ΜΑΝΗ. Όταν το κενό που αφήνει ένας ηγέτης και μάλιστα θρησκευτικός είναι μεγάλο, τότε φυσικό είναι να ακολουθούν ζυμώσεις και εξελίξεις που ξεπερνούν τα συνήθη μέτρα και σταθμά.

Αυτό συμβαίνει στην Μητρόπολη Μάνης, μετά την εκδημία του μακαριστού Χρυσόστομου, Μητροπολίτη που λάτρεψε και τίμησε τη Μάνη περισσότερο και από τους Μανιάτες.
Η Μητρόπολη Μάνης, σήμερα και για όσο διάστημα χρειαστεί για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη, έχει την τύχη της εποπτείας του Τοποτηρητή Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιου, ο οποίος γνωρίζει και πράγματα και πρόσωπα.

Παρ’ όλ’ αυτά σε ότι αφορά την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Μάνης υπάρχει έντονη κινητικότητα και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην μανιάτικη κοινωνία και στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης συνέρχεται για να εκδόσει ψήφισμα με το οποίο υποστηρίζει και προωθεί για υποψηφιότητα τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Μάνης π. Συμεών Λαμπρινάκο.
Την ίδια στιγμή όμως προκύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του notospress.gr, ότι το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια μέριμνα έχουν άλλοι τρείς Αρχιμανδρίτες που όχι μόνον κατάγονται από την Μάνη αλλά έχουν διακριθεί στις Μητροπόλεις όπου ασκούν τα καθήκοντα του Πρωτοσύγκελου.
Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η Μητρόπολη Μάνης είναι πολυπόθητη και ξεχωριστή Μητρόπολη. Αυτό δεν οφείλεται μόνον στη ποιμαντορία του μακαριστού Χρυσόστομου αλλά στο γεγονός ότι μόνο στη Μάνη τα όρια της Μητροπόλεως ταυτίζονται με τα γεωγραφικά όρια της ιστορικής Μάνης, Λακωνικής και Μεσσηνιακής. Ως εκ τούτου ο ηγετικός ρόλος του Μητροπολίτη Μάνης έχει βαρύνουσα σημασία και απόχρωση που επεκτείνεται και χρωματίζει και άλλες πτυχές της ζωής στη Μάνη.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η Μητρόπολη Μάνης έχει μια θετική ιδιαιτερότητα, με καταγεγραμμένη τη στάση και βούληση του μακαριστού Χρυσόστομου να παρεμβαίνει και σε θέματα που δεν ήταν αμιγώς εκκλησιαστικά αλλά συνδέονταν με τη ζωή και τον τόπο των Μανιατών, έρχονται να διεκδικήσουν την Μητρόπολη ίσως 4 Μανιάτες Αρχιμανδρίτες και όχι μόνον.

Ανοικτά θέματα όπως οι ανεμογεννήτριες στη Γιάτρισσα, το ύφος και το ήθος των τοπικών ιστορικών εορτών όπως η 17η Μαρτίου, οι σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας κ.λ.π. αποτελούν πλέον ζητήματα στα οποία η Μανιάτικη κοινωνία, και έμαθε και θέλει να γνωρίζει τις απόψεις και αντιλήψεις του νέου Μητροπολίτη τους.

Άλλωστε οι μανιάτες σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζουν ότι δεν επιθυμούν έναν Μητροπολίτη τεχνοκράτη και διαχειριστή αλλά έναν Μανιατόψυχο ηγέτη που θα μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υπερασπιζόμενος την ιστορικότητα της Μάνης και την ενότητα των Μανιατών.

Ανεξάρτητα όμως από την επιθυμία ή τους σκοπούς των Μανιατών, Λακωνίας και Μεσσηνίας, η εκλογή νέου Μητροπολίτη έχει κυρίως να κάνει με την Ιεραρχία της Ελλάδος και τους κανόνες και προτεραιότητες που έχει θέσει. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκλογή Μητροπολίτη μη Μανιάτη. Άλλωστε σε θέσεις τόσο κρίσιμες και σημαντικές η εντοπιότητα δεν είναι πάντα καλός αγωγός για την άσκηση τόσο του λειτουργήματος όσο και της εξουσίας που έχει ένας Μητροπολίτης, ειδικά στα πρώτα βήματα του. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι πληροφορίες λοιπόν θέλουν να ενδιαφέρονται για την Μητρόπολη Μάνης οι Μανιάτες στην καταγωγή:

Πρωτοσύγκελλος Ιερής Μητρόπολης Γλυφάδος Αρχιμανδρίτης πατέρας AΛΕΞΙΟΣ ΨΩΙΝΟΣ

Πρωτοσύγκελλος Ιερής Μητρόπολης Μεσογαίας Αρχιμανδρίτης πατέρας ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΟΣ

Πρωτοσύγκελλος Ιερής Μητρόπολης Πειραιώς Αρχιμανδρίτης πατέρας ΔΑΝΙΗΛ ΨΩΙΝΟΣ

Πρωτοσύγκελλος Ιερής Μητρόπολης Μάνης Αρχιμανδρίτης πατέρας ΣΥΜΕΩΝ ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ.

Πληροφορίες θέλουν ακόμα και ο Αρχιμανδρίτης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Διευθυντής ιδιαίτερου γραφείου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, να ενδιαφέρεται για την Μητρόπολη Μάνης.

Σε κάθε περίπτωση η εκλογή Μητροπολίτη δεν ομοιάζει με εκλογή λαïκού ηγέτη, και λίγα είναι τα περιθώρια για έκφραση προτίμησης ή επιθυμίας από τους υποψήφιους. Η Ιεραρχία εξετάζει, κρίνει τα προσόντα, τις προϋποθέσεις, τις ανάγκες και τις συνθήκες και τελικά εκλέγει Μητροπολίτη.

Το σημείο που παρουσιάζει μια κρίσιμη ιδιαιτερότητα είναι η έκφραση γνώμης από το ανώτατο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης για έναν μόνο Αρχιμανδρίτη, από τη στιγμή που υπάρχει σεμνό και αθόρυβο ενδιαφέρον από τρείς ακόμα Μανιάτες Αρχιμανδρίτες.