ΓΥΘΕΙΟ. Εκοιμήθη την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αρεόπολη ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος.
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου υποδέχτηκε το Γύθειο το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου στις 18.00 στο χώρο του Ηρώου. Από εκεί το σκήνωμα συνοδεύτηκε μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 στις 14.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Σημειώνεται ότι τοποτηρητής της Μητρόπολης Μάνης έχει οριστεί ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Συλλυπητήρια μηνύματα
Πλήθος συλλυπητήριων μηνυμάτων και ψηφισμάτων εκδίδονται από την Τετάρτη το πρωί όταν έγινε γνωστό ότι εκοιμήθη «ο άγγελος και προστάτης της Μάνης». Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά εξ αυτών:

«Σήμερα χάσαμε έναν σημαντικό ιεράρχη»
«Σήμερα χάσαμε έναν σημαντικό ιεράρχη που κέρδισε την ειλικρινή αγάπη των Μανιατών μέσα από το θρησκευτικό και κοινωνικό του έργο. Ο Μητροπολίτης Μάνης υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα, αγάπησε τη Μάνη όσο λίγοι και υπηρέτησε τα ιδανικά των Μανιατών, έχοντας ως κύριο στόχο του την συνεχή πρόοδο του τόπου και της κοινωνίας μας.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κυρός Χρυσόστομος διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο και την προσφορά του στην ορθοδοξία.
Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια μας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ηλίας Στρατηγάκος
0ι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Ηλίας Κανελλάκης, Σκούρος Χαράλαμπος, Τζεφεράκος Ιωάννης, Μπελεγρή Σταματική, Μπουκουβάλας Ιωάννης, Καρράς Παναγιώτης

Θερμά συλλυπητήρια από τη ΝΟΔΕ Λακωνίας
«Μετά την αναγγελία της εκδημίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης Κυρού Χρυσοστόμου, η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Λακωνίας της Ν.Δ. εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της προς τους κληρικούς και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως.»

Το ψήφισμα του Επιμελητηρίου Λακωνίας
«Λόγω εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας σε χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε:
-Να κηρύξει τριήμερο πένθος
-Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο κτήριο του Επιμελητηρίου
-Να παραστεί το Διοικητικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρα 14:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου
-Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας Παρασκευή 10 Νοεμβρίου να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου
-Να εκφράσει την παράκληση όπως παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα του Δήμου Ανατολικής Μάνης την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρες 12:00 έως 17:30. Να στείλει σχετικό αίτημα στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για την έκδοση σχετικής απόφασης
-Να πραγματοποιηθεί εις μνήμην του χορηγία 500,00€ στο Χαμόγελο του Παιδιού για τις ανάγκες της εξοχικής κατοικίας στα Καλύβια του Δήμου Ανατολικής Μάνης
-Να αποσταλεί η απόφαση στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης και στα ΜΜΕ του νομού, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και να αποσταλεί στα μέλη με το ηλεκτρονικό έντυπο του Επιμελητηρίου».

Το Ψήφισμα της Ε.Π.Σ. Λακωνίας
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης κυρού Χρυσοστόμου αποφάσισε:
-Να εκφραστούν τα θερμά συλληπητήρια και η ανείπωτη θλίψη όλων των μελών της προς τους οικείους του και την Τοπική Εκκλησία
-Να κατατεθεί χρηματικό ποσό στην Μητρόπολη Μάνης
-Να κρατηθεί 1 λεπτού σιγή στους Αγώνες 11/11/2017 και 12/11/2017 που θα τελεστούν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης
-Στην κηδεία του εκλιπόντος να παραστεί αντιπρόσωπος της Ε.Ε.»

Δωρέα στο «Χαμόγελο του παιδιού» αντί στεφάνου από την Ο.Ε.Β.Ε.Λ.
«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας (Ο.Ε.Β.Ε.Λ.) εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, ο οποίος υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Μάνης και το Ποίμνιό της επί 21 συναπτά έτη.
Στη μνήμη του, αντί στεφάνου, η Ομοσπονδία κατέθεσε το ποσό των Εκατό Ευρώ (100,00 €) στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για τις ανάγκες του Σπιτιού του στο Γύθειο (Καλύβια), που χρησιμοποιείται ως εξοχική κατοικία για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού, και το οποίο είναι ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με προσωπικές δαπάνες του Εκδημούντα Μητροπολίτη και Συνεργάτη του.»