ΓΥΘΕΙΟ. Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου και ώρα 14:00 θα ψαλεί στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γυθείου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου.

Η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης κυρού Χρυσοστόμου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Σύμφωνα με απόφαση του Επιμελητηρίου Λακωνίας τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή 10/11 τις ώρες 12:00 - 17:30. Κλειστά θα παραμείνουν όλη την ημέρα οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα σχολεία. Στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης θα πραγματοποιηθεί σιγή ενός λεπτού σύμφωνα με απόφαση της Ε.Π.Σ. Λακωνίας.

Επιπλέον θα γίνει ζωντανή μετάδοση της Εξοδίου Ακολουθίας από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επικηδείους λόγους θα εκφωνήσουν οι Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το Μήνυμα του Τοποτηρητού Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου
«Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης
Ευλαβέστατοι κληρικοί,
Οσιώτατοι Μοναχοί και Μοναχές
και αγαπητοί μου Χριστιανοί,
Ως Τοποητηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης με μεγάλην λύπην και πόνον ψυχής σας αναγγέλω οτι ο πολύτιμος και σεβαστός εις όλους μας και πολύ αγαπητός Μητροπολίτης Μάνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ εξεδήμησε εις Κύριον την 8ην Νοεμβρίου 2017, κατά την διάρκειαν της Θείας Λειτουργίας, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης. Αφού έζησε εις την επι γής στρατευομένη Εκκλησίας επι 84 έτη, ευρίσκεται πλέον εις την εν ουρανώ θριαμβεύουσα Εκκλησία. Ο θάνατός του εβύθισε όλους μας εις βαθύτατη θλίψιν και εδημιούργησεν, εις τας καρδίας όλων μας οδύνην, διότι έφυγεν από κοντά μας ο οτρηρός εργάτης του Ευαγγελίου. Επί είκοσι ένα έτη ως Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Μάνης και καλός ποιμήν ενός ολόκληρου λαού ετίμησε την αγιωτάτην Εκκλησίαν μας με το σπάνιον ήθος του, με τον κρυστάλλινον ορθόδοξον λόγον του και ιδιαιτέρως με την ενάρετον βιοτήν και πολιτείαν του, την απλότητα, την καλωσύνην, την αφιλοχρηματίαν, την φιλοπτωχείαν και την αγάπην του προς κάθε άνθρωπον.
Ήταν άνθρωπος μεγάλης πίστεως και ισχυράς θελήσεως. Τα πάντα ανέθετε στο Θεό.. Το ''πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα'' δεν ήταν μια λειτουργική απλώς πρόσταση, αλλά μια πεποίθηση δική του που έδειχνε πόσο εμπιστευτόταν τον Θεό.
Ιεροπρεπής και αξιοπρεπής, ως ελαία κατάκαρπος, κατηξιωμένος Ποιμενάρχης με ολοπρόθυμον συμμετοχήν εις την λύπην και τα προβλήματα των ανθρώπων και εις την χαρά των πνευματικών του τέκνων.
Ηγάπησε τον λαόν και την Μητρόπολιν της Μάνης και ηγαπήθη από μικρούς και μεγάλους όσον ολίγοι.
Αυτόν τον άξιον Ιεράρχην, που ευτυχήσατε να τον έχετε πνευματικό πατέρα, θα κηδεύσομε την προσεχή Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου και ώραν 2:00 μ.μ.. Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλή εις τον Μητροπολιτικός Ιερόν Ναόν Αγίου Γεωργίου Γυθείου.
Παράκλησις μου να παραστήτε όλοι κατά την εξόδιον Ακολουθία, να του φιλήσουμε με σεβασμό το αγιασμένο χέρι του, που τόσες φορές μας ευλόγησε και να τον συνοδεύσομε στην τελευταία επίγεια κατοικία του.
Ευχέτης σας προν τον Κύριον
Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ
Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος»

Στον Μακαριστό Χρυσόστομο Επίσκοπο Μάνης
Γράφει ο Βασίλης Βλαχάκος
«Πάσης Μάνης και πάντων Μανιατών
στου Ματαπά τα σύνορα ακρίτας
με ενθουσιασμό εφήβου και γέροντα μυαλό
φύλαξε ακοίμητος το «κειμηλιαρχείο»
με κήρυγμα θρησκευτικό και εθνικό
εκεί που η ζωή κι ο θάνατος αντάμα
για την ελευθερία της καρδιάς και της ψυχής
των «υπέρ πάντων» δίνουνε αγώνα.

Στο «Άγιον Όρος» της Μάνης, ασκητής
μοναχικός, μοναδικός «Πυργοδεσπότης»
αναστήλωσε με λόγο φλογερό
το ηθικό, με ευλογημένες πέτρες
και ζείδωρο τον άνεμο της λευτεριάς
με το ευαγγέλιο σε όλες τις φαρέτρες
το έργο του αθόρυβο και σοβαρό
εγγύηση για το μέλλον της πατρίδας.

Αμόλυντη κράτησε την άγονη γωνιά
μ’ ασπίδα την πίστη κι αγάπη στην πατρίδα
από το χέρι είχε πάρει τούτη τη γενιά
να βγει απ’ το λαβύρινθο της κρίσης
στο δρόμο της δικαιοσύνης κι αρετής
ατόφια η Ρωμιοσύνη στο προσήλιο
για να ειπεί: Τον αγώνα τον καλό
αγωνίστηκα ως έπρεπε, Θεέ μου».

Φωτό: romfea.gr