ΣΠΑΡΤΗ. Στην Σπάρτη και το λακωνικό κοινό πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση των πρακτικών της επιστημονικής ημερίδας που είχε διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά με θέμα «Το Γεφύρι του Κόπανου: αναδεικνύοντας το σπουδαιότερο μνημείο του Ευρώτα».
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σαϊνοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου, συμβολικά τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν ο Σύλλογος εορτάσει τα 34α γενέθλιά του!

Για το βιβλίο των πρακτικών μίλησαν η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα. Γιάννα Κατσουγκράκη, ο Αρχιτέκτονας και μέλος του Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης κ. Γιώργος Γιαξόγλου, και ο ιστορικός και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά κ. Νίκος Ι. Καρμοίρης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Πετρούλιας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εφημέριος της Ενορίας Καραβά π. Ηλίας Βουρβουριώτης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης. Αναγνώστηκαν επίσης οι χαιρετισμοί του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη και του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αντιναύαρχου (εα) και επίτιμου Αρχηγού του Στόλου κ. Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν.

Ανάμεσα στο φιλομαθές κοινό, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας με σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, καθώς επίσης επικεφαλής και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά τίμησε το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και την Πρόεδρό του κα. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου για την προσφορά τους στον Πολιτισμό και την συμβολή τους στο έργο του Συλλόγου.

Επισημαίνεται πως στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά είναι η μελέτη και διάδοση του γεφυριού μέσω της βιβλιογραφίας και η διάσωση και ανάδειξη του μνημείου. Μέσω της έκδοσης του βιβλίου των πρακτικών υπάρχουν πλέον συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι γνωστές και διασωζόμενες πληροφορίες για το πολυθρύλητο γεφύρι του Κόπανου που έστεκε πάλαι ποτέ στον μυθικό Ευρώτα. Αξίζει να σημειωθεί πως την έκδοση του βιβλίου χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Πηγή: e-karavas.gr
Video: Νίκος Μπακής