ΜΑΝΗ. Κάτω από βαρύ πένθος και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης κλήρος και λαός αποχαιρέτησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Μάνης κυρό Χρυσόστομο. Την Παρασκευή το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου εψάλει η εξόδιος ακολουθία χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες: Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος (τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης), Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, πρώην Άρτης Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Πατρών Χρυσόστομος, Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, Κορίνθου Διονύσιος, Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύρριλος, Φωκίδος Θεόκτιστος, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επισκόπου Μεθώνης Κλήμης.

Τους ύμνους της ακολουθίας απέδωσε πολυμελής χορός με μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος» υπό τη χοραρχία του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού και προέδρου του Συλλόγου κ. Δερδελάκου.

Τον μακαριστό Μητροπολίτη Μάνης κυρό Χρυσόστομο αποχαιρέτησαν με εγκάρδιους και συγκινητικούς λόγους ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Γυθειατών Αττικής «Η Κρανάη» κ. Χατζηχαραλάμπους, μαθήτρια των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως, ο για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του και πιστός του ακόλουθος πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Μπολοβίνος και τέλος ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπιρνάκος.

Μετά τον τελευταίο ασπασμό η σορός του μακαριστού Μητροπολίτου εξήλθε του Μητροπολιτικού Ναού για να σχηματιστεί η πομπή μέχρι την είσοδο του λιμανιού της πόλεως, απ'όπου ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή μέχρι το σημείο ταφής, που ο ίδιος ο Ιεράρχης είχε επιλέξει, στα Καλύβια Γυθείου. Κατά την έξοδο της σορού ένστολοι Μανιάτες και Μανιάτισσες έψαλαν τον ύμνο της Μάνης, που ο ίδιος ο μακαριστός Μητροπολίτης έψαλε σε κάθε ευκαιρία.

Τιμές απέδωσαν αντιπροσωπείες των σχολείων όλων των βαθμίδων που εδρεύουν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης, τιμητικό στρατιωτικό άγημα από το 3ο Τάγμα ΚΕΕΜ Γυθείου και νεαρές κοπέλες από τον Λαογραφικό Σύλλογο «Λύδα» που έρραναν το δρόμο με ροδοπέταλα κατά τη διάρκεια της πομπής. Την πομπή συνόδευσαν με πένθιμα εμβατήρια η φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης και η στρατιωτική φιλαρμονική της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Τριπόλεως.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αραχωβίτης και Δαβάκης, ο Βουλευτής Αττικής κ. Κασσιδιάρης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Νικολόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκος, οι Δήμαρχοι Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας και Καλαμάτας κ. Νίκας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Στρατηγάκος, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου υποστράτηγος κ. Τριγώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο Λιμενάρχης Γυθείου πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιαννουράκος, ο αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου πυραγός κ. Γραφάκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ιερείς, μοναχοί και μοναχές από πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και πλήθος κόσμου.

Θερμές ευχαριστίες από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, τοποτηρητή της Μητρόπολης Μάνης

Εἰς τήν ἀποκαλυπτική ἐποχή μας, μέ τά πολλά προβλήματα καί μέ τούς ὀλίγους προβληματισμούς, παρατηρεῖται μεταξύ τῶν ἄλλων κακῶν καί ἀνησυχητική ἔλλειψη εὐγνωμοσύνης.

Ἡ οὐράνια αὐτή ἀρετή εἶναι δυσεύρετη καί ἄν κάποιος τήν ἔχη σάν στολίδι ἀκριβό τόν προσέχομε ἰδιαίτερα καί τόν περιεργαζόμεθα, γιατί φοβούμεθα μήπως δέν συναντήσομε ἄλλη φορά τέτοιο χαρακτῆρα.
Ὁ λαός τῆς Μάνης ἀποτελεῖ ἐξαίρεση σ’ αὐτό τόν κανόνα καί ἀπέδειξε αὐτές τίς ἡμέρες, ὅτι διαθέτει περίσσευμα εὐγνωμοσύνης.
Οἱ ἐκδηλώσεις σεβασμοῦ, ἀγάπης καί εὐγνωμοσύνης τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν ἀρχόντων καί τοῦ φιλογενοῦς λαοῦ, διά τόν ἀείμνηστο Μητροπολίτη Μάνης κυρό ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ, τόν ὁποῖον ὁ Κύριός μας ἐκάλεσε κοντά του, διά νά τόν ἀναπαύση ἐκ τῶν κόπων του, ὑπῆρξαν πρωτοφανεῖς καί ἐντυπωσιακές, ὥστε νά προβληματίσουν θετικά τούς φιλοξενουμένους εἰς τήν πόλη τοῦ Γυθείου, κατά τό διάστημα τῶν τριῶν ἡμερῶν, ἀπό τῆς ἡμέρας τῆς εἰς Κύριον ἐκδημίας τοῦ ἀοιδίμου Ἱεράρχου μέχρι καί τῆς ἡμέρας τῆς ταφῆς αὐτοῦ.
Ἡ προσέλευση πλήθους ἀνθρώπων κάθε ἡλικίας καί ἰδιαιτέρως τῆς νεολαίας μας, εἰς τόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Γεωργίου καί μάλιστα, κατά τίς θεῖες λειτουργίες καί τήν ἀγρυπνία πού ἐτελέσθηκαν, διά ν’ ἀσπασθοῦν μέ εὐλάβεια τό ἁγιασμένο χέρι τοῦ πνευματικοῦ πατρός των εἶναι γεγονός πού δέν πρέπει νά περάση ἀπαρατήρητο.
Ἐξ’ ἄλλου ἡ ἀναφορά, εἰς τήν ζωή καί τήν προσωπικότητα τοῦ μεταστάντος ἀπό τά ἠλεκτρονικά καί ἔντυπα μέσα ἐνημερώσεως, ὑπῆρξε σημαντική.

Ἐπίσης συγκινητικά ὑπῆρξαν τά συλλυπητήρια ἀπό ἀναριθμήτους ἀνθρώπους πρός τήν Ἱεράν Μητρόπολιν καί διά τῶν ὁποίων ἐξεφράζοντο τά εὐγνώμονα αἰσθήματα, ἡ ἀγάπη καί ὁ σεβασμός, πρός τόν ἄξιο Ἱεράρχη.
Δι’ ὅλα αὐτά αἰσθάνομαι πιεστικό τό χρέος, ὡς Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, νά ἐκφράσω πρός ὅλους σας τόν δίκαιο ἔπαινό μου καί τῆς χηρευούσης Ἱερᾶς Μητροπόλεως τήν εὐαρέσκεια, διά τά εὐγνώμονα αἰσθήματά σας πρός τήν ἁγία μορφή τοῦ σεβαστοῦ πνευματικοῦ πατέρα.
Εὔχομαι, συγκλονισμένος ἀπό τά σπάνια διά τήν ἐποχή μας αἰσθήματά σας, διά τόν καθένα σας ὑγεία καί μακροημέρευση δι’ ἐκεῖνον δέ, αἰώνια ἀνάπαυση «ἐν σκηναῖς δικαίων καί ἁγίων».

Νίκος Νικολόπουλος: «Νοιώθω ευλογημένος που γνώρισα τον σπουδαίο Ποιμενάρχη Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομο»
Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρέθηκε στην ηρωική Μάνη, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του κεκοιμημένου Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομου.
Προσερχόμενος στην τελετή ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δήλωσε:
«Με ανθρώπινη θλίψη και συγκίνηση, αλλά και χριστιανική ευφροσύνη, προσήλθα για να τιμήσω τη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη που αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Ελληνική Εκκλησία και ιδιαίτερα στη Μάνη, την οποία τόσο πολύ αγάπησε και διακόνησε με πλήρη αυταπάρνηση επί 20 και πλέον έτη.
Νοιώθω ευλογημένος, γιατί είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να τον επισκέπτομαι συχνά κατά τις περιοδείες μου στη Λακωνική Γη. Και υπήρξα θαυμαστής, αλλά και μαθητής αυτού του σπουδαίου ποιμενάρχη και φλογερού ιεροκήρυκα και πατριώτη που διέθεσε το σύνολο της προσωπικής και οικογενειακής του περιουσίας προκειμένου να δημιουργήσει στέγες κοινωνικής μέριμνας και αγάπης στην περιοχή της Μάνης.
Ο καλοκάγαθος Θεός τον αξίωσε να φτάσει σε ένα ανώδυνο, ανεπαίσχυντο και ειρηνικό τέλος, την ώρα της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αρεόπολη της Μάνης.
Οι Ταξιάρχες τον πήραν στην αγκαλιά τους και τον ανέβασαν εκεί που εξυψώνονται όλοι οι δίκαιοι και οι άξιοι. Ο μακαριστός Ποιμενάρχης ας πρεσβεύει πάντα υπέρ ημών και της πατρίδας μας».

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κου Πέτρου Ανδρεάκου για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης κυρού Χρυσοστόμου

«Με βαθιά οδύνη και αληθινό πόνο ψυχής αποχαιρετήσαμε το σεπτό σκήνωμα του Σεβαστού μας Μητροπολίτη Μάνης κυρού Χρυσοστόμου.
Το ταξίδι του προς την Αιωνιότητα ξεκίνησε έχοντας επιτελέσει στο ακέραιο το αρχιερατικό του καθήκον και έχοντας καταστήσει με την πλούσια αρχιερατική διακονία του ένα φωτεινό ορόσημο και ένα λαμπρό σημείο αναφοράς στην ιστορία του τόπου μας και στη συνείδηση του λαού μας.
Όλος ο λαός της Μάνης θρηνεί τον πνευματικό του Πατέρα.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα παραμείνει ο «Φύλακας – Άγγελός μας» και ότι θα συνεχίσει να προσεύχεται υπέρ ημών.
Θα είναι πάντα στην καρδιά μας με αγάπη και σεβασμό.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ν. Ανδρεάκος»

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Σύλλογο Π.Ε. Λακωνικής
«Με την αιφνίδια εκδημία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μάνης Κυρός Χρυσοστόμου, ο Σύλλογος Π.Ε. Λακωνικής εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του.
Ο εκδημήσας διακρίθηκε για την ιεροπρέπειά του, για το ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο και κυρίως για την αγάπη του και την προσφορά του στο λαό της Μάνης, τα ιδανικά του οποίου υπηρέτησε και τον οποίο εποίμανε με σύνεση και σωφροσύνη για 21 συναπτά έτη.
Καλό Παράδεισο Σεβάσμιε Χρυσόστομε.!!!!!!!»

Πληροφορίες-φωτό: Ιερά Μητρόπολη Μάνης