ΣΠΑΡΤΗ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται το ορθόν της διαδρομής του Σπάρταθλον . Ο ιστορικός Ηρόδοτος, ο ημεροδρόμος και παγκόσμιος ρέκορμαν των υπεραποστάσεων Γιάννης Κούρος, και οι Λάκωνες ημεροδρόμοι «δείχνουν» άλλη διαδρομή ως τη γνήσια πορεία του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Η λογική, η ιστορία και η παράδοση «δείχνουν» ότι η διαδρομή σε Αργολίδα και Αρκαδία έχει βασικότατες διαφορές (ιστορικές και γεωγραφικές) από την διαδρομή που χάραξαν το 1982 οι Άγγλοι δρομείς και πάνω στην οποία αναπτύσσεται το Σπάρταθλον.

Το Σπάρταθλον , σήμερα έχει πλέον καθιερωθεί και θεμελιωθεί και δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει, να ανιχνεύουμε και να αναβιώνουμε την ακριβή και ορθή διαδρομή που είναι συνδεδεμένη με ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα, την Μάχη του Μαραθώνα.

Τι σημαίνει αυτό; Ισως σύντομα γίνει ο πραγματικός αγώνας – δρόμος του Φειδιππίδη από Αθήνα σε Σπάρτη κι επιστροφή, όπως εξηγούν στη συνέχεια οι Λάκωνες Ημεροδρόμοι.

Μάλιστα σε ότι αφορά στη πόλη της Σπάρτης, μπορεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί δεκάδες σχετικούς ή άσχετους αγώνες που «ακουμπάνε» στη Σπάρτη αλλά αν θέλει ένα γνήσιο αγώνα με ιστορικό και πραγματικό υπόβαθρο πρέπει να συνεργαστεί με τις Θερμοπύλες για τον αγώνα Σπάρτη – Θερμοπύλες, στα χνάρια πλέον των 300 Σπαρτιατών και του Λεωνίδα.

Γράφουν οι Λάκωνες Ημεροδρόμοι:
«Ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια σχετικά με την γνησιότητα της διαδρομής του Ημεροδρόμου – Αγγελιοφόρου Φειδιππίδη δείχνει να ξεκαθαρίζει. Μετά από πολυετή έρευνα και μελέτη από Λάκωνες ημεροδρόμους, διαπίστωσαν τα κάτωθι:

Το σημείο – τοπωνύμιο κλειδί στην υπόθεσή μας είναι το «Όρος Παρθένιο», όπως μας το μεταφέρει ο Ηρόδοτος. Το όρος Παρθένιο είναι ένα ξεχωριστό βουνό ανατολικά ακριβώς από την Τεγέα και ξεκομμένο από το μεγάλο όγκο της Οροσειράς Κτενιά, που βρίσκεται στα βορεινά του. Στη συνέχεια προς τον βορειά του Κτενιά και στο τελείωμά του στα Β. Α. είναι το Αρτεμήσιο και λίγο πιο βόρεια από το πέρασμα του Σάγγα αρχίζει το όρος Λύρκειο.
Με το ατράνταχτο επιχείρημα πως τα τοπωνύμια δεν αλλάζουν με τίποτα, βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια και θα παραμείνουν για πάντα. Ειδικά των βουνών όπως δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν και τα άλλα βουνά π.χ. Ταΰγετος, Πάρνων, Μαίναλο, Λύκειο, Ερύμανθος, Αροάνια, Κυλλήνη κλπ.
Εκεί λοιπόν στο Παρθένιο στις βορεινές παρυφές του, σε πολύ χαμηλό υψόμετρο κάτω από τα 800 μέτρα, υπάρχει το γρηγορότερο πέρασμα – κάθοδος για Αργολίδα. Η αρχαία οδός διπλής κατεύθυνσης, με κομμάτια από αρχαίο καλντερίμι και ίχνη από αρματοτροχιές αναλλοίωτες στο χρόνο. Δείτε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.
Η διαδρομή συνέχιζε για λίγο ανατολικά, διέσχιζε τον κάμπο του Αχλαδόκαμπου και το αρχαίο γεφύρι, ανέβαινε στις αρχαίες Υσιές και μετά από λίγο έκανε αριστερά με κατεύθυνση βόρεια περνώντας από τις τοποθεσίες Κεχριές, Μνήματα, Φακίστρα, Μανδράκι, Φρέγκενα και έφτανε πολύ σύντομα στη Λύρκεια.
Αποφεύγοντας έτσι το Άργος αν υπήρχε πρόβλημα για τον Αγγελιοφόρου ή μετά για το στρατό της Σπάρτης».

Λάκωνες Ημεροδρόμοι



Υ.Γ.
Αργά ή γρήγορα βέβαια θα κάνουμε την πρόβλεψη, από εκεί θα περάσει ο γνήσιος αγώνας «Φειδιππίδιος Άθλος», χωρίς βέβαια σταθμούς ανεφοδιασμού, παρά μόνο αρχαίες τοποθεσίες ή μεταγενέστερα χάνια που ήταν και αυτά σταθμοί ανεφοδιασμού συνέχεια των αρχαίων. Όπως επίσης και ο «Λακεδαιμόνιος Δρόμος», Σπάρτη – Θερμοπύλες, όπου υπάρχει ένα «κενό» και χρέος προς την Ιστορία μας.
Θα ακολουθήσει σε επόμενη παρουσίαση τα πιο εύκολα κομμάτια της διαδρομής: Αρχαία Λύρκεια, Κόρινθος, Τεγέα και Σπάρτη.

Φωτογραφίες και video: Νίκος Μπακής