ΣΠΑΡΤΗ. Μαθησιακές δυσκολίες λοιπόν, είναι η εποχή που τα παιδιά μας πήγαν σχολείο, σχεδόν προσαρμόστηκαν και τώρα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Στο ραδιόφωνο Notos 94.9 και στην εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» μίλησε η Νικολέτα Παπαδοπούλου, λογοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις.

Η κυρία Παπαδοπούλου περιέγραψε με έναν πολύ μεστό και κατανοητό λόγο το ευρύτατο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών με βάση την ίδια τους τη φύση αλλά και την ηλικία στην οποία εντοπίζονται και είναι δυνατόν να διαγνωσθούν. Επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι γονείς και εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται και να συμβουλεύονται τους ειδικούς διότι, και σε αυτήν την περίπτωση, «η πρόληψη σώζει».

Η βελτίωση που μπορούν να φέρουν οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών είναι σημαντική όχι όμως απόλυτη. Αυτή η αλήθεια καθώς και η άγνοια για το τι προκαλεί αυτές τις δυσκολίες σε παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν παθολογικά προβλήματα οδήγησε το Κέντρο Νόησις στη συνεργασία με τον κ. Βασίλη Κόκοτα, Κλινικό Οπτομέτρη. Ο κ. Κόκοτας μιλώντας στην εκπομπή μίλησε για την διαδρομή του φωτός ξεκαθαρίζοντας πως η οπτομετρία δεν ασχολείται με τα παθολογικά προβλήματα του ματιού μόνον, αυτά άλλωστε αποτελούν αντικείμενο του γιατρού του ματιού, του οφθαλμιάτρου, αλλά με την διαδρομή που κάνει το φως από τη στιγμή που φτάνει στο μάτι ως τη στιγμή που το αποκωδικοποιεί ο εγκέφαλος.

Ένα στα τρία παιδιά, υποστηρίζει ο κ. Κόκοτας, από τους ελάχιστους στην Ελλάδα σε ένα αντικείμενο εξαιρετικά διαδεδομένο στο εξωτερικό, έχουν διαγνωσθεί με μαθησιακές δυσκολίες λανθασμένα αφού το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έχει να κάνει με τη σύγκλιση των οφθαλμών ή με την εγκεφαλική επεξεργασία των μηνυμάτων.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί: