ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε νέα εποχή μπαίνει το Νοσοκομείο της Λακωνίας και, σε σχετική ανακοίνωσή της, η Διοίκησή του καλεί τους πολίτες του νομού να το ακολουθήσουν με πίστη, όραμα, ελπίδα και θετική προαίρεση. Με μια ανακοίνωση που τα έχει όλα (σχόλια, πολιτική, αλλαγές και καινοτομίες) η Διοίκηση ενημερώνει για τα όσα έχουν ήδη αλλάξει και πρόκειται με το νέο έτος να αλλάξουν στη Νοσοκομειακή Μονάδα της Σπάρτης και καλεί τους Λάκωνες να εμπιστεύονται το Νοσοκομείο τους και «να ελπίζουν πως το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα».

Διαβάστε παρακάτω ομαδοποιημένα τα όσα περιλαμβάνει η ανακοίνωση:

Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων
Με δεδομένη τη σύσταση Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Σπάρτη (Γερουλάκειο) η οποία προβλέπεται πως από 1ης/1ου/2018 θα είναι πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό και λοιπό προσωπικό, το Νοσοκομείο της Σπάρτης θα επικεντρωθεί με τη νέα χρονιά στην παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, τη νοσηλεία δηλαδή των ασθενών.
Η λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων θα περιοριστούν στις ειδικότητες που δεν θα καλύπτονται από την Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μόνον.
Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες κλείνουν ραντεβού καθώς υιοθετείται πενταψήφιος αριθμός κλήσης με διευρυμένο ωράριο.

Το σχόλιο για τη συσσώρευση ασθενών έξω από το γραφείο ιατρού της Νοσοκομειακής Μονάδας της Σπάρτης
«Οι πολύπλευρες διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες φυσικά και είναι αποδεκτές, δεν μπορούν όμως να λειτουργούν σε βάρος των πολλών και συνεπών πολιτών που κλείνουν ραντεβού μέσω του συστήματος», αναφέρεται αυτολεξεί στην ανακοίνωση.

Προσλήψεις Ιατρών
Το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε για τη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης τέσσερις (4) θέσεις γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πέραν του οργανισμού, στο πλαίσιο της συγκρότησης αυτόνομων τμημάτων επειγόντων στα Νοσοκομεία της χώρας, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του επείγοντος περιστατικού από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, απαλλαγμένου από οποιαδήποτε άλλη εσωτερική δραστηριότητα. «Κύριο μέλημα της Διοίκησης αυτή την περίοδο είναι η εξασφάλιση χώρων αξιοπρεπούς υποδοχής του επείγοντος. Πιστεύουμε πως με την αρωγή της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, θα το πετύχουμε», σχολιάζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λακωνίας στη σχετική ανακοίνωση.

Σύγχρονο σύστημα Λαπαροσκοπικής χειρουργικής
Η Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης διαθέτει πλέον, με την ευγενική χορηγία του Κοιν. Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σύγχρονο σύστημα Λαπαροσκοπικής χειρουργικής, το οποίο στα χέρια άξιων χειρουργών του, αντιμετωπίζει Λαπαροσκοπικά - με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεθόδου, όπως ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, μείωση χρόνου νοσηλείας - κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες, βουβωνοκήλες και άλλα. Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές, οι οποίες διαφημίζονται ως συγκριτικό πλεονέκτημα από μεγάλα ιδιωτικά Θεραπευτήρια, εφαρμόζονται πλέον στα δημόσια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Άνοιγμα στους τοπικούς παραγωγούς
Το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, σε εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις προμήθειες στα Δημόσια Ιδρύματα, προκειμένου να αναδείξει προμηθευτές εφαρμόζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης, της δημοσίευσης και της διαφάνειας για πάσης φύσεως προμήθειες, προβαίνει σε ανάρτηση κάθε είδους διαγωνιστικής διαδικασίας στον ιστότοπο της υπηρεσίας http://www.hosplak.gr και στο Κεντρικό Μητρώο Δημοσίων συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) http://www.eprocurement.gov.gr όπου απαιτείται.

Ειδικότερα, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων - ΕΣΗΔΗΣ από το Γραφείο Προμηθειών της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης διενεργήθηκαν σαράντα τρεις (43) ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί έως σήμερα, στους οποίους αναπτύχθηκε ανταγωνισμός με τη συμμετοχή εκατόν τριάντα τεσσάρων (134) οικονομικών φορέων (προμηθευτών). Η χρήση του ΕΣΗΔΗΣ είναι υποχρεωτική για διαγωνισμούς άνω των εξήντα χιλιάδων ευρώ και το Νοσοκομείο Λακωνίας το εφαρμόζει ακόμη και σε διαγωνισμούς χαμηλότερου ύψους, προκειμένου να διασφαλίζει την μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

«Απευθυνόμαστε στους τοπικούς παραγωγούς και συλλογικότητες του πρωτογενούς τομέα, ζητώντας τη συμμετοχή τους στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς του Νοσοκομείου, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, την ποιοτικότερη κάλυψη του Νοσοκομείου με αγροδιατροφικά προϊόντα, την εξάλειψη των μεσαζόντων.
Είναι μύθος ότι τα Νοσοκομεία αργούν να πληρώσουν ή ενδεχομένως και δεν πληρώνουν τους προμηθευτές τους. Το χρονικό περιθώριο που ορίζεται πλέον εκ του Νόμου, είναι αυτό των ενενήντα (90) ημερών κι εμείς ως Νοσοκομείο, είμαστε συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις μας προς τρίτους, αφού μειώσαμε τις υπάρχουσες από παλιά ληξιπρόθεσμες οφειλές στο 50%. Στις 10/11 εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Γεν. Νοσοκ. Λακωνίας, για το έτος 2016, με πλεόνασμα 11.696,41 ευρώ σε σχέση με το 2015 που υπήρχε έλλειμμα 2.402.722,04 ευρώ! Αυτό το μικρό θαύμα, οφείλεται στη αυξημένη και σταθερή χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, στην εξόφληση μέρους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, στην υποδειγματική λειτουργία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας»,
επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Λακωνίας.

Η μετα-μνημονιακή εποχή
Εντύπωση προκαλεί η εισαγωγή της ανακοίνωσης που περιλαμβάνει τις αλλαγές του Νοσοκομείου Λακωνίας στην οποία γίνεται λόγος για τη «μετα-μνημονιακή εποχή στην οποία επιχειρεί να μπει η χώρα».

«Είναι μια προσπάθεια πολυεπίπεδη, στην οποία εμπλέκονται ή οφείλουν να εμπλακούν, όχι μόνο οι θεσμικά υπεύθυνοι, αλλά και σύσσωμη η κοινωνία, αφού αποτελεί τον τελικό αποδέκτη όλων όσων γίνονται ή σχεδιάζονται να γίνουν. Οι τρόποι αυτής της… ενεργού εμπλοκής είναι πολλοί και μπορούν να βρεθούν και ακόμη περισσότεροι, αρκεί οι πολίτες να ενστερνισθούν την αντίληψη, πως το σύστημα Υγείας και οι δομές του αποτελούν δική τους κατάκτηση και σαν τέτοια, οφείλουν να την προστατεύουν και να την υπερασπίζονται.
Είναι φανερό πως θα διανύσουμε μια μικρή περίοδο προσαρμογής όλων μας στο νέο σύστημα, με ότι αυτό σημαίνει. Με ευελιξία όμως και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία μιας δευτεροβάθμιας μονάδας Υγείας, αλλά κυρίως την καλή προαίρεση, αυτός ο χρόνος θα είναι σύντομος».

Οι πολίτες της Λακωνίας πρέπει να εμπιστεύονται το Νοσοκομείο τους
«Οι πολίτες της Λακωνίας έχουν λόγους να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για το Νοσοκομείο τους, να ελπίζουν πως το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα, να διαπιστώνουν πως το ΕΣΥ εκσυγχρονίζεται», σχολιάζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου επαναλαμβάνοντας «πως στο χέρι όλων μας είναι να μπούμε ως κοινωνία στην νέα εποχή με ελπίδα, στόχους και όραμα».