ΛΑΚΩΝΙΑ. «Γρίφος» παραμένει μέχρι στιγμής η τύχη των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπου παρουσιάζονται οι στρατεύσιμοι κατά την έναρξη της θητείας τους, καθώς, ενώ το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει – μεταξύ άλλων – την αναστολή λειτουργίας αρκετών από αυτά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει δώσει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση.

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις για το θέμα που αφορά ιδιαίτερα τη Λακωνία και τη Σπάρτη γιατί στην σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση θα μπορούσε να συγκαταλέγεται και το ΚΕΕΜ Σπάρτης, ο Λάκωνας Βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας πως δεν έχει ληφθεί καμιά σχετική απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο κ.Πάνος Καμμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή που έχει κατατεθεί από το Σεπτέμβριο στη Βουλή δεσμεύθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Δαβάκης ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία τα ΚΕΝ απολαμβάνουν, λόγω της εξειδίκευσης στο εκπαιδευτικό έργο, των εγκαταστάσεων που ήδη διαθέτουν και της θεσμικής μνήμης που έχουν αποκτήσει μέσα από τη μακροχρόνια λειτουργία τους. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ίδρυση σημείων κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε μονάδες της παραμεθορίου δεν αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Σχηματισμών στις οποίες αυτές ανήκουν, καθώς οι οπλίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε καν τη βασική τους εκπαίδευση δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό σε αυτόν τον τομέα. Ούτε πρόκειται, όπως συμπλήρωσε, να ελαφρυνθεί ουσιαστικά το βάρος των υπηρεσιών που οι ήδη υπηρετούντες εκεί οπλίτες σηκώνουν, καθώς – σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά – οι νέοι οπλίτες θα φιλοξενούνται σε ένα στρατόπεδο σε κάθε Σχηματισμό. Κλείνοντας, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας να ξαναδεί το θέμα υπό τη σκοπιά των όσων αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προτού προχωρήσει στη λήψη οριστικών αποφάσεων.