνίας και αποζημίωση των πληγέντων»

Η νοτιοανατολική Λακωνία δοκιμάστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από ισχυρές καταιγίδες και έντονη χαλαζόπτωση, που άφησαν πίσω τους εκτεταμένες υλικές ζημιές. Στις πληγείσες περιοχές η καταστροφή στις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών είναι ολοκληρωτική. Οι παραγωγοί, λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς, είδαν τους κόπους τους να εξανεμίζονται. Παράλληλα, πολλές είναι οι ζημιές και στην κτηνοτροφία αλλά και σε περιφερειακά και αγροτικά οδικά δίκτυα και υποδομές.
Είναι σαφές, ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές έρχονται να δοκιμάσουν πολλαπλάσια τους πληγέντες συνανθρώπους μας. Η πολιτεία, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οφείλει να στέκεται δίπλα τους αρωγός και συμπαραστάτης.

Ερωτάται ο υπουργός:

Υπάρχει πλάνο για άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών καθώς και αποζημίωση των πληγέντων; Ποια η μέριμνα για την άμεση ανακούφισή τους;

Ο ερωτών βουλευτής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Λεωνίδας Γρηγοράκος


«Να αποζημιωθούν (οι αγρότες) για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην Πελοπόννησο στους Νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας.

Μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση την Τετάρτη 8/11/2017 στις περιοχές Φίχτια, Κουτσοπόδι, Σχινοχώρι, Χούνι, Αεροδρόμιο, Παναρήτι, Νέο Ηραίο, Μοναστηράκι στην Αργολίδα, στις περιοχές Κλένια, Αθικία, Χιλιομιδίου και Σχοίνου στην Κορινθία, στις περιοχές Φιλιατρά, Ανδρούσα, τα χωριά γύρω από τη Μεσσήνη, την Τραγάνα και την Ελαία στη Μεσσηνία. Επίσης στις 16/11/2017 επλήγησαν οι περιοχές Ήρια στην Αργολίδα και Γεράκι, Βλαχιώτη, Βρονταμάς, Κροκεές, Έλος, Μακρινάρα, Βασιλάκιο του Δ. Ευρώτα στην Λακωνία.
Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια και μανταρί¬νια) και κηπευτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και αγγίζει το 100%.
Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περιοχή πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα αρκετών μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, την στιγμή που βρισκόταν στη συγκομιδή της σοδιάς τους. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που χαρατσώνει τους παραγωγούς και δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της καταγραφής δυσχεραίνεται από το γεγονός πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούν στο έργο τους είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ακόμα και τις μετακινήσεις που χρειάζονται.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
– Να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα.
– Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων.


Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Διαμάντω Μανωλάκου