ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ενάντια στην Απριλιανή Δικτατορία του 1967 και τίμησαν τον Αντιδικτατορικό Αγώνα και την Εθνική Αντίσταση μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της σχολικής μονάδας.

Την εκδήλωση είχαν ετοιμάσει οι μαθητές της Γ’ και της Ε’ τάξης, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, κ.κ. Απόστολου Απαλοδήμα, Βασιλικής Σκαμνέλη, Γεωργίου Ρουμελιώτη, Χάιδως Γεωργίου, αλλά και της μουσικού, κ. Παναγιώτας Τζανάκου.

Ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, αφού συνεχάρη τους συντελεστές, δήλωσε ότι με τον εορτασμό αυτό το σχολείο επιχειρεί την επικαιροποίηση των στιγμών μνήμης του Πολυτεχνείου –και όχι την ιστορικοποίησή τους- ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν ζωντανές, όπως έχουν παραμείνει εδώ και 44 χρόνια. Το κέρδος μιας τέτοιας επετείου –η οποία ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία- θα πρέπει να κεφαλαιοποιείται στη Δημοκρατία και στην ηρωική έξαρση του Λαού και όχι σε συγκεκριμένα κομματικά «ταμεία», καθώς η όποια επιχειρούμενη προσπάθεια κομματικής κεφαλαιοποίησης της εξέγερσης και σφετερισμού των αντιστασιακών λαφύρων είναι ανίερη προς τους σκοτωμένους, διαφορετικά, μια τέτοια αντιμετώπιση –όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Γιατρομανωλάκης- θα πρέπει να μας κάνει να κλαίμε εμάς, τους ζωντανούς, και όχι τους σκοτωμένους.