ΓΥΘΕΙΟ. Δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 ώρα 18:30 (στον 1ο όροφο του κτιρίου του Ν. Π. ΟΚΠΑΠΑ επί της οδού Βασιλέως Παύλου) στο Γύθειο, για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος στήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου για τη θέση του Μητροπολίτου Μάνης.

Τόσο στον Δήμο όσο και στο διαδίκτυο είναι διάχυτη η βούληση και επιθυμία να δρομολογηθούν οι εξελίξεις έτσι ώστε τη θέση του μακαριστού Χρυσόστομου στην Μητρόπολη Μάνης να πάρει ο Μανιάτης Αρχιμανδρίτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκλογή Μητροπολίτη είναι καθαρά θέμα και απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Οι χηρεύουσες θέσεις σε Μητροπόλεις καλύπτονται από Μητροπολίτες που τρόπον τινά είναι σε επετηρίδα με βάση κυρίως την αρχαιότητα και όχι μόνον. Συνεπώς τα κριτήρια που επηρεάζουν την εκλογή είναι καθαρά εκκλησιαστικά και, εν πολλοίς, προβλέπονται από τους Κανονισμούς της Ιεράς Συνόδου.

Βέβαια κάθε κοινωνία έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει και να προτείνει πρόσωπο, όπως, σήμερα, στην περίπτωση της Μάνης. Όμως κάθε πρόταση και στήριξη θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της - και στη διατύπωση και στην κλιμάκωσή της - τους Εκκλησιαστικούς κανόνες. Υπάρχουν δε προσόντα όπως η εντοπιότητα και η αναγνωρίσιμότητα που, όσο και αν φαίνεται περίεργο στους λαϊκούς, δεν αποτελούν βασικά στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την εκλογή Μητροπολίτη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι πατρίδα του κάθε Μητροπολίτη γίνεται ο τόπος στον οποίο διακονεί.

Αν πάλι ο λαός και οι εκλεγμένες απ' αυτόν αρχές εκτιμούν ότι ακόμα και από την Ιεραρχία δεν τηρούνται απόλυτα οι κανόνες για την εκλογή Μητροπολίτη αλλά υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τάσεις και ομαδοποιήσεις, τότε υπάρχει λόγος να διατυμπανίσουν την επιθυμία και βούληση, πάντα όμως σε βαθμό και με τρόπο προσήκοντα τόσο στο ζητούμενο και στον Ιερό χώρο, τόσο της Εκκλησίας όσο και της Μάνης.