ΣΠΑΡΤΗ. Πλήθος κόσμου, πλήθος προσδοκιών και πλήθος ευχών για το εργοστάσιο της οικογένειας Βαλιώτη στην Τραπεζοντή Σπάρτης.

Το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017 ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος τέλεσε τον Αγιασμό στο εργοστάσιο της Sparta Gourmet.

Αμέσως μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων έγινε ξενάγηση στους χώρους και ακολούθησαν ομιλίες του ομογενή επενδυτή κ. Βαλιώτη, του Μητροπολίτη κι εκπροσώπων αρχών.

Ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης μεταξύ άλλων και σε λακωνικό ύφος τόνισε τα εξής:

[Δείτε πιο κάτω το video]

«Κάναμε την επένδυση όχι για να κερδίσουμε, ούτε βέβαια και για να χάσουμε. Θέλουμε να αναγεννήσουμε τον τόπο. Γι’ αυτό επενδύουμε 50.000.000$. Θα τα διαχειριστούμε εμείς γιατί ξέρουμε τι και πως πρέπει να γίνει.
Φαίνεται είμαι ευλογημένος. Ό,τι πιάνω δουλεύει, ο Θεός με βοηθά…

Στην Ελλάδα και τη Λακωνία έχουμε την καλύτερη ελιά και από τα καλά λάδια. Είναι ντροπή το λάδι μας να βγαίνει έξω χύμα και όχι τυποποιημένο και να το σμίγουν με 95% χημικά λάδια και να το πωλούν οι ξένοι στις διεθνείς αγορές.

Πρέπει να αναπτυχθούν στη Λακωνία και άλλες τέτοιες επενδύσεις και να βρουν δουλειά 5 με 6 χιλιάδες άνθρωποι.

Σας επισημαίνω πως ό,τι κάνετε πρέπει να το κάνετε καλά. Η ελιά είναι ευλογημένη. Αν την φροντίσεις αποδίδει. Τα τελευταία χρόνια φυτεύουμε στη Λακωνία 150.000 νέα δένδρα. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε…

Έψαχνα λοιπόν τι μπορώ να κάνω στον τόπο μου. Τι είναι αυτό που θα αποδώσει… Έγινα κι εγώ αγρότης. Έχω 1000 στρέμματα. Όλοι μαζί στην Λακωνία πρέπει να αναπτύξουμε την ελιά. Από 100.000 τόνους μπορούμε να φθάσουμε τις 200.000 τόνους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό: 300.000.000€ για τον τόπο.

Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η δομή της κοινωνίας πρέπει να ξαναστηθεί. Χρειάζονται και ο δεσπότης και οι βουλευτές κ.λ.π. αλλά χρειάζονται και οι αγρότες… Υποτιμήσαμε την δομή της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε. Οι νέοι φεύγουν από τον τόπο και τη γη.

Εμείς είμαστε εδώ. Εύχομαι του χρόνου να έχουμε και άλλο εργοστάσιο.

Το φτιάξαμε, ναι, αλλά τι θα το κάνουμε; Πρέπει να συνεργαστούμε. Σκοπεύουμε να βγάλουμε το λακωνικό προϊόν στις αγορές εκείνες που δεν μπορούν οι ντόπιοι, απορροφώντας το 25% - 30% της ετήσιας παραγωγής την πρώτη τριετία.

Για ένα να είστε σίγουροι, δεν θα νοθεύσουμε την ποιότητα. Αντίθετα θα ελέγξουμε στις ΗΠΑ όποιους λένε ότι πουλάνε λάδι Λακωνίας αλλά το νοθεύουν…

Η Λακωνία πρέπει να ανεβάσει την ποιότητα του προϊόντος και το σέρβις που παρέχει.

Μην ξεχνάτε, ο Έλληνας έχει όρεξη για δουλειά αρκεί να του δείξεις τον δρόμο.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Ελλάδα σώθηκε από τους έξω Έλληνες…

Μην απορρίπτεται καινούργιες ιδέες και μην υποτιμάτε τους ξένους μετανάστες. Είμαστε μια χώρα γερασμένη…

Βοηθάτε εδώ για να δείτε και άλλα έργα.»


Το εργοστάσιο της Sparta Gourmet είναι μια πρότυπη υπερσύγχρονη μονάδα τυποποίησης με τεχνικές προδιαγραφές υψηλής κλίμακας που αναπτύσσεται σε 7.700 τ.μ. στεγασμένων χώρων και 2.000 τμ.μ. εξωτερικών χώρων αποθήκευσης. Η μονάδα έχει τη δυνατότητα δεξαμενισμού άνω των 4.000 τόνων ελαιολάδου και άνω των 4.000 τόνων ελιάς ενώ διαθέτει 2 γραμμές ελαιοτριβείου επεξεργασίας 6.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα και 2 γραμμές επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελιάς δυναμικότητας 20 τόνων ανά βάρδια. Έχει τη δυνατότητα εξαγωγής άριστης ποιότητας ελαιολάδου μέσω πρωτοποριακής μεθόδου μάλαξης ταχυθερμαντήρα contherm της Alfa Laval- Υψηλή Συγκέντρωση Πολυφαινόλων.