Γράφει ο Θάνος Ορφανός*

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ οφείλουν να κατανοήσουν πως τα προγράμματα λιτότητας δεν βγαίνουν, καθώς καταστρέφουν την οικονομία, την κοινωνία και το λαό.

Παράλληλα η χώρα δεν μπορεί να απομονωθεί και οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων και να βγει από τα μνημόνια.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται νοικοκύρεμα και μεταρρυθμίσεις.

Χρειάζεται να γίνουν τομές στο φορολογικό σύστημα έτσι ώστε να έρθουν επενδύσεις, αλλαγές στο κράτος έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να διαμορφωθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να υπάρξει εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών χωρίς να πληγεί το κοινωνικό κράτος, να συνδεθεί η παιδεία με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες τις εθνικής οικονομίας με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η πράσινη ανάπτυξη, να ρυθμιστεί το τραπεζικό σύστημα με στόχο την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, , να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία.

Μαζί με τα ανωτέρω χρειάζονται αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για την εξάλειψη του πελατειακού κράτους και την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος, να παταχθεί η διαφθορά, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία , το λαθρεμπόριο, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, έτσι ώστε να εμπεδωθεί το περί δικαίου αίσθημα και η αξιοκρατία.

Η κρίση έχει οδηγήσει σε τραγική απώλεια του εισοδήματος στα φτωχά και μεσαία στρώματα και κάνει το πολίτη απαισιόδοξο για το αύριο.

Υπάρχει άλλος δρόμος.

Κλείνοντας θα αναφέρω πως χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα εθνική συνεννόηση, μέσα από ένα νέο πατριωτισμό για την Ελλάδα που αγαπάμε.

*Φοιτητής κοινωνικής ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr