ΛΑΚΩΝΙΑ. Με νεότερη επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη και προς τον Πρωθυπουργό η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας σχολιάζει τα της συνάντησης του Υπουργού με εκπροσώπους Βιοκαλλιεργητών από όλη την Ελλάδα, συνάντηση στην οποία η Ένωση με απόφασή της δεν συμμετείχε.

Με τίτλο «Τα προβλήματα συνεχίζονται και κάποιοι εξακολουθούν να κρύβονται» η επιστολή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καρκαμπάσης επιχειρεί να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει «προσωπικό θέμα» μεταξύ Καρκαμπάση και Τσιρώνη αλλά άμεσα σχετιζόμενο με το αντικείμενο της διαβούλευσης ενώ καλεί τον Υπουργό σε «αμοιβαίο σεβασμό».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Θέμα: Τα προβλήματα συνεχίζονται και κάποιοι εξακολουθούν να κρύβονται
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την συνάντηση την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στην οποία σας είχαμε δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουμε, πληροφορηθήκαμε ότι για μια ακόμη φορά προσπαθήσατε να επιρρίψετε ευθύνες, αναφερθήκατε στην Ένωση Λακωνίας και προσωπικά στον Πρόεδρο της, λέγοντας εκτός των άλλων ότι το θέμα είναι προσωπικό.
Κύριε Τσιρώνη, όταν ο αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός σας τοποθέτησε στην θέση του Αναπληρωτή Υπουργού ασφαλώς εννοούσε (γιατί δεν το έγραψε) «Αναπληρωτής Υπουργός όλων των Ελλήνων και όχι των Οικολόγων».
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο εκάστοτε εκλεγμένος φορέας, εκπροσωπεί τον φορέα και όχι τον εαυτό του. Άρα το προσωπικό που αναφέρατε δεν ισχύει και καταρρίπτεται αλλά στο κάτω κάτω δεν γνωριζόμασταν πριν τον Γενάρη του 2017. Ίσως έχετε μπερδέψει το «προσωπικό θέμα» της Βουλής που μετά λέτε «άρες μάρες κουκουνάρες». Λησμονήσατε όμως εσείς και η συνεργάτης σας να πείτε για τις απειλές που εκτοξεύσατε εναντίον μας με το καλημέρα, στην προηγούμενη συνάντηση το Μάρτιο του 2017.
Επίσης σας θυμίζουμε ότι βάση συντάγματος το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Στη συνάντηση σας με τους φορείς, προσπαθήσατε να απαξιώσετε την μέχρι πρότινος παρουσία μας καθώς και το σύνολο των προτάσεων μας. Έτσι που οδηγήσατε την συνάντηση θα πρέπει πολύ σοβαρά να αξιολογήσετε τι θα δεχθείτε από τις προτάσεις που θα υποβληθούν, εάν φυσικά θα δεχθείτε κάτι και φυσικά αναλαμβάνοντας την ευθύνη.
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, ξέρω ότι σας πείραξε η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα. Πήγατε σε μια συνάντηση, και που ενώ έχετε δεχθεί δεκάδες προτάσεις από διάφορους φορείς για το Μέτρο 11, παρουσιαστήκατε «γυμνός» παίζοντας το παλιό παιχνίδι «βρες το και πάρτο». Εμείς παρότι απουσιάζαμε σας δηλώσαμε εγγράφως ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τις προτάσεις μας εάν θέλετε. Προσπαθείτε με αυτόν τον τρόπο να φορτώσετε τις πλάτες των άλλων με τις δικές σας ευθύνες. Για μια ακόμη φορά σας καλούμε να δώσετε στην δημοσιότητα τα εξής:
1. Με ποιες προτάσεις πήγατε στην συνάντηση με τους συναδέλφους (ποια ήταν η βάση της συζήτησης;)
2. Πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα για το πρόγραμμα; Είναι αλήθεια ότι είναι 220 εκατομμύρια για τη Βιολογική Κτηνοτροφία και 100 εκατομμύρια για την Βιολογική Γεωργία, όπως δημοσιεύτηκε; Τα αρχικά δεσμευμένα ήταν 443 εκατομμύρια (220 Natura και 220 κτηνοτροφία τελείωσαν). Έχουν δεσμευθεί τα 100 εκατομμύρια και πότε;
3. Πόσα από τα συνολικά 600 εκατομμύρια θα πάνε στις ανειλημμένες υποχρεώσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά των ετών 2014-2015-2016; Οφείλετε να δώσετε αυτά τα στοιχεία στην δημοσιότητα.
4. Γιατί δεν ξεκαθαρίζετε από τώρα τα ποσά α) για τους βιοκτηνοτρόφους (αιγοπρόβατα, βοοειδή) και β) βιολογική γεωργία (ακούσθηκαν μειώσεις). Θα μπουν τα νέα προϊόντα – καλλιέργειες που έχετε εξαγγείλει εδώ και καιρό; Γιατί δεν τα ανακοινώνετε;
Κύριε Υπουργέ, η ημερομηνία 2 Μαρτίου 2017 θα είναι η σημαδιακή για την πολιτική καριέρα σας. Έπρεπε και οφείλατε να ακούσετε αυτούς που σας «έψελναν» ασκώντας κριτική και όχι αυτούς που ήθελαν να «βολευτούν». Θέλω να δω τι θα κάνουν αν το 23 δεν γίνει 45! Αυτή η άρνηση αποδοχής από μέρους σας, οδήγησε σε 65.000 αιτήσεις στην προηγούμενη προκήρυξη. Οι 50.000 αγρότες που έμειναν έξω από το πρόγραμμα γιατί σας πίστεψαν, έχασαν από την τσέπη τους 100.000 ευρώ περίπου. Εμείς, όσο και αν σας κακοφαίνεται, θα προσπαθήσουμε να σας αποτρέψουμε να το επαναλάβετε. Αυτό το λέμε γιατί πολλά από τα κριτήρια που έχετε βάλει χρήζουν διευκρινήσεων προς αποφυγή παρεξηγήσεων (λόγου χάρη η πενταετία για τους παλαιούς θα είναι συνεχόμενη ή διακεκομμένη, ή μοριοδότηση μέχρι τα 100 στρέμματα θα είναι και το ταβάνι για την ενίσχυση;)
Κλείνοντας ρωτάμε και πάλι εάν ο χαρακτηρισμός «Γη υψηλής παραγωγικότητας» που εμείς με επιμονή ζητούσαμε ως κριτήριο, είναι όντως παρελθόν; Εάν ναι, ποια μονάδα παραγωγής ενέργειας φωτογραφίζετε για την Πελοπόννησο; Είναι αλήθεια ότι αφορά την περιοχή μας;
Εμείς είμαστε εδώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους για να στηρίξουμε την Βιολογική Γεωργία, ενώ εσείς σε λίγους μήνες θα είστε παρελθόν από το Υπουργείο ως είθισται (καλοπροαίρετα το λέω καθώς θα λήξει η θητεία σας κάποια στιγμή).
Θα συνεχίσουμε τις προτάσεις και την κριτική μας (αυστηρή όταν πρέπει) διότι οφείλετε να δέχεστε και τα δύο. Η κριτική που σας κάναμε ήταν καλοπροαίρετη και δεν είναι ύβρις όπως εσείς είπατε. Είναι στα καθήκοντα σας και οφείλετε να την δέχεσθε (ως Υπουργός ενννοώ). Θα σας πω για μια ακόμη φορά ότι το «διαίρει και βασίλευε» που επιχειρείτε δεν σας κάνει καλό και ανήκει σε άλλες εποχές.
Τελειώνοντας θα σας πω κάτι που δεν τολμήσατε να πείτε στους συναδέλφους στην συνάντηση της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου.
Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, όταν φέρατε προς ψήφιση στην Βουλή την Τροπολογία για τις αγορές Βιοκαλλιεργητών και κατά την συζήτηση της, σηκωθήκατε κύριε Υπουργέ στα κυβερνητικά έδρανα και ξεχωρίσατε τις αγορές Βιοκαλλιεργητών από τις συμβατικές αποσύροντας την φράση συμβατικές αγορές (σήμανε επί της ουσίας ότι νομοθετούσατε για τους βιοκαλλιεργητές), επικοινώνησε αμέσως δια του Προέδρου της με τον Βουλευτή κ. Αραχωβίτη Σταύρο, ο οποίος και ήταν μέσα στην Βουλή ζητώντας του να σας ευχαριστήσει εκ μέρους μας (εννοώ και τους 3 φορείς που ξεκινήσαμε την διαβούλευση) και συγκεκριμένα τον κ. Αποστόλου, εσάς κ. Τσιρώνη καθώς και τον Βουλευτή μας. Προς επιβεβαίωση επικαλούμαι την μαρτυρία του Βουλευτή μας. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρη και τα του Θεού στο Θεό». Αξιοποιήστε επιτέλους την εμπειρία και τις γνώσεις των βιοκαλλιεργητών. Κάθε άλλο είναι κακοπροαίρετο. Ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος.

Σπάρτη, 08/11/2017
Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας
Ο Πρόεδρος, Καραμπάσης Δημήτρης»