ΛΑΚΩΝΙΑ. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3534Β) η υπ’ αριθμ. 45857/772/04-10-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (επισυνάπτεται στην παρούσα), σχετικά με πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια), μέσω μετατροπής της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Η ενίσχυση της επιχείρησης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης του εργαζόμενου και για χρονικό διάστημα 12 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν για 18 μήνες.

Η σχετική πρόσκληση του προγράμματος θα δημοσιευτεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα αναρτηθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Όσοι επαγγελματίες ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να ενεργήσουν εγκαίρως, επειδή η προθεσμία για την υπαγωγή στο πρόγραμμα λήγει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων.

Την επιχορήγηση δικαιούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και απασχολούν αμειβόμενους εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

Εξαιρούνται του προγράμματος, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων, νυχτερινά κέντρα, εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που η έδρα είναι η οικία του εργοδότη κ.α. Δίνεται όμως η δυνατότητα αν το αντικείμενο εργασιών μιας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος, η επιχείρηση να ενταχθεί αν δεν πρόκειται να απασχολήσει το επιχορηγούμενο άτομο στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών, υποβάλλοντας σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.

Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές για διάστημα δώδεκα (12) μηνών καθώς και των αναλογούντων εργοδοτικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης και για το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας ανώτατο όριο τα 175 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον ο ωφελούμενος εργαζόμενος απασχολείται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος είναι και οι δύο εργοδότες που θα τον προσλάβουν με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 175 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο ωφελούμενος απασχολείται σε δύο εργοδότες με πλήρη απασχόληση στον πρώτο και μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση στον δεύτερο, δυνητικά δικαιούχος του προγράμματος είναι μόνο ο εργοδότης που θα τον προσλάβει με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται στους 18 μήνες, εκ των οποίων οι 12 αφορούν σε επιχορήγηση και οι υπόλοιποι 6 μήνες σε δέσμευση της επιχείρησης να μην κάνει απολύσεις γενικώς. Προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά 30 το πολύ ημέρες με ισόχρονη παρέκταση της δέσμευσης της επιχείρησης για μη απόλυση προσωπικού, σε περίπτωση:
α) δικαιολογημένης ασθένειας εργαζόμενου
β) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του εργαζομένου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης πάντως εφιστά την προσοχή των επαγγελματιών τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο παραπάνω πρόγραμμα είναι αυτή να μην έχει προβεί, μέσα σε ένα 3μηνο προ της αίτησης:
α) σε μείωση του προσωπικού της και
β) σε μείωση των αποδοχών των δυνητικά ωφελουμένων.

Η ανωτέρω α’ προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα και η β’ προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα μέχρι την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ως μείωση προσωπικού θεωρείται:
α. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,
β. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρους σε μερικής ή σε εκ περιτροπής και
γ. η εθελουσία έξοδος των εργαζόμενων που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων.

Η επιχείρηση που δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο στην περίπτωση που καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Επίσης, στο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί η επιχείρηση που έχει μεν προβεί σε μείωση του προσωπικού της αλλά ουσιαστικά την έχει «καλύψει», έχοντας προχωρήσει σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση. Η ανωτέρω δέσμευση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης:
i. η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,
ii. η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη),
iii. η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου,
iv. η οικειοθελής αποχώρηση και
v. η φυλάκιση και ο θάνατος.

Στην επισυναπτόμενη απόφαση περιγράφεται η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής και υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι Πιστοποιημένος χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (εφόσον έχει παραλάβει κλειδάριθμο από το ΚΠΑ2 της περιοχής της) και διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό). Όποιος ενδιαφέρεται για την ηλεκτρονική υποβολή και δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης θα πρέπει να επισκεφτεί εγκαίρως την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσει δικαιολογητικά για την παραλαβή κλειδαρίθμου προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο ανωτέρω πρόγραμμα.